Kettős vereség az U-s lányoknak a brassói turnén
Kosárlabda Nemzeti Liga
Kosárlabda Nemzeti Liga
Vissza

Kettős vereség az U-s lányoknak a brassói turnén

Mindkét mérkőzésüket elvesztették a Kolozsvári U lányai a női kosárlabda bajnokság középszakaszának első tornáján, Brassóban. Dragan Petricevic tanítványainak mentségére legyen mondva, ellenfeleik a tabella első és második helyezettjei voltak, akiket időnként parádés játékkal uraltak, de a hullámzó teljesítmény végül az ellenfél javára billentette a mérleg nyelvét.

A kolozsvári csapat a torna első mérkőzésén – azaz a bajnokság 19. fordulójában – állt közelebb a győzelemhez: a Szatmárnémeti Municipal ellen vívott csatában 9 alkalommal mutatott egyenlőséget az eredményjelző, 9-szer változott az éllovas, ennek során az U maximálisan 6 ponttal, míg a szatmárnémeti gárda legtöbb 11 ponttal vezetett. A fekete-fehérek legjobb sorozata egy 8-as volt, ellenfeleiké egy 7:0-s, végül utóbbiak mindössze két ponttal jobbnak bizonyultak.

A találkozót egyébként a kolozsváriak kezdték jobban, rögtön az elején – két és fél perc alatt – 7:1-re megléptek, ám innen kezdve a szatmárnémetiek fokozatosan játékba lendültek és elkezdték a felzárkózást, mígnem 20 másodperccel a negyed vége előtt sikerült kiegyenlíteniük.

A második negyed ismét a kolozsváriak irányításával kezdődött zsinórban dobott 6 ponttal (21:15), ám ezúttal ellenfeleik hamarabb „ébredtek”, ennek eredményeként a 14. percben a mérkőzés során először átvették a vezetést (23:24).  A két gárda ezt követően fej-fej mellett haladt a szünetig (bár az U-nak Olena Samburska triplája révén volt egy „szökési kísérlete” – 32:27).

A térfélcsere a szatmáriakat találta jobb passzban, 38:38 után a harmadik negyed derekára 40:51-re elléptek. A kétperces kosárcsend után az U-sok Taylor kétpontosával jelentkeztek be ismét a játékba, és a következő két percben nekik jött össze minden, míg az ellenfélnek semmi, így azok előnye a negyed végére 1 pontra csökkent (51:52).

Az utolsó 10 perc nyitányán Dragan Petricevic tanítványai mindössze 19 másodperc után Samburksa kétpontosával ismét átvették a vezetést. A pályán tovább folytatódott a két csapat közötti nagy küzdelem, amelyben, a negyed első felében az U-sok voltak enyhe lépéselőnyben. 59:58-ról azonban a 36. percben 60:66-ra módosult az eredményjelző, ami nyomás alá helyezte a kolozsvári csapatot. Samburksa és Thompson kosaraival hamar korrigáltak, de erre az ellenfél is két kosárral válaszolt, ráadásul köztük egy triplával (64:71). És már csak kevesebb 1 mint perc és 20 másodperc volt hátra az utolsó sípszóig…

A végjáték taktikai csatáját egyértelműen az U nyerte, hiszen egy 7:0-as sorozattal 71:71-re kiegyenlített, ám a mérkőzés megnyeréséhez ez még nem volt elegendő. Az utolsó 30 másodperc kezdete ugyanis a szatmáriakat találta támadásban, s miután Harrison közeli dobása nem ült, sajnos Green szedte össze a lepattanót, és ő már bedobta a kétpontost. 23 másodperc volt még hátra, azaz szinte pontosan egy támadásnyi idő, amelyben azonban az U-soknak nem sikerült dobóhelyzetbe kerülniük, de még büntetődobást sem kiharcolniuk, így a végeredmény: Kolozsvári U–Szatmárnémeti Municipal 71:73 (15:15, 17:17, 19:20, 20:21). A kolozsvári pontszerzők: Samburska és Kalusic 16–16, Vorpahl 13, Taylor 10, Thompson 6, Părău 5, Voica 4, Ghizilă 1.

Másnap, szombaton az U-s lányok a tabella éllovasával, a Sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC-kel mérték össze erejüket, vagyis azzal a csapattal, amelyet nemrég meglepetésre legyőztek az alapszakaszban – ez egyetlen más csapatnak sem sikerült –, de amelytől aztán a Román Kupában, Sepsiszentgyörgyön vereséget szenvedtek. Ilyenformán izgalmas, kétesélyes mérkőzésre volt kilátás a brassói semleges pályán, csakhogy a szentgyörgyiek ezt kicsit másképp gondolták, rögtön elléptek ugyanis 2:8-ra. Az 5. percben azonban már egyenlő volt az állás, sőt két perc múlva már a kolozsváriak vezettek 5 ponttal (13:8), s ebből 3 pontot megtartottak a negyed végéig (15:12). A második játékrész pedig Ghizilă gyors, a 8. másodpercben elért triplájával indult (18:12), majd 3 perc múlva a kolozsváriak előnye már-már elérte a 10 pontot (24:16). Ekkor azonban megállt a tudomány: jött egy 0:10-es sorozat, és máris a szentgyörgyiek vezettek (24:26). A következő percek kiegyenlített csatát hoztak, majd a végére a Sepsi ismét rálépett a gázpedálra, és egy újabb nyolcpontos sorozatnak köszönhetően kétszámjegyű előnyben vonult öltözőbe (31:41).

Térfélcsere után a kolozsvári csapat végig futott az ellenfél után, amely azonban sohasem került lőtávon belül. Az utolsó játékrész elején 19 pontos különbséget mutatott a tabella, s ugyan a hajrában, 3 perccel a játék vége előtt ez 5-re (!) csökkent (68:73, majd 73:78), a tapasztalt ellenfél probléma nélkül seperte be a győzelmet.

Végeredmény: Kolozsvári U–Sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC 77:86 (15:12, 16:29, 17:20, 29:25); a kolozsvári pontszerzők: Kalusic 22, Samburska és Vorpahl 15-15, Taylor és Thompson 6-6, Voica 5, Maxim és Ghizilă 4-4.

A turné másik két mérkőzésén: Szatmárnémeti Municipal–Brassói Olimpia 62:54, Brassói Olimpia–Alexandriai SK 79:69. Ezzel a felsőházi tabella: 1. Sepsiszentgyörgy 33 pont/17 mérkőzés, 2. Szatmárnémet 31/18, 3. Brassó 28/18, 4. Kolozsvár 26/18, 5. Alexandria 25/17. Az U-sok a március 16–18-i második tornán – Alexandriában – a Brassói Olimpia ellen kezdenek, majd egy szabadnap után a 22. fordulóban a torna házigazdájával játszanak.


EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Győztek a kolozsvári fiúk! Megnyerte az ...
Pedro Almodóvar legújabb filmjét ...
Kitartó havazással beköszöntött a tél ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ