Kezdődnek Nagyszebenben a 10. Hungarikum Napok
Tíz-tizenötezer résztvevőt várnak a szervezők
Tíz-tizenötezer résztvevőt várnak a szervezők
Vissza

Kezdődnek Nagyszebenben a 10. Hungarikum Napok

Tizedik alkalommal szervezi meg hungarikumokat bemutató fesztiválját a HÍD Egyesület. A július 4–7. közötti rendezvény idén is a gasztronómiára fókuszál, annál is inkább, hogy Nagyszeben idén az Európa Gasztronómiai Régió címet viseli, ennek keretében pedig a magyar fesztivál, a Hungarikum Napok hivatalos műsor.

Ami a rendezvény programját illeti, az előző években meghonosított, kedvelt és ismert műsorszámok nem fognak hiányozni – ígérik a szervezők –, de az újítások is napirendre kerülnek. Ezek sorában talán a legfontosabb az lesz, hogy Kárpát-medencei, külön ez alkalomra meghívott chéf szakácsok fognak bográcsos ételeket elkészíteni és bemutatni a rendezvény zárónapján.

 A Hungarikum napok rendezvénysorozata csütörtökön, július 4-én kezdődik a Thalia Díszteremben 19 órától esedékes hivatalos megnyitóval, amelynek házigazdája Blénessy Enikő színésznő. A köszöntőbeszédek után ugyanott 19:30 órától a Bekecs Néptáncegyüttes lép fel Ember az embertelenségben című táncszínházi előadásával. Az estét – várhatóan 21 órától – a Thália alagsorában állófogadással zárják, ahol magyar termék-kóstolóra hívják meg a közönséget.

Pénteken az Astra Falumúzeumban (PaMM) folytatódik a rendezvénysorozat, mégpedig 13 órától, a Csernátoni Haszmann Pál Múzeum bemutatkozásával. A kiállításon a résztvevők ízelítőt kaphatnak a Damokos Gyula-kúriában és annak parkjában, illetve kertjében kialakított skanzenről, a vidék méhészkedési múltját bemutató gazdag gyűjteményéről, valamint a skanzen Erdély-szerte egyedülálló, régi mezőgazdasági szerszám- és gépgyűjteményéről, az öntöttvas-művességet bemutató „kályhamúzeumáról”, amelynek legrégebbi darabjai a 17–18. századból valók.

A kiállításmegnyitót 13:30 órától könyvbemutató követi, mégpedig a Lukács József  által románra fordított, egyébként Misztótfalusi Kis Miklós által 1695-ben nyomtatott első erdélyi szakácskönyv, a Szakats mesterségnek könyvetskéje (1695) kerül terítékre, amelynek román nyelvre való fordítása a romániai gasztronómiatörténet kutatását segíti, de a több mint 300 éves receptek ihletet adhatnak napjaink szakácsainak vagy akár séfjeinek is az erdélyi konyha régi ízeinek újra felfedezésében.

A nap fénypontjaként 15 órakor nyílik meg a múzeum Falusi Vásárterén a Kézművesek utcája, ahol nemcsak vásárolni lehet majd, hanem ezúttal is különböző interaktív foglalkozásokat tartanak a magyar kézművesek, akik igen alapos mustrán estek át a jelentkezés után: a szervezők azokat részesítették előnyben, akik hungarikumokat, tradicionális magyar vagy pedig különleges, egyedi termékeket kínálnak, helyi alapanyagokból állítják elő azokat, s a vásár során vállalják, hogy bemutatót, valamilyen foglalkozást vagy éppen kóstolót szerveznek. A vásár egyébként pénteken 20 óráig, szombaton és vasárnap 10–20 óra között látogatható.

Alig fél órával a Kézművesek utcája megnyitása után, 15:30-kor már a Gasztro-turisztikai Tér is megnyitja „kapuit”, ennek díszvendége ezúttal Szolnok Megyei Jogú Város, a további kiállítók pedig Makó, Kecel, Pécs, Mezőbergenye és Bácskossuthfalva. A Gasztro-turisztikai Tér szintén látogatható szombaton és vasárnap.

A délután folyamán két szabadtéri kiállítás is megnyílik, így Könczey Elemér karikatúrakiállítása, valamint a Hungarikum Napok 10 évét bemutató fotókiállítás.

Végül, este 7 órától a Református Templom Galériájába is várják az érdeklődőket, ugyanis Gasztronómia a kortárs magyar művészetben címmel Agárdi Gabriella, Bottyán Mariann, Farkas Gyöngyi és Kelemen Ágnes festőművészek csoportos kiállítását nyitja meg Varró Sándor református lelkipásztor, Strebeli Róbert, a Brukenthal Múzeum kurátora, Blénessy Enikő színésznő, Serfőző Levente HÍD-elnök és Radóczy Mária iparművésznő, a kiállítás rendezője. A magyarországi négy festőnő vásznain egyébként a Hungarikum Napok tematikájához kapcsolódva a gasztronómia egy-egy „pillanatképe” jelenik meg, különböző technikákkal megörökítve.

Szombaton a múzeum Falusi Vásártere előbb a Főzőversenynek ad otthont, amelyet ezúttal is tánc és muzsika, művészeti bemutatók, játékok-versenyek kísérnek, a zsűrizés, díjazás és a kóstolás pedig 14 óra körül várható. A szervezők bejelentették, hogy idéntől a gulyást tálaló tányérok és evőeszközök újrahasznosított anyagból lesznek, és felkérnek minden résztvevőt, hogy a fesztivál ideje alatt ne használjanak egyszer használatos műanyag tárgyakat, és lehetőleg otthonról hozzanak tányért és evőeszközt – utóbbiak kedvezményes áron kapják a gulyást, 10 lejes ajánlott adományért. A főzőversenyre egyébként három kategóriában lehetett nevezni, mégpedig hagyományos gulyás, újraértelmezett/modern gulyás, illetve más, bográcsban készült magyar ételek kategóriákban.

A díjazás után, 15:00 órától népzene és néptánc várja a közönséget, vagyis a Folker Együttes, valamint Virág Imola és Virág Endre. A további szabadtéri tevékenységek között jurtaépítés és íjazás (Kalibáskő Erdei Iskola), KönyvTuri (EMKISZ, az EMKE Ifjúsági Szervezete szervezésében), hagyományos gyermekjátékok (Toma és csapata – Magyarország), pálinkakóstoló (Csípán pálinka), kézműves sörkóstolók (Fóti sör – Magyarország és Eco Zen), valamint borkóstolók (Rex Vinorum – Enyed, Balatoni Borvilág – Magyarország) szerepelnek.

Vasárnap, július 7-én magyar séfek főznek 8–16 óra között 10 chéf – 10 magyar étel mottóval, és ezúttal is lesz jurtaépítés, íjazás, valamint könyvTuri és hagyományos gyermekjátékok Tomával és csapatával, a magyarországi jelmezes játékmesterekkel a krumplivívást, a diókirály összjátékot, láncon csüngő boronára és vesszőkarikákra célzást stb. lehet kipróbálni.

A szervezők szeretettel várnak mindenkit, ugyanakkor a műsorváltoztatás jogát fenntartják.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Júliusra halasztották a cannes-i ...
Ingyenes online Rossini Gála a Müpából
Meghalt Börcsök Enikő színművész

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ