Kiállták a tűzpróbát a kőrösfői tűzoltók
Vissza

Kiállták a tűzpróbát a kőrösfői tűzoltók

Felejthetetlen élménnyel gazdagodtak nemrég a kőrösfői önkéntes tűzoltók: a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kiképző- és gyakorló bázisán próbálhatták ki azokat a speciális öltözékeket, amelyek akár 900 Celsius-fokos hőségben is biztonságot nyújtanak, s amelyeket mintegy két éve kaptak ajándékba Jambrik Rudolf tűzoltóezredes, a Dél-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjének köszönhetően. Az öltözékek a reptéri tűzoltóság „arzenálját” képezik, de a szabályok értelmében azokat kétévente cserélni kell, még ha nem is voltak soha bevetésen. A „kiselejtezett”, tűzálló bakanccsal is ellátott szuperfelszerelésekért aztán mondhatni sorban állnak az önkéntes, de még a hivatásos tűzoltószolgálatok is, mint ahogyan a reptéri bázis által szervezett gyakorlatokra szintén meglehetősen hosszú a várólista. 

A kőrösfői önkéntes tűzoltók 16 ilyen különleges felszerelést kaptak ajándékba mintegy két éve, de azok mit sem érnek mindaddig, amíg az azt viselők el nem hiszik, hogy tényleg tűzbe mehetnek, ha az öltözéket viselik. Ennek megtapasztalására – az idén Kőrösfőn Vasvári-díjjal kitüntetett – Jambrik Rudolf tűzoltóezredes közbenjárásával kilenc önkéntes tűzoltó vett részt a budapesti gyakorlaton (őket Bódis László, Kőrösfő polgármestere is elkísérte az útra), ahol egy tűzszimulációs tároló teremtette meg a „forró hangulatot”. A tűzoltás során a résztvevők – további társaik, akik most egyéb elfoglaltságok miatt nem tudtak elutazni, egy későbbi időpontban pótolják a leckét – megtanulták a legfontosabbat: bízni a felszerelésükben, nem utolsósorban pedig társaikban, tudásukban.

A jól sikerült gyakorlat dacára reméljük, élesben soha sem kell majd használni Kőrösfőn a gyakorlóbázison megszerzett tudást, mint ahogy a különleges öltözékeket sem… 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Dana Gârbovant jelölik igazságügyi ...
Külügyminiszteri nyilatkozat a ...
Kávéházakról, törzsasztalokról, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Haáz Sándor: A Kolozsvári Magyar Napok ...
  • Búcsú Rónai Istvántól
  • VIDEÓ - A Szentegyházi ...
  • Felavatták Dávid Ferencnek, az ...
  • Hangulatképek a Kós Károly ...