Kezdődik a kajak-kenu vb, fiatal magyar csapat utazott
Hat számban Magyarország a címvédő
Hat számban Magyarország a címvédő
Vissza

Kezdődik a kajak-kenu vb, fiatal magyar csapat utazott

Ma a kanadai Halifaxben megkezdődik a kajak-kenu világbajnokság, amelyen 32 magyar indul, a paraversenyekben pedig további nyolc.

Borítókép: Gazsó Alinda Dóra világbajnok és Kopasz Bálint olimpiai és világbajnok kajakos újabb érmekre pályázik (fotó: MTI/Kovács Tamás)

Az idei program szokatlanul alakul a sportágban, hiszen az év fő versenye, a vb megelőzi a kontinensviadalt, amelyre szintén augusztusban, a müncheni multisport Eb keretében kerül majd sor 18–21-én. Emiatt nem is igazán adódott lehetőség élesben feltérképezni a nemzetközi mezőnyt, amely az új olimpiai ciklus kezdetére némileg átalakult.

Igaz ez a magyar válogatottra is, amelynek gerincét fiatal versenyzők alkotják, közülük többen még utánpótláskorúak. A tavalyi tokiói bajnokok közül ezúttal például csak Kopasz Bálint indul, a női kajaknégyes tagjai ugyanis különböző okok miatt kihagyják az idei szezont, Tótka Sándor pedig tavasszal koronavírus-fertőzést kapott, amely olyannyira megviselte, hogy a válogatókon sem tudott vízre szállni.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány úgy véli, hogy a csapat fiatal ugyan, de mégis ütőképes. A női kajakot kivéve minden szakágban indulnak olyan versenyzők, akik egy éve ott voltak az olimpián, vagy közelében voltak az ötkarikás szereplésnek. Ezzel együtt a szakember nem fogalmazott meg célkitűzést, mint mondta, nem akar terhet rakni az együttesre, amelyre hosszú távon szeretne alapozni.

A rutinos versenyzők közé tartozik a K-1 1000 méter olimpiai bajnoka, Kopasz Bálint, aki a tavalyi, koppenhágai vb-n kikapott a portugál Fernando Pimentától, de most lehetősége lesz visszavágni és visszaszerezni a világbajnoki címet. A királyszám mezőnyében ott lesz a 2014-ben vb-győztes cseh Josef Dostal és a Tokióban döntős ausztrál Tom Green, valamint a német Jacob Schopf is.

A győriek 25 éves kajakosa azt mondta, jó formában érzi magát és mindkét számában – K-2 500-on Nádas Bencével indul – szeretne dobogóra állni.

„Nem lesz könnyű dolgom egyesben sem, hiszen továbbra is nagyon erős a mezőny, de talán még nehezebb lesz jó helyezést elérni párosban, amely újonnan lett olimpiai szám és brutál nehéz mezőnyre számítok” – fogalmazott Kopasz Bálint.

Hozzá hasonlóan többen két számot vállalnak a versenyen, a kajakos Lucz Anna, a kenus Bragato Giada és Nagy Bianka pedig három számban is megméreti magát, de a legtöbbször az ugyancsak kenus Balla Virág száll majd vízre, ő négy számban lesz érdekelt.

Magyarország tavaly hat aranyérmet szerzett a vb-n, a címvédők közül Noé Bálintnak, Kőhalmi Emesének (mindkettő K-1 5000 m) és Adolf Balázsnak (C-1 5000 m) lesz lehetősége Halifaxben megismételni a 2021-es sikerét, K-1 1000 méteren (tavalyi győztes Gazsó Alida Dóra), K-2 500-on (Kozák Danuta, Csipes Tamara) és a kajak vegyes számban (Lucz Anna, Csizmadia Kolos) ezúttal más képviseli majd az ország színeit.

A paraversenyekben a paralimpiai bajnok Kiss Péter Pál egymás után másodszor védheti meg címét a KL1-es kategóriában, 200 méteren.

Az ukrajnai háború miatt orosz és fehérorosz versenyzők nem vehetnek részt a vb-n, a felkészülési nehézségek ellenére azonban Ukrajna ott van a 62 ország nevét tartalmazó nevezési listán.

A magyar csapat szombat óta a helyszínen készül, s a szövetségi kapitány szerint a sportolók döntő többségének már sikerült leküzdenie az ötórás időeltolódásból adódó nehézségeket.

A kanadai vb-n az első napok az előcsatározásoké lesznek, a döntőkre szombaton és vasárnap kerül sor magyar idő szerint 16 órától, ezeket a Duna World élőben közvetíti.

A magyar versenyzők az eddigi kajak-kenu világbajnokságokon 216 arany-, 165 ezüst- és 142 bronzérmet szereztek. A válogatott a 2006-os, szegedi vb-n szerepelt a legeredményesebben, akkor 12 elsőséggel zárt, míg a tavalyi, koppenhágai vb-n a fentebb említett hat aranyérem mellett nyolc második és négy harmadik hellyel zártak.

Romániát hat sportoló képviseli a kanadai világversenyen. Florin Popescu szövetségi kapitány szerint közülük jó esetben a kenus Cătălin Chirilă szerezhet érmet 500 vagy 1000 méteren, miután idén, a csehországi és lengyelországi világkupa-versenyeken három ezüst- és egy bronzérmet gyűjtött. A reális elvárás vele szemben azonban csak a 6–9. hely valamelyikének a megszerzése, mint ahogy összességében a küldöttség célja is csupán az, hogy két fináléba bekerüljön. A legutóbbi két világbajnokságon Románia nem került fel az éremtáblázatra, de 2017-ben, Csehországban is csupán egy ezüst volt a termés.

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kétszáz lejes utalványokkal támogatják ...
Köztéri defibrillátorokat helyeztek ki ...
DNA-mérleg: húsz év alatt 15 ezer ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ