Ki legyen a PSD államfőjelöltje? Saját jelöltet akarnak (FRISSÍTVE)
Vissza

Ki legyen a PSD államfőjelöltje? Saját jelöltet akarnak (FRISSÍTVE)

Valóságos sakkjátszma zajlik a Szociáldemokrata Párton (PSD) belül, valamint a kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a PSD között az őszi elnökválasztáson induló jelöltállítás kapcsán. Sőt, az is nyilvánvaló, hogy a Victor Ponta vezette Pro Románia párt is hangsúlyos tényezője lehet egy hármas választási szövetségnek.

ÖSSZEFOGLALÓ

A Digi 24 hírportál értesülései szerint a PSD belső felmérései, amelyek során a lehetséges államfőjelöltek, Orlando Teodorovici, Liviu Pleşoianu és Mihai Fifor támogatottságát mérték, nevetségesen alacsony, 5 százalék körüli eredményeket hoztak. A párton belüli vélemények szerint ezeknek a közvélemény-kutatásoknak a valódi célja tulajdonképpen az volt, hogy az elnöki tisztségre pályázó politikusokat úgymond kiüsse a ringből, s Viorica Dăncilă pártelnök és kormányfő egyedül maradhasson versenyben.

Dăncilă vasárnap egyébként megismételte korábban már hangoztatott álláspontját, hogy amennyiben pártja azt kérné, lépjen versenybe az elnökválasztáson, nem hátrálna meg a kihívás elől.

„Amennyiben lesz egy olyan jelölt, akinek magasnak bizonyul a népszerűsége, én pártvezetőként és kormányfőként is támogatni fogom” – tette hozzá a miniszterelnök.

A PSD elnöke egyébként nyilatkozatában nem fogadta kitörő lelkesedéssel az ALDE elnökének, Călin Popescu-Tăriceanunak azon szándékát, hogy a PSD-ALDE közös jelöltjeként induljon az államfőválasztáson. A szociáldemokrata pártvezér kifejtette: több fiókszervezet vezetőségével tárgyalt már, s ezek nagy többsége a párthoz tartozó, tehát saját jelöltet óhajtanak. A PSD két megyei szervezetének elnöke egyébként már jelezte, hogy nem fognak kiállni egy olyan államfőjelölt mellett, akinek nincs esélye bekerülni a választási verseny második fordulójába, mivel ez szerintük a PSD teljes mértékű politikai elszigetelődéséhez vezetne.

Tulajdonképpen a PSD egyedüli élvonalbeli politikusa, akinek jó a támogatottsága a belső felmérésekben, nem más, mint Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere. A PSD Olt megyei szervezetének elnöke, Paul Stănescu a múlt héten azt nyilatkozta a Mediafax hírügynökségnek, hogy szerinte kizárólag Fireának lenne esélye az államfőválasztáson. Emil Moţ, a Slatina-i pártszervezet vezetője Facebook-oldalán azt írta, „nincs már idő kísérletezgetésekre s próbálkozásokra”, a legjobb megoldás a jelöltállítási problémára Gabriela Firea.

Dăncilă hétfőn érdeklődő újságíróknak azt mondta, nem tárgyalt még a főváros elöljárójával az esetleges államfőjelöltként való indulásáról, mivel Firea nem jelezte ez irányú szándékát. A Digi 24 információi szerint a pártelnök inkább arra törekedne, hogy lebeszélje Fireát az esetleges versenybe lépésről. Mindamellett a hírportál úgy tudja: amennyiben a bukaresti elöljáró úgy döntene, hogy indulna a Románia elnöki székéért zajló versenyben, akkor Victor Ponta és a Pro Románia párt, illetve az ALDE támogatását is elnyerné. Ez a forgatókönyv viszont azt feltételezné, hogy az államfői tisztségre mindenesetre pályázni óhajtó ALDE-elnök, Călin-Popescu Tăriceanu valamilyen módon kiesik a játszmából.

Tăriceanu legutóbb kijelentette: amennyiben pártja nem tud jelenlegi koalíciós partnerével, a PSD-vel megegyezni, hogy közös jelöltet indítsanak az elnökválasztáson, nem zárja ki egy másik választási szövetség létrehozását. Az ALDE elnöke az Antena 3 televízió műsorában azt mondta: ha a két kormánypárt külön jelölteket indít a novemberi választáson, „nagy a kockázata” annak, hogy egyikük sem jut be a második fordulóba. Emellett, ha saját jelöltjei lesznek a két alakulatnak, a választási kampány során adódhatnak feszült helyzetek, ami a koalíció rovására menne – vélte Tăriceanu, aki nem tartja kizártnak, hogy pártja ez esetben választási szövetségre lépjen a Victor Ponta vezette Pro Romániával. A kisebbik kormánypárt elnöke megerősítette, tárgyalt kollégáival az esetleges jelöléséről, amelyet – állítása szerint – a PSD-ből is többen szorgalmaznak, de „minél szélesebb körű támogatásra” lenne szüksége.

„Láttam a közvélemény-kutatások eredményeit. Úgy vélem, egy közös jelöltnek minden esélye meglenne arra, hogy sikerrel felvegye a harcot a jelenlegi államfővel. Ha nem sikerül megegyeznünk a PSD-vel, július 22-e után meglátjuk, milyen összetételű választási szövetséget hozunk létre annak érdekében, hogy esélyes jelöltet állíthassunk” – fogalmazott Tăriceanu. „Tisztelettel és elismeréssel viszonyulok a politikai partnereinkhez, a büszkeségen túlmenően azonban politikai pragmatizmusra és realizmusra van szükség” – mondta. 

Gabriela Firea hétfőn azt fejtegette, szerinte a PSD-nek az ALDE-val és a Pro Románia párttal választási szövetségre kellene lépnie, hogy maximalizálja esélyeit az elnökválasztáson. „Ellenkező esetben nincs esélyünk” – mondta újságíróknak Firea hétfőn, a PSD vezetőségének értekezlete előtt. „A legerősebb, legnépszerűbb jelölttel kell indulni” – hangsúlyozta. Mint mondta, egyelőre részt vesz a jelöltállítással kapcsolatos tárgyalásokon, még nem mond igent vagy nemet, de fontolóra veszi a jelöltség lehetőséget. Megállapította azt is: „nagyon tiszteli Călin Popescu-Tăriceanut, aki korábban a főnöke volt, amíg a Contact Rádiónál dolgozott”. „Kiváló embernek” nevezte, akinek a véleményét figyelembe kell venni, ám a politikában, a választásokon számokban mérhető eredményeket kell felmutatni – tette hozzá.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) saját jelöltet indít a novemberi államfőválasztáson, a kongresszus augusztus 3-án hagyja majd jóvá a jelölését - jelentette be hétfőn Viorica Dăncilă, hozzátéve, ha jelöltjük nem jut be a választások második fordulójába, lemond pártelnöki tisztségéről. A PSD országos végrehajtó bizottságának ülésén azt is szavazásra bocsátották, hogy párton kívüli jelöltet indítsanak az államelnök-választáson, vagyis hogy a koalíciós partner Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) jelöltjét, Călin Popescu-Tăriceanut támogassák. "A szavazás eredménye szerint azonban a PSD saját jelöltet kíván állítani, akit az ALDE és a Pro Románia is támogat, így tárgyalásokat folytatunk majd erről mindkét alakulattal" - mondta.

EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Radu Jude-retrospektív Frankfurtban
Meghaladta a 25 ezret az ismert aktív ...
Kovács Gergely gyulafehérvári érsek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ