Kijev kemény reakcióval fenyegeti Budapestet
Vissza

Kijev kemény reakcióval fenyegeti Budapestet

Vasárnap este véget értek az önkormányzati választások Ukrajnában, beleértve Kárpátalját is. Magyar politikusok egész nap buzdítottak a részvételre, azt hangsúlyozva: rendkívül fontos, hogy erős magyar képviselet kerüljön a megyék, illetve a járások vezetésébe. Azok a kárpátaljaiak, akik Magyarországon tartózkodtak, hazamehettek szavazni, nekik visszatéréskor nem kellett karanténba vonulniuk. Várhatóan a hivatalos eredmények ismertetésére két hét áll rendelkezésre.

A kijevi külügyminisztérium a választási folyamatba való közvetlen beavatkozással vádolta meg Budapestet vasárnap este kiadott nyilatkozatában. A tárca arra reagált, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a nap folyamán közösségi oldalán írt bejegyzésében a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) jelöltjei és Babják Zoltán beregszászi polgármester melletti szavazásra buzdította a kárpátaljai magyarokat.

Az ukrán külügyminisztérium közölte: nem pusztán csalódottak a magyar tárcavezető kijelentései miatt, hanem úgy vélik, hogy ez aláássa a magyar-ukrán tárgyalásokat.
„Ezzel Budapest megerősítette, hogy közvetlenül beavatkozik Ukrajna belügyeibe, és alattomos csapást mért Ukrajna arra irányuló következetes erőfeszítéseire, hogy konstruktív megoldást találjon az ukrán-magyar kapcsolatokban fennálló problémákra” – hangsúlyozta a kijevi minisztérium.

Nyilatkozatában a tárca leszögezte, hogy a magyar fél által tett kijelentéseket elfogadhatatlanoknak tartja, és „kemény reakciót” helyezett kilátásba. „Megállapítjuk, Budapest figyelmen kívül hagyta Kijev többszöri felszólítását, hogy hagyjon fel a jogállamiság és a jószomszédi kapcsolatok elveinek figyelmen kívül hagyásával, és tartsa tiszteletben Ukrajna törvényeit... Elfogadhatatlan Budapestről „súgni” a választóknak, ez megsérti az ukrán jogszabályokat, az ukrán félnek nem marad más választása, mint hogy keményen reagáljon az ilyen lépésekre a bevett nemzetközi gyakorlatnak és Ukrajna jogszabályainak megfelelően. Az érzelmek túlfűtése a magyar fél részéről, valamint az ukrán állampolgárok arra való provokálása, hogy ne tartsák be Ukrajna alkotmányát és törvényeit, kudarcra van ítélve” – áll a nyilatkozatban.

Az ukrán külügyminisztérium október 20-án kiadott közleményében már figyelmeztette a magyar tisztségviselőket, hogy kárpátaljai látogatásaik során tartózkodjanak a politikai agitációtól és az ukrajnai helyhatósági választásokba történő beavatkozástól.Kép: Illusztráció


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓINTERJÚ - Tofán Zsolt: nem tudom, ...
Miniszter: több mint hatezerrel nőtt a ...
Öt felnőtt és két gyermek vesztette ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ