Két új hulladékgyűjtő telephelyet nyitottak a kolozsváriaknak
Vissza

Két új hulladékgyűjtő telephelyet nyitottak a kolozsváriaknak

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal két új telephelyet adott át ma, szombaton a kolozsvári lakosságnak, ahova beadhatják vegyes és terjedelmes háztartási hulladékaikat.

A két új telephelyet, ahol begyűjtik a hulladékokat, ma nyitották meg, Emil Boc polgármester, a hivatal képviselői és a sajtó jelenlétében. Az egyik gyűjtőtelep a Monostor lakónegyed végén, a közszállítási vállalat gépparkjának szomszédságában (Bucium utca, szám nélkül) található, a másik pedig a Marasti lakónegyedben, a Gyár utcában (szintén szám nélkül, bejárat pedig a Septimius Severus utcából) nyílt meg.  

A polgármesteri hivatal szerkesztőségünknek küldött közleménye alapján a következő hulladékokat lehet elszállítani az említett gyűjtőtelepekre: elkülönítetten gyűjtött háztartási hulladékot (olyat, amit a lakóhely melletti tárolókban is elhelyeznek, és ilyenek a – papír, karton, üveg, fém, műanyag, textília, csomagolóanyagok); terjedelmes hulladékokat (például bútorzatot, szőnyegeket, matracokat, stb.); elektronikus és villamossági hulladékokat, töltőelemeket, akkumulátorokat, a lakás belső felújításakor keletkezett hulladékot; építkezésnél, bontásnál keletkezett hulladékot (beton, tégla, tetőcserép, stb.).  

A hulladékokat ingyen lehet beadni, mennyiségtől függetlenül. Abban az esetben, ha valakinek nem áll módjában a hulladékgyűjtő átvételi helyre szállítani a felsorolt anyagokat, a szemétszállító vállalat révén is megoldhatja, fizetség ellenében – a polgármester nyilatkozata szerint a szállítási díj „szerény” lesz. A sajtóközleményben arra is felhívják a figyelmet, hogy a két létesítmény kizárólag a kolozsvári lakosságot szolgálja ki, ezért a hulladékok leadásakor fel kell mutatniuk a személyazonossági igazolványukat. Mindkét hulladékgyűjtő telep rendelkezik a működéshez szükséges környezet- és természetvédelmi hatósági engedélyekkel. Arról is ígéretet tett a polgármesteri hivatal, hogy rövidesen a város többi lakónegyedében is megnyitnak hasonló telepeket.

Tisztában vannak vele, hogy a lakosságnak sokszor nem áll módjában megoldani hulladékkal kapcsolatos problémáit, ezért nyitották meg ezeket a gyűjtőhelyeket – nyilatkozta Emil Boc. A lakosságot pedig arra kérik, hogy használja ki ezeket a lehetőségeket, és kerülje a törvénytelen hulladéktárolást, amiért komoly, 3000-6000 lej közötti büntetést ír elő a törvény – idézik a közleményben a polgármestert.  

A hulladékbegyűjtő telepek órarendje: hétfőtől péntekig 9-17, szombaton pedig 8-14 óra között tartanak nyitva. Nyáron módosul a nyitvatartási program, erről tájékoztatják majd a lakosságot.  Az átvétel ingyenes, a hulladékszállítást vagy ingyenesen, vagy szállítási díj ellenében végzi el a hulladékszállító vállalat, a városban érvényes díjszabás szerint.  

További információk a polgármesteri hivatal honlapján: https://files.primariaclujnapoca.ro/2019/12/13/GHID-Puncte-colectare-deseuri-Cluj-Napoca-FINAL.pdf 

Borítóképen a Gyár utcai gyűjtőhely (közlemény)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

ISMÉT MEGVÉDTE CÍMÉT A KOLOZSVÁRI CFR ...
Krajova–CFR 1907: mindenképpen ...
Önkormányzati támogatás kultúrára és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ