Kifogásolják a rektorok az anyanyelvi felvételit
Vissza

Kifogásolják a rektorok az anyanyelvi felvételit

Nem fogadta a közvélemény osztatlan lelkesedéssel a tanügyi törvény módosítását, mindenekelőtt az anyanyelvi felvételi keltett ellenérzéseket a különböző felsőoktatási intézmények vezetőiben. Egyesek szervezési gondokra, mások az egyetemi autonómia sérthetetlenségére hivatkoznak. Hogy mindez nem állja meg a helyét, bizonyíték rá a bukaresti politechnika, amelynek rektora, Ecaterina Andronescu szenátor megszavazta a törvényt. Az RMDSZ által javasol t módosítás előírja, hogy minden diák anyanyelvén felvételizhet az egyetemre. Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője arra emlékeztet: a kommunizmus idejében is volt erre lehetőség. Egy másik kifogás a civil szervezetek, mindenekelőtt az egyetemi hallgatók szervezetei részéről fogalmazódott meg, és a rektorok „életfogytiglani” mandátumára vonatkozik. Arra kérik Klaus Iohannis államfőt, ne írja alá a jogszabályt.

Elégedetlenek az egyetemi hallgatók a tanügyi törvény módosításával, ezért arra kérik Klaus Iohannis államfőt, ne hirdesse ki. A törvény eltörölte azt a korábbi előírást, miszerint a rektoroknak nem lehet kettőnél több mandátumuk. A hallgatók szerint ez ellentétes az egyetemi demokráciával, semmi jóra nem vezet, a rektorok nem az egyetemi oktatás minőségével lennének elsősorban elfoglalva, hanem folyamatosan újraválasztásukért kampányolnak majd.

Nem csak az egyetemisták, hanem Mircea Miclea, a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) tanára is hangot adott elégedetlenségének. Ez a szociáldemokrata párti kezdeményezés célja az egyetemi klikkek bebetonozása, fogalmazott.

A volt oktatási miniszter más természetű kifogásának is hangot adott ellenezve azt az RMDSZ által kezdeményezett módosítást, miszerint minden diák olyan nyelven felvételizhet az egyetemre, amilyen nyelven a felvételi tantárgyakat tanulta. Miclea szerint ez a kitétel olyan kötelezettségeket ró a felsőoktatási intézményekre, amely csorbítja az egyetemi autonómiát.

Miclea mögé felsorakozott Sorin Campeanu, a bukaresti mezőgazdasági és állatorvosi egyetem rektora is, aki szerint nagy szervezési bonyodalmakkal jár majd ennek az intézkedésnek a gyakorlatba ültetése. Ha például valaki olasz nyelvű felvételire tart igény, aligha tudják biztosítani ennek feltételeit. A rektor szerint nem világos, hogy ez a kitétel érvényes-e a más országokból érkező diákokra is, mert ha igen, a romániai egyetemeknek arra kell készülniük, hogy a világ minden nyelvén felvételi vizsgát rendezzenek. Leonard Azamfirei, a marosvásárhelyi gyógyszerészeti és orvosi rektora szerint semmi garancia arra, hogy az a diák, aki anyanyelvén felvételizik, képes lesz román nyelven elsajátítani az ismereteket a továbbiakban.

Cseke: a kommunizmusban is lehetett magyarul felvételizni

Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője Facebook-bejegyzésében arra emlékeztet: még a kommunizmusban is volt lehetőség magyar nyelven felvételizni.

„Felrobbant a fél internet, és felrobbant a volt oktatási miniszter, Mircea Miclea is. Hogy miért? Mert az RMDSZ elfogadtatta a parlamentben, hogy kisebbségi nyelven is lehessen felvételizni az egyetemen. Hogy ne az egyetem dönthesse el, hogy lehetőséget teremt vagy sem erre, hanem kötelező legyen számára a kisebbségi diák nyelvén megszervezni a felvételt.

Nem is lenne nagy baj az internet népének felével. Sokszor mond véleményt dolgokról. Megszokhattuk. De nem szokhatjuk meg, hogy egy volt oktatási miniszter félretájékoztasson, kifakadjon valami olyanon, ami az esélyegyenlőségről szól csupán.

Egyrészt az esélyegyenlőség elve szerint természetes lenne, hogy mindenki olyan nyelven felvételizzen, ahogyan tanult. Ma is van ilyen lehetőség. Bukarestben is. Az egyik legnagyobb egyetemen, a magas presztízsű Bukaresti Politechnikán ma is így van. Az említett egyetem rektora meg is szavazta a törvényt, a bizottságban érvelt is mellette.

Másrészt az egyetem autonómiája, amiről a volt oktatási miniszter is beszél, nem abszolút fogalom. Vannak törvényes korlátai, de azok az esélyegyenlőséget, az anyanyelven való tanulás alkotmányos jogait nem írhatják felül.

Harmadrészt, és erről is illene tudnia egy volt oktatási miniszternek, hogy még a kommunizmusban is anyanyelvén felvételizhetett, aki akart. Szóval ne állítsa senki, hogy a román állam „modellértékű” kisebbségi politikájába annyi sem fér már bele, mint a kommunizmusba”, fogalmazott az RMDSZ-tisztségviselő.

EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Osztrák Nagydíj: Bottas nyerte a nyári ...
Újra kinyitja kapuit a Louvre
I. liga, rájátszás: felső- és alsóházi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ