Kihirdették az idei UCIN-jelölteket
Vissza

Kihirdették az idei UCIN-jelölteket

Adrian Sitaru, Călin Peter Netzer és Daniel Sandu rendezők alkotásai versenyeznek a Romániai Filmesek Egyesületének (Uniunea Cineaștilor din România – UCIN) idei gálájának fődíjáért. Az egyesület május 28-án, a Bukaresti Nemzeti Színházban szervezett gálán 46-ik alkalommal díjazza azokat az előző évben bemutatott román filmeket, amelyek képviselték az országot a világban és elismerést szereztek a filmiparban – olvasható az egyesület honlapján.

A gála fődíjára, a Filmesek Egyesülete Trófeára Adrian Sitaru Fixeur, Călin Peter Netzer Ana, mon amour és Daniel Sandu Un pas în urma serafimilor című alkotásait jelölték. Ugyanez a három film esélyes az egyesület legjobb rendezőnek járó elismerésére is. Mindezek mellett Netzer filmje a zsűri különdíjáért is versenybe száll, Anca Damian Perfect sănătos és Iulia Rugină Breaking News rendezésével együtt.

Az Alexandru Tatos Opera Prima nevű debütdíjra Meda, avagy a dolgok nem annyira fényes oldala című filmjével Emanuel Pârvu, a Mariţa című rendezésével Cristi Iftime és az Un pas în urma serafimilor című produkciójával Daniel Sandu esélyes. Daniel Sandu ugyanakkor a legjobb forgatókönyvért is versenyben van, Dan Chişu Aniversarea és Anca Miruna Lăzărescu La drum cu tata című filmjeivel együtt.

A legjobb női főszereplő díjra négyen esélyesek: Ela Ionescu (Dimineaţa care nu se va sfârşi című filmben nyújtott alakításáért), Diana Cavallioti (Ana, mon amour), Ana Radu (Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor) és Voica Oltean (Breaking News), a legjobb férfi főszereplő díjra pedig Mircea Postelnicu (Ana, mon amour), Anghel Damian (Perfect sănătos), és Aaron Tudor Istodor (Fixeur) kapott jelölést.

(Borítókép: Jelenet az Ana, mon amour című filmből. Fotó forrása: www.imdb.com)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Toader kifakadt: későn kapták meg ...
Román vereség a Fed-kupa elődöntőjében
Őrizetbe vettek hét embert a Srí ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ