Kétszáz lejes utalványokkal támogatják a lakások energiahatékonyságát
Vissza

Kétszáz lejes utalványokkal támogatják a lakások energiahatékonyságát

Négyszáz millió lej áll rendelkezésre a régi villanykörték kicserélésére, a háztartások energiahatékonyságának növelésére irányuló program októberben indul.

-  A Környezetvédelmi Alap igazgatósága elfogadta azt a programot, amellyel támogatjuk a lakosságot a régi villanykörték lecserélésében, és új, LED-es izzók vásárlásában. A háztartások energiafogyasztásának csökkentésére 200 lejes utalványokat lehet igényelni az izzók roncsprogramjában. Hasonlóan a korábbi roncsprogramokhoz, a LED-es izzók vásárlásakor le kell adni a használt, régi típusú villanykörtéket. Az utalványokat azoknál a kereskedőknél lehet beváltani, amelyek csatlakoztak a programhoz – jelentette ki ma Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.
Részletezte: a LED-es izzók vásárlása a háztartási gépek roncsprogramjában megszokott módon zajlik majd. A Környezetvédelmi Alap internetes felületet hoz létre, ahol a magánszemélyek felhasználói fiókot nyithatnak, és a program indulásakor vásárlási utalványt foglalhatnak le. Ezt követően hét napjuk lesz arra, hogy az üzletekben beváltsák az értékjegyeket. A program keretében olyan új, legfeljebb 15 wattos LED-es izzókat lehet vásárolni, amelyek jelentősen csökkentik a háztartások fogyasztását.Az izzók roncsprogramját azt követően dolgozta ki az RMDSZ által vezetett szaktárca, hogy a kormánykoalíció a háztartások energiahatékonyságának támogatásáról döntött. A program finanszírozása érdekében 400 millió lejjel egészítik ki a Környezetvédelmi Alap költségvetését.
 
A pályázati útmutatót a környezetvédelmi minisztérium holnapján bocsátják közvitára. Ennek lejárta után, a tervek szerint október második felében indul majd az izzók roncsprogramja.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tizennégy százalékkal nőtt a ...
Iohannis a Schengen-csatlakozásról: a ...
Janovics Jenő 150 – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ