Kihozták a legtöbbet az idei online Libri-díjátadóból
Bereményi Géza regénye és Grecsó Krisztián verseskötete nyert
Bereményi Géza regénye és Grecsó Krisztián verseskötete nyert
Vissza

Kihozták a legtöbbet az idei online Libri-díjátadóból

Tavaly márciusban még az újdonság erejével hatottak a különféle online előadások, beszélgetések, azóta viszont kicsit mindenkinek elege lett már a képernyőbámulásból és a találkozásmentes eseményekből. Ebben az állapotban igazán nehéz érdekessé és különlegessé tenni a ki tudja hányadik online díjátadót, a Libri irodalmi díjak csapatának ez mégis sikerült: színvonalas és szemet gyönyörködtető műsor keretében hirdették ki az idei nyerteseket május 10-én, a Libri Könyvesboltok Facebook-oldalán. A szakmai díjat az öttagú zsűri döntésének értelmében Bereményi Géza vehette át Magyar Copperfield című önéletrajzi regényéért, míg a közönségdíjat több mint 20 000 olvasói szavazat alapján Grecsó Krisztián Magamról többet című verseskötete kapta.

Az est házigazdájaként Bősze Ádám műsorvezető jelentkezett be a budapesti Brody stúdió épületéből, ahol világjárvány mentes időszakban humorestek, kiállítások, bemutatók, irodalmi estek, filmklubok és ünnepségek váltják egymást. „Most mindezekről le kell mondanunk, arról azonban nem, hogy a Libri irodalmi díjak átadása idén is a kortárs magyar irodalom valódi ünnepe legyen” – fogalmazott a gála kezdetén a házigazda.

Minden évben több mint százfős szakmai bizottság összesített szavazatai alapján kerül ki a 2020-ban megjelent alkotások közül az a tíz könyv, amelyről aztán a szakmai zsűri és a közönség is dönt. A bizottság tagjai között vannak rendezők, színészek, újságírók, rendezők, irodalomszervezők, kritikusok és tudósok, akik szívükön viselik a kortárs irodalom ügyét – részletezte a díj hátterét Bősze Ádám. „Hogy milyenek a döntőbe jutott könyvek? Azt is mondhatnám, hogy súlyosak és bár olcsó szójáték lenne, mégsem járnék messze a valóságtól. Van köztük regény, novellás és verses kötet, témájukban és szerkezetükben, nyelvükben annyi félék, ahányan vannak. Egy közös vonásuk viszont biztos van, mégpedig az, hogy mindegyik nélkülözi a felszínességet, húsba vágók, kendőzetlenek, kíméletlenek. Közöttünk születtek, rólunk és nekünk szólnak, vagyis igazi kortársak” – jellemezte a köteteket.

A folytatásban előre felvett interjúkban maguk a szerzők beszéltek néhány mondatban a döntőbe jutott kötetükről.

„A Magamról többet verseiben nagyon, nagyon igyekeztem mélyre fúrni és személyes dolgokból indítani, de ezt aztán valahogy igyekeztem kitágítani is. Amikor azt mondják, hogy a nyitóciklus a rákbetegségemről szól, akkor mindig azt válaszolom, hogy nem, nem arról szól. Arról szól, hogy milyen az, amikor valaki kikerül a sorsából” – Grecsó Krisztián.

„A Magyar Copperfield bevallottan és szándékosan önéletrajz. A valódi eseményeket követi és valódi szereplők bukkannak fel benne. Ami megmaradt a memóriámban az nem véletlenül maradt meg. (…)  Az írás alkalmas arra, hogy az ember mindezt leírja és rájöjjön, mit jelentett és milyen jelentősége volt az életében” – Bereményi Géza.

A gála a zsűritagok bemutatásával folytatódott, akiket az elmúlt évekből már jól ismerhettek az olvasók: Fullajtár Andrea Jászai Mari-díjas színművész, a Katona József Színház társulatának tagja, Szilágyi Zsófia Balassa Péter-díjas irodalomtörténész, kritikus, Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Beck Zoltán dalszerző, a 30y énekes-gitárosa és Károlyi Csaba Artisjus-díjas irodalomkritikus, az Élet és Irodalom főszerkesztő helyettese.

Az est további része inkább mondható összetett művészi élménynek, mint hagyományos díjátadónak. Mindegyik döntős könyvről először egy-egy rendező, színész, író, újságíró vagy épp humorista, toxikológus beszélt röviden, néhány benyomást, érzést osztva meg az olvasottakról. Ezt követően mindegyik kötetből elhangzott egy megfontoltan kiválasztott részlet, rövidfilmmel, videóval, zenés produkcióval, tökéletesen illeszkedő képi világgal illusztrálva.

Bereményi Géza döntős regényét Bödőcs Tibor humorista méltatta: „Bereményi már akkor cool volt, amikor ezt a szót talán még az amerikaiak sem ismerték. (…) Nagyon tud történetet mesélni, a dramaturgia hercege, a párbeszédek királya, az életszagú, papírról felszálló Teleki téri hangulatok, zajok, szagok, illatok karneváli bőséggel áradnak a könyvből. (…) Az embert pedig esendőségében hitelesen és szolidárisan, szépen ábrázolja. A könyvben nem lehet találni egyetlen fölösleges mondatot sem, de hozzátenni sem lehetne. Azt hiszem, ezt hívják remekműnek, úgyhogy én azt kívánom a magyarságnak: minél több ilyen mű szülessen és a haza fényre derül.” A továbbiakban a könyv egyik részletét maga Bereményi olvasta fel, valamint a hozzá készített videóban is ő szerepelt.

Grecsó Krisztián döntős verseskötetéről Zacher Gábor toxikológus így beszélt: „Nem vagyok igazán versolvasó és megmondom őszintén, hogy kicsit kétkedve csaptam bele ebbe a könyvbe. Az első nekifutások nem voltak eredményesek, aztán megismertem Grecsó Krisztiánt: utána olvastam, hogy kiről is van szó, milyen is az élete és megmondom őszintén, megnyíltak a sorok. Érdekes volt látni Szeghalomtól az egyetemen át Budapestig, a Nők Lapjától az Élet és Irodalomig való útját, jól lehetett látni azt a mélypontot, amit átélt a betegségével, amibe majdnem belehalt. Jó volt látni és olvasni arról, hogy milyen az, amikor az embernek gyereke van, és ezt magam is tudom.” A méltatás után Grecsó Krisztián Két kiló hetven deka című versének megzenésített változatát hallhatták a nézők Hangácsi Márton előadásában.

Míg a közönség idei kedvencének kilétét Beck Zoltán árulta el, addig a szakmai zsűri döntését Károlyi Csaba jelentette be: „egyöntetűen, teljes egyetértésben, ellenszavazat nélkül” választották ki a nyertest, Bereményi Géza Magyar Copperfield című regényét. „Megjelent tavaly egy tüneményes mű, amelyet nem tud nem szeretni, aki elolvassa és szakmailag is vitán felül kiváló” – tette hozzá.

Az est záróakkordjaként már csak a díjak átadása volt hátra: a gála nézői láthatták azt a videofelvételt, ahogy a megtréfált, eredetileg a döntősökkel készített interjúra számító nyerteseknek egyszer csak átnyújtja a díjat Bősze Ádám, némi zavartságot, meglepettséget, majd mosolyt, hálát és felszabadult örömkönnyeket eredményezve. Bár a 2021-es Libri-díjasok kiléte már nem lesz meglepetés, a gálát visszanézni a Libri Könyvesboltok Facebook-oldalán így is érdemes és ajánlott, hiszen rendkívül igényes, komoly műsorral készültek a szervezők, amely mögött bizonyára rengeteg munka és tervezés állt.

(Borítóképen Bereményi Géza és Grecsó Krisztián. Forrás: Libri irodalmi díjak) 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Köztéri defibrillátorokat helyeztek ki ...
DNA-mérleg: húsz év alatt 15 ezer ...
Az olasz kísérlet

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ