Kezdődik a nyolcadikosok vizsgája
Vissza

Kezdődik a nyolcadikosok vizsgája

Kolozs megyében 5 248 nyolcadik osztályt végzett gyerek vesz részt a hétfőn kezdődő képességvizsgán. Közülük 3959 városon, 1289 pedig vidéken végezte a nyolc osztályt. Hétfőn, június 15-én román nyelv és irodalomból, szerdán, június 17-én matematikából, míg csütörtökön, június 18-án anyanyelvből vizsgáznak a diákok.

A tanfelügyelőség adatai szerint 551 tanuló vizsgázik magyar nyelvből Kolozs megyében. A vizsgák reggel 9 órakor kezdődnek. Kolozs megyében 115 vizsgaközpontot hoztak létre: 65-öt városon, 50-et vidéken. Az eredményeket június 22-én 14 óráig függesztik ki. A fellebbezéseket június 22-én 16-19, míg június 23-án 8-12 óra között lehet iktatni személyesen vagy elektronikusan. Ez utóbbi esetben a fellebbezők szüleinek vagy gyámjainak egy nyilatkozatot is kell mellékelniük, amelyben tudomásul veszik, hogy a fellebbezés következtében az eredeti jegy módosulhat. A végleges eredményeket június 27-én függesztik ki. Az írásbeli dolgozatra két órát szánnak, a vizsgákat térfigyelő kamerák rögzítik.

A közlemény szerint a jelölteknél legyen személyazonossági igazolvány, kék golyóstoll vagy toll, fekete ceruza a rajzok és ábrák elkészítéséhez, illetve a matematika vizsgán megfelelő rajzfelszerelés. A vizsga helyszínéül szolgáló osztálytermekbe nem szabad hátitáskával, zacskókkal, táskákkal belépni, nem beszélve a tankönyvekről, jegyzetekről, illetve az elektronikus számológépről, kommunikációs eszközökről.

A házi karanténban lévő, koronavírussal fertőzött tanulóknak június 22-e és július 4-e között rendkívüli vizsgaidőszakot szerveznek. Ezen azok a tanulók vehetnek részt, akik a mostani vizsga ideje alatt lázasok voltak, krónikus betegségben szenvednek, vagy más betegség miatt kórházba voltak utalva.

 A vizsgaközpontba  való belépéskor a tanintézet orvosa  árnyékos helyen megméri a tanulók hőmérsékletét noncontact típusú hőmérővel. Ha ez meghaladja a 37,3 fokot, akkor a mérést még háromszor megismétlik 2-5 percenként. Arra is figyelnek, ha a tanuló gyakran köhög vagy tüsszent, illetve láthatóan rossz a közérzete.

Minden vizsgaközpontot ellátnak fertőtlenítő lábtörlőkkel, védőmaszkokkal, kézfertőtlenítőkkel. Az osztálytermek padlóját, asztalait, székeit, az ajtó és az ablak  kilincsét, az ablak parkányát biocid anyagokkal fertőtlenítik. A vizsgaközpontban való közlekedést táblák irányítják. A be- és kijáratot, a folyosókat rendszeresen fertőtlenítik. A mosdókban folyamatosan biztosítják a szappant, a papírtörlőt és a kézfertőtlenítőt. A vizsgatermekben a gyermekeknek 2 méteres távolságban kell lenniük egymástól.  

A vizsgán  elért átlag a kilencedik osztályba való bejutási jegy 80%-át adja. A tanügyminisztérium és a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség ingyenesen hívható zöldszámokat biztosít, ahol az esetleges problémákat jelezni lehet június 15-e és 18-a között 8-16 óra között, illetve pénteken, június 19-én 8-14 óra között. Az oktatási minisztérium zöldszáma  0 800 801 100, míg a Kolozs Megyei Tanfelügyelőségé 0 800 816 264.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Önkormányzati választások szeptember ...
Gyalogos- és környezetbarát ...
Ha hétvége, akkor szabadtéri bábelőadás

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Telesulis pedagógusokat díjaztak ...
  • Kolozsi Levendula Napok: a lényeg az ...
  • Összeomlott a Bay-kastély Ördögkúton
  • Ne vigy minket a kísértésbe!
  • Megvezetés