Kezdődik a nyolcadikosok vizsgája
Vissza

Kezdődik a nyolcadikosok vizsgája

Kedden 4028 nyolcadikos kezdi meg a szakaszzáró vizsgát – tudtuk meg a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség (ISJ) közleményéből. Pontosabban 3053 városi és 975 vidéki diák vizsgázik. A tanfelügyelőség keretén belül létrehozott szakbizottság 49 speciális igényű – autista, tanzavaros, fogyatékkal élő vagy más betegségben szenvedő – gyermek számára hagyta jóvá a vizsgaidőszak meghosszabbítását, illetve a vizsga lebonyolítását a gyermek otthonában vagy a kórházban.

Az ortodox pünkösd miatt a vizsga nem hétfőn, hanem kedden kezdődik a román nyelv és irodalom vizsgával. Június 24-én, csütörtökön matematikából vizsgáznak a gyerekek. A nemzeti kisebbséghez tartozó tanulók anyanyelvi vizsgájára június 25-én, pénteken kerül sor. Magyar nyelven 441, míg német nyelven 72 tanuló vizsgázik a megyében.

A nyolcadikosok képességvizsgája kedd reggel kilenc órakor kezdődik, két órán át tart. Ehhez még hozzáadódik 15 perc, ami alatt a gyerekek kitöltik az azonosító adataikat tartalmazó négyzetet. Kolozs megyében 103 vizsgaközpontot hoztak létre: 63-at városon, 40-et vidéken. Az első eredményeket június 29-én 14 óráig teszik közzé a vizsgaközpontokban. Az óvásokat két nap, június 29-én 16-19 óra között, illetve június 30-án 8-12 óra között lehet benyújtani akár elektronikusan is. A végső eredményeket július 4-én, vasárnap teszik közzé. 

Azok a nyolcadikosok, akik egészségügyi okok miatt nem vehetnek részt ezen a vizsgán, a július 5-e és július 7-e között megrendezendő rendkívüli vizsgaidőszakban méretkezhetnek meg. Ezeket az eredményeket július 9-én teszik közzé.

Az esetleges szabálytalanságokat két ingyenes telefonszámon jelenthetik: a  tanügyminisztérium (0800801100) és a megyei tanfelügyelőség (0800816364) által az érdeklődők rendelkezésére bocsátott számokat hívhatják.  

Borítókép: illusztráció


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iktatta jelöltségét Kelemen Hunor egy ...
Új légitársasággal Kolozsvárról ...
Több mint húsz hektáron égett le egy ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ