Kevés az esélye a kétfordulós polgármester-választás visszaállításának
Vissza

Kevés az esélye a kétfordulós polgármester-választás visszaállításának

Szavazattöbbséggel elvetette a szenátus szerdán a kétfordulós polgármester-választáshoz való visszatérést. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvénykezdeményezése 33 támogató voksot kapott, az utóbbi három évben kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 47 szenátora pedig ellene szavazott.

A törvénytervezetről a képviselőház hozza meg a végső döntést. A szenátusi voksnak azért tulajdonított jelentőséget a román média, mert a választási törvény módosítása kihatással lehet az új kormány beiktatására. Az USR ugyanis az új kormány parlamenti támogatásának feltételei közé foglalta azt, hogy Románia visszatérjen a kétfordulós polgármester-választáshoz. Az RMDSZ - amelynek a támogatása ugyanúgy nélkülözhetetlen az új kormány beiktatásához, mint az USR-é - határozottan ellenzi ezt.

László Attila Kolozs megyei szenátor lapunknak elmondta: alkotmánybírósági döntés van arra vonatkozóan, hogy a választások előtt egy évvel nem módosíthatók a „játékszabályok”. Amennyiben a képviselőház is leszavazza a kezdeményezést, okafogyottá válik a téma, a jövő évi polgármester-választások esetében megmarad az egyfordulós rendszer, ami az RMDSZ-nek is érdeke.

Romániában 2012-ben és 2016-ban is egyetlen fordulóban dőlt el a csaknem 3200 települési polgármesteri tisztség sorsa, és minden településen az a jelölt lett a polgármester - akár 20-30 százalékos támogatottsággal is - akire a legtöbben voksoltak.

A kétfordulós rendszerhez történő visszatérést azért szorgalmazzák az ellenzéki pártok, mivel szerintük az egyfordulós választás a tisztségben lévő elöljárók újraválasztását, vagyis főleg a szociáldemokratákat segíti, akiknek a legtöbb polgármesterük van. A PSD szerdán azzal érvelt a második forduló ellen, hogy az "negatív" szavazatot eredményez, vagyis már nem a jelöltek programjára voksolnak a választók, hanem többnyire valamelyik jelölt ellen szövetkeznek.

A kétfordulós polgármester-választáshoz való visszatérés a magyar érdekképviseletnek is érzékeny veszteséget jelenthet. Az RMDSZ szerint 10-20 százalékkal kevesebb magyar polgármester lesz Erdélyben, ha a törvény lehetővé teszi, hogy egy második fordulóban a román pártok összefogjanak az első fordulóban élen végző magyar polgármesterjelöltekkel szemben.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kanye West bejelentette, hogy indul az ...
Koronavírusos Kolozs megye prefektusa ...
Figyelmeztetés: 12 kilométeres ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ