Kezdő gépkocsivezetők okozzák a legtöbb közúti balesetet
Nincs tapasztalatuk, de vagánykodnak – életeket megnyomorítva
Nincs tapasztalatuk, de vagánykodnak – életeket megnyomorítva
Vissza

Kezdő gépkocsivezetők okozzák a legtöbb közúti balesetet

Kolozsvár zsúfolt belvárosi forgalmában naponta tucatnyi koccanás történik, ám arra, hogy két személygépkocsi olyan erővel csapódjon egymásnak, hogy az ütközés azonnal emberéletet követeljen, nagyon rég nem volt példa. Vasárnap este azonban ez történt a Ferencz József/Horea úton, s mint az nagyon sok esetben lenni szokott, nem a közlekedési szabályokra fittyet hányó, ittasan vezető gépkocsivezető húzta a rövidebbet. A szabályosan haladó autó utasa, egy mindössze 21 éves fiatal vesztette életét, akit hiába próbáltak újraéleszteni a mentősök, s akinek a szülei is olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, hogy műtétek sorozata vár rájuk. A szörnyű baleset ijesztő hazai statisztikát erősít meg: a súlyos és/vagy halálos kimenetelű közúti balesetek jelentős hányadát kezdő sofőrök, 25 év alatti fiatalok okozzák. Ennek ellenére a rendőrségnek nem sikerült még olyan megelőző kampányt indítania, amely a „terribilista” fiatal sofőröket szólítaná meg.

Borítókép: A Ferenc József/Horea úti baleset. Fotó: Vasi Cotia/Info Trafic Cluj-Napoca

A rendőrség közlése szerint a balesetet okozó 21 éves, Moldova Köztársaságbeli fiatal autójával – egy BMW-vel (szerk. megj.) – vasárnap este 7 óra körül az állomás irányából a városközpont felé haladt, amikor a túlzott sebesség és ittassága miatt elvesztette uralmát az autó fölött: áttért a másik sávra, ahol frontálisan ütközött a szabályosan közlekedő autóval. Utóbbit 47 éves besztercei férfi vezette, akinek az „anyósülésen” utazó 21 éves fia a helyszínen szörnyethalt, ő maga és felesége pedig súlyos sérüléseket szenvedett. A balesetet okozó személygépkocsi egyik első kereke (ebből is el lehet képzelni, mekkora lehetett a sebessége) kitört, az autó pedig az ütközés után kigyulladt, sofőrje és utasa viszont csak kisebb sérüléseket szenvedett, így amikor meglátták, hogy milyen súlyos az áldozatok állapota, mindketten kereket oldottak mielőtt még a rendőrség kiérkezett volna a helyszínre. 

Vesztükre, a helyszínen összecsődült tömegben egy szolgálaton kívül lévő rendőr is volt, nevezetsen a kajántói rendőrörs parancsnokának segédje, a 28 éves Răzvan Cornea Domuţa. Ő szintén a Főtér felé haladt autójával, miután a Beta buszállomásról néhány perccel korábban felvette hazaérkező feleségét. Miután szemtanúja volt a balesetnek, ő tárcsázta elsőként a 112-es segélyhívó számot, s ő kezdte el oltani az autójában lévő tűzoltó készülékkel a BMW motorházából felcsapó lángokat. Miután a tüzet sikerült eloltania, észrevette, hogy közben a balesetet okozó sofőr eltűnt. Az összesereglett emberektől megkérdezte, merre menekültek, majd szolgálati fegyverével a nyomukba eredt. Az egykori Astoria előtti útelágazáshoz érve – ösztöneire hallgatva – az Erzsébet/E. Racoviţă utcában folytatta az „üldözést”, és nemsokára észre is vette a fiatalokat, majd értesítette kollégáit, akik a helyszínre siettek és az alkoholszondázás során megállapították: a vétkes sofőr ittas volt, a készülék 0,35 mg/l alkoholszintet mutatott ki leheletében. Ezt követően a fiatalt 24 órás őrizetbe vették; gondatlanságból elkövetett emberölés, testi sértés és baleset színhelyének elhagyása miatt indult bűnvádi nyomozás ellene. 
Még a temetésre sem tudnak elmenni…

A szabályosan közlekedő autóban háromtagú besztercei család utazott. Orvosi források szerint az elhunyt fiatal szülei is igen súlyos állapotban vannak.

A 47 éves, az autót vezető édesapa „ST elevációs miokardiális infarktust” is szenvedett, a különféle zúzódásokat, traumás koponyasérülést leszámítva a jobb csípője kificamodott, a jobb oldali medencecsontja eltört és elmozdult – egyelőre az akut szívinfarktusát kezelik, csak ezt követően tudják átszállítani az ortopédiára. 

Az 50 éves édesanyát látható arc- és koponyasérüléssel, orrcsonttöréssel szállították kórházba, ahol a vizsgálatok megállapították: több bordája eltört és emiatt mindkét tüdeje megsérült, bal combcsontja szilánkosra tört és kimozdult. További diagnózisok: bal oldali csípőtörés, jobb oldali szeméremcsont-csípőcsont ágának törése, a keresztcsont szárnyának kétoldali törése, a bal külső sípcsont és a bal combcsont törése, a bal felkarcsont kimozdulásos törése. A nő mindezek ellenére nem vesztette el az eszméletét, azaz orvosi szakkifejezéssel élve térben és időben orientált; jelenleg az I-es klinika intenzív osztályán fekszik, ahol műtétek sora vár rá. 

A balesetet okozó gépkocsi 20 éves utasa enyhe arc- és mellkasi sérüléseket szenvedett, eltört egyik nagylábujja és bal kezében a II-es középcsont. A baleset helyszínét elhagyó gépkocsivezetőnek viszont minden csontja épen maradt, csupán 0 fokozatú arc- és koponyasérülést, horzsolásokat, csukló- és mellkasi zúzódásokat állapítottak meg nála az orvosok. 

Egy kis statisztika

A Román Rendőrség éves Közlekedésbiztonsági Közlönyének utolsó, 2018-as adatokat feldolgozó száma a bevezetőjében emlékeztet: a közlekedési balesetek korosztálytól függetlenül az egyik fő elhalálozási okot képezik. Világviszonylatban 24 másodpercenként valaki meghal közlekedési balesetben. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint évente 1,3 millió ember veszíti életét ily módon, és további 20–50 millió sérül meg. Az Európai Unióban 2010–2018 között több mint 20%-kal csökkent a közúti balesetekben elhunytak száma, de a kitűzött cél még messze van. 

Romániában 2018-ban 1867-en, az egy évvel korábbihoz képest 4,3%-kal kevesebben vesztették életüket közlekedési balesetben, de ennek ellenére az egymillió lakosra számított halálesetek tekintetében továbbra is a nemkívánatos első helyen állunk Európában – az európai átlag 49 személy/egymillió lakos.

Súlyos balesetek száma 2018-ban, Romániában, annak függvényében, hogy az azokat okozó sofőrök milyen rég szereztek jogosítványt

S ha már statisztikáknál tartunk: Románia lakosságának mintegy 40%-a, azaz a felnőtt lakosság fele rendelkezik hajtási jogosítvánnyal, ez szám szerint mintegy 7,7 millió személyt jelent. A forgalomba íratott járművek száma 2018 végén 8,2 millió volt; ez 328 járművet jelent 1000 lakosra – miközben az EU-s átlag 587 jármű/1000 fő. 2016-ban Romániának volt a legöregebb gépkocsiparkja az Európai Unióban, a 11 éves EU-s átlaghoz képest a hazai gépkocsipark átlagéletkora 16,2 éves volt – a hazai utakon futó járművek több mint 78%-a 10 évesnél öregebb. Mindeközben Romániában a legrosszabb a közúti infrastruktúra, de a személy- és áruszállítás döntő hányada (80, illetve 62 százaléka) – jobb híján – mégis a közutakon folyik. 

Ugyancsak a statisztikák szerint a 21 év alatti hazai fiatalok 34%-ának van hajtási jogosítványa. 

Fiatal és nyugtalan

Romániában 2018-ban 0,9%-kal kevesebb súlyos baleset történt, mint egy évvel korábban, a közúti balesetekben elhunytak száma pedig 84-gyel, 4,3%-kal csökkent. Összességében naponta átlagosan 23 súlyos baleset történt a romániai utakon, naponta 5-en vesztették életüket és 22-en szenvedtek súlyos, 9-en pedig könnyebb sérüléseket. A balesetek 39%-a történt városi környezetben, ám a legsúlyosabb következményekkel a vidéken, illetve az országutakon bekövetkező balesetek jártak. A súlyos balesetek egyharmadát – 2850 eset – gyalogosgázolások teszik ki, és a gyalogosok fegyelmezetlenségét mutatja az is, hogy a balesetekben elhunytak közel 37%-a (zömében szabálytalanul átkelő) gyalogos volt. 

A tavalyelőtt történt súlyos közúti balesetekben vétkesnek talált gépkocsivezetők majdnem 40%-a kevesebb mint 5 éve szerzett hajtási jogosítványt, sőt, ezek majdnem egyharmada egy évnél is kevesebbet vezetett. A tapasztalat tehát nagyon sokat számít, vagyis másképp fogalmazva: minél idősebb egy sofőr, annál kisebb az esély arra, hogy súlyos balesetet okozzon. A tapasztalaton túl, azaz pszichológiai szempontból vizsgálva, a fiatalok azért is hajlamosabbak baleset okozására (amint egyébként azt a kötelező gépjármű-biztosítások éves díjszabásai is „finoman” jelzik…), mert hajlamosabbak vállalni a veszélyt, túlértékelik saját képességeiket és reflexeiket, alulbecsülik a veszélyhelyzetet. 

A súlyos balestek száma és az azokat okozó sofőrök életkora

Külön fejezetben tárgyalja a rendőrségi elemzés azokat a baleseteket (angol rövidítésben: SVA, Single Vehicle Accident), amelyekben csak egyetlen jármű érintett – felborult, vagy fának, oszlopnak, hídfőnek stb. szaladt. Ezek kapcsán az elemzés megállapítja: az ilyen balesetek felét 35 év alatti gépkocsivezetők okozzák, negyedük pedig 25 évesnél is fiatalabb, s épp a 25 év alattiak azok, akik a legsúlyosabb következményekkel (legtöbb halott, legtöbb súlyos sérült) járó, ilyen jellegű balesteket okozzák. Ebbe a kategóriába tartoznak azok a – sokszor 18 év alatti – fiatalok is, akik jogosítvány nélkül vezetve karamboloznak, esetükben 100 balesetre 162 áldozat „jut”, hiszen sokszor nem egyedül ülnek az autóban. Másfelől, az SVA-balesetet okozó személyek zöme – 7-ből 6 – férfi. Ami pedig az alkohol és a baleset, nem utolsósorban a kor közötti összefüggést illeti, az SVA-balesetet elkövető minden hetedik sofőr ittasan vezetett, ám a 35 éven aluli sofőrök esetében az arány ennél jóval nagyobb: 10-ből 6-an ültek kormányhoz szeszes ital fogyasztása után. A balesetekben életüket vesztő 18–24 éves sofőrök zöme azt követően halt meg, hogy elvesztette uralmát a járműve fölött, vagyis saját maguk okozták vesztüket. Ugyanakkor, a 25 év alatti fiatalok okozta balesetek a legsúlyosabbak, 100 balesetben átlagosan 135-en vesztették életüket vagy sérültek meg súlyosan. 

A 2018-ban bekövetkezett baleseteket vizsgáló elemzés levonja a következtetéseket is, miszerint a 18–25, illetve 26–35 éves férfi gépkocsivezetők a leghajlamosabbak olyan viselkedésre, amely veszélyt jelent a közlekedésben: sokszor vezetnek agresszívan, illetve túllépik a megengedett sebességet. Fokozza a balesetveszélyt, ha ráadásul erős, 2000 köbcentisnél nagyobb motorral rendelkező autót vezethetnek.

Végül még egy hazai statisztika: 2018-ban a hazai biztosítótársaságok 2,7 milliárd lejt fizettek ki balesetek következtében kártérítésként, ebből 550 milliót személyi sérülések miatt. 

„Sajnálom…”

A Horea úti balesetet okozó, 24 órás őrizetbe vett fiatal tegnap az ügyészek döntésére várt, akik minden bizonnyal előzetes letartóztatásba helyezték. Az egyik tévéadónak sikerült őt „elkapnia” az igazságszolgáltatás Bocskai/A. Iancu téri épületében; amint azt a kamerának elmondta, nagyon sajnálja a történteket, és bocsánatot kér a túlélőktől. Először ült a kormány mögé ittasan – tette hozzá.

Reméljük, utoljára is – akár ittasan, akár józanul. Ám, ha ez így is lesz, még mindig nem oldja meg a jelenséget: rendkívül magas a fiatal sofőrök által elkövetett balesetek száma. Hogy mi lehet a megoldás? – jó kérdés. Talán a komolyabb sofőriskola? Talán olyan prevenciós kampány, amely egy életre megnyomorított fiatal áldozatokat / évekre elzárt, balesetet okozó sofőröket szólaltat meg? Nagyobb pénzbírságok a közúti kihágást elkövetőknek? Talán súlyos balesetek képei a jogosítvány hátlapján – a cigarettásdobozok mintájára?
Nem tudjuk, de hátha mielőbb megtalálják a választ az illetékesek…


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Választás: felügyeli a ...
Választás: a koronavírussal fertőzöttek ...
Másodfokú viharriasztás harminc megyében

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ