Kétkerekű járműveken járőröznek a Sétatéren
Vissza

Kétkerekű járműveken járőröznek a Sétatéren

Rendhagyó, segway típusú járműveket kapott a helyi rendőrség, amelyekkel a Sétatéren járőrözik majd. A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal keretében működő helyi rendőrség munkatársai tegnap kapták meg a kétkerekű önegyensúlyozó járműveket, amellyel legtöbb 20 kilométeres sebességgel haladhatnak óránként a Sétatér sétányain. – Eleinte nehéz megszokni a jármű használatát, de néhány kör után bele lehet jönni. Eddig 6-7 kilométert járőröztünk gyalog naponta – mondta Rafael Ghib az egyik járművet használó rendőr.

Marcel Bonţidean a helyi rendőrség vezetője szerint sokkal gyorsabban közlekednek a segwaynek köszönhetően, így nő a hatósugaruk is, és közbelépni is sokkal hamarabb tudnak. – A kétkerekű jármű 14 ezer lejbe kerül és a maximum sebessége 20 km/óra, felszerelik jelzőfényekkel és dudával is.

Az országban elsőként kaptak ilyen típusú járművet helyi rendőrök – fogalmazott Bonţidean.

A kétkerekű járműveket folyamatosan használják majd járőrözéshez, a törvénytelenségeket elkövetők beazonosítására, szabálytalanul parkolók, koldusok eltávolítására, túlzsúfolt forgalom miatti közbelépésre. – Környezetbarát, hiszen elektromos jármű, egyhuzamban 25 kilométert lehet megtenni vele és négyóránként újratölthető. Használható aszfalton, egyenes útfelületen, gyepen, kikövezett úton, de a lépcsőkön is lehet le-fel közlekedni vele. Emil Boc polgármester ötlete volt a járművek beszerzése, aki egy külföldi látogatása során látott rá példát – magyarázta Bonţidean.   

Voichiţa Mărincuş helyi rendőr szerint néhány perc elég a kétkerekű használatának megszokásához, és az egyensúly megtartásához. – Könnyű a használata, olyan, mint a biciklizés, nagyon örültem neki. Hatékonyabbak és sokkal gyorsabbak lehetünk, ha riasztást kapunk a diszpécser szolgálattól – mondta el Mărincuş.

A helyi hatóság illetékesei további kétkerekű járművek beszerzését tervezik a gyalogosövezetek és parkok járőrszolgálatához.

(Borítókép: Könnyű használni a környezetbarát kétkerekűeket. Fotó: Mediafax)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Romániában tavaly több menedékkérelmet ...
Európai és kínai együttműködéssel ...
Izgalmas előadások és művészeti ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Nehéz lesz orvosként dolgozni műszaki ...
  • Látszólag
  • Egyetemi házasság
  • Nem hiába
  • Killyéni-emlékverseny: nagy harc ...