Kevés a pénz, sok az ígéret az egészségügyben szükséges beruházásokra
A kolozsvári járványkórház jó példa: befejezéséhez közeledik a korszerűsítése
A kolozsvári járványkórház jó példa: befejezéséhez közeledik a korszerűsítése
Vissza

Kevés a pénz, sok az ígéret az egészségügyben szükséges beruházásokra

A romániai egészségügyi rendszert (sok többihez hasonlóan) folyamatosan javítani lehetne és kellene, hiszen ezen a területen sem fejeződött be a rendszer reformja. Állandó gondot jelent az állami egészségügyi ellátás biztosítása, a szakemberek hiánya, az elégtelen pénzalap kivizsgálásokra és kezelésekre. Az ártámogatott gyógyszerek listája pedig nemcsak vitatható, hanem egyenesen kifogásolható azáltal, hogy több fontos orvosságot egyszerűen nem is forgalmaznak (már) az országban, holott a betegek kezeléséhez szükséges, és a szakorvo¬sok fel is írják azokat (például a Parkinson-kór kezeléséhez jól bevált egyes készítményeket kénytelenek külföldről beszerezni a betegek). Az idei év sem ígért túl sokat: a költségvetésből az egészségügynek utalt összeg – még ha valamivel több is az előző évinél – továbbra is nagyon kevés, ráadásul fejlesztésekre, beruházásokra leginkább csak ígéretek vannak a kormány részéről, rendelkezésre álló összeg annál kevesebb.

Három forrásból is kevés

Az állami és állami társadalombiztosítási költségvetés tárgyalásakor már elhangzott, hogy az egészségügynek három forrásból biztosítják majd a költségvetését: az állami valamint az egészségügyi biztosítási költségvetésből, és a területi közigazgatási egységek költségvetéséből – nyilatkozta korábban a pénzügyminiszter. A bruttó hazai terméknek 4,6%-át szánják idén az egészségügynek általában, amely 37,4 milliárd lejt jelent, és ami valamivel több, mint a tavaly: akkor a GDP (PIB) 4%-a volt, 30,28 millió lej értékben. Az egészségügyi minisztérium 6,36 milliárd lejben fog részesülni, ami 458 millió lej többletet jelent 2016-hoz viszonyítva. A minisztérium 2017-ben többek között 700 millió lejjel finanszírozná pluszban az ártámogatott és ingyenes gyógyszereket, emellett pedig regionális kórházak építését, a megyei kórházaknak komputer tomográffal való felszerelését, és a rákos megbetegedések kezeléséhez szükséges további korszerű berendezések beszerzését támogatná. Szintén idei terve a minisztériumnak, hogy beszerezzék a gyerekek kötelező oltásához a vakcinákat, erre pedig 774 millió lejt különítenek el.    

Beruházás: csak ígéret és csak papíron?

Az egészségügyi minisztérium esetében a költségvetés beruházásra csupán 203 millió lejt irányoz elő, ami 44%-kal kevesebb, mint a 2016-os évi összeg. Ennek ellenére az egészségügyre 1,5 milliárd lejes beruházás szerepel a tervekben, a különbözetet pedig tulajdonképpen hitel-elkötelezettségből „szednék” össze. A kormány arra számít ugyanis, hogy majd egyéb forrásokból fog lehívni pénzösszegeket, például európai alapokból, meg a Világbank ilyen irányú programjaiból, ahol megemelt finanszírozások állnak rendelkezésre. Valójában a beruházási pénzösszegek attól függenek majd, hogy milyen mértékben fog sikerülni a kormánynak megszerezni azokat.

Gazdasági szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a valóságban kevés a kilátás minderre: hiszen az eddigi gyakorlat egyrészt azt bizonyította, hogy Románia hívta le a legkevesebb európai uniós pénzalapokat minden területen, másrészt az uniós támogatás azt is feltételezi, hogy a román állam részéről is biztosítsák bizonyos arányban a társfinanszírozását adott programnak, beruházásnak. Sőt, azt is felróják a Szociáldemokrata Pártnak (PSD), hogy idén túl nagylelkűen módosították az Adótörvénykönyvet az egészségügyi hozzájárulás tekintetében azáltal, hogy eltörölték a nyugdíjakra korábban felszámolt egészségbiztosítási járulékot. 
{Tovább olvasható még 148 szó.}
Ennek a bevételnek a kimaradása pedig közel egy milliárd lejes kiesést jelent. Ahhoz, hogy pótolják az egészségbiztosítási pénztár költségvetését, több mint 1,7 milliárd lejt kell átutalni, ami 123%-os költségnövekedést jelent – írta összefoglalójában a România liberă napilap. A mai hitel holnapi hiányt jelent A minisztérium nagyravágyó tervekkel
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kigyúlt egy személygépkocsi a ...
Tojás méretű jégeső
Több mint hetvenen ballagtak a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Gulaş, paprikaş, ozosep
  • Maradt a sötétség
  • Je suis Noa
  • Véget érnek ma a középiskolás tanévzáró ...
  • VIDEÓRIPORT - Az amerikaiakkal karöltve ...