Kevés az esélye a kétfordulós polgármester-választás visszaállításának
Vissza

Kevés az esélye a kétfordulós polgármester-választás visszaállításának

Szavazattöbbséggel elvetette a szenátus szerdán a kétfordulós polgármester-választáshoz való visszatérést. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvénykezdeményezése 33 támogató voksot kapott, az utóbbi három évben kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 47 szenátora pedig ellene szavazott.

A törvénytervezetről a képviselőház hozza meg a végső döntést. A szenátusi voksnak azért tulajdonított jelentőséget a román média, mert a választási törvény módosítása kihatással lehet az új kormány beiktatására. Az USR ugyanis az új kormány parlamenti támogatásának feltételei közé foglalta azt, hogy Románia visszatérjen a kétfordulós polgármester-választáshoz. Az RMDSZ - amelynek a támogatása ugyanúgy nélkülözhetetlen az új kormány beiktatásához, mint az USR-é - határozottan ellenzi ezt.

László Attila Kolozs megyei szenátor lapunknak elmondta: alkotmánybírósági döntés van arra vonatkozóan, hogy a választások előtt egy évvel nem módosíthatók a „játékszabályok”. Amennyiben a képviselőház is leszavazza a kezdeményezést, okafogyottá válik a téma, a jövő évi polgármester-választások esetében megmarad az egyfordulós rendszer, ami az RMDSZ-nek is érdeke.

Romániában 2012-ben és 2016-ban is egyetlen fordulóban dőlt el a csaknem 3200 települési polgármesteri tisztség sorsa, és minden településen az a jelölt lett a polgármester - akár 20-30 százalékos támogatottsággal is - akire a legtöbben voksoltak.

A kétfordulós rendszerhez történő visszatérést azért szorgalmazzák az ellenzéki pártok, mivel szerintük az egyfordulós választás a tisztségben lévő elöljárók újraválasztását, vagyis főleg a szociáldemokratákat segíti, akiknek a legtöbb polgármesterük van. A PSD szerdán azzal érvelt a második forduló ellen, hogy az "negatív" szavazatot eredményez, vagyis már nem a jelöltek programjára voksolnak a választók, hanem többnyire valamelyik jelölt ellen szövetkeznek.

A kétfordulós polgármester-választáshoz való visszatérés a magyar érdekképviseletnek is érzékeny veszteséget jelenthet. Az RMDSZ szerint 10-20 százalékkal kevesebb magyar polgármester lesz Erdélyben, ha a törvény lehetővé teszi, hogy egy második fordulóban a román pártok összefogjanak az első fordulóban élen végző magyar polgármesterjelöltekkel szemben.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Costa Könyvdíj – Egy lengyel ...
Elkészült a 70. Berlinale programja
Ők sem veszik át a Térey-ösztöndíjat

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ