Két éven át írták a forgatókönyvet, másfél évig keresték a szereplőket
Bemutatták Ivana Mladenovic filmjét
Bemutatták Ivana Mladenovic filmjét
Vissza

Két éven át írták a forgatókönyvet, másfél évig keresték a szereplőket

Bukarest legszegényebb negyedében forgatott, LGBT-tematikájú filmet mutattak be péntek este a kolozsvári Győzelem moziban. Ivana Mladenovic szerbiai születésű, de Romániában tevékenykedő rendező Soldații. Poveste din Ferentari (Katonák. Mese Ferentari-ból) című debüt nagyjátékfilmjének kolozsvári bemutatója megtöltötte a mozitermet. A vetítést rövid beszélgetés követte, amelyen a rendező és Adrian Schiop, a film egyik főszereplője és forgatókönyvírója válaszolt nézői kérdésekre.

Ivana Mladenovic dokufikciós egészestés filmje Adrian Schiop azonos című, 2013-ban kiadott regényének szabad adaptációja, derült ki a vetítés utáni beszélgetésen. A forgatókönyvet a regény alapján annak szerzője és a rendezőnő készítette, közel két évig írták.

A Soldații. Poveste din Ferentari a negyvenéves antropológus, Adi és a bukaresti Ferentari negyedben lakó, roma származású Alberto rövid románcáról szól, bemutatva a két férfi különböző társadalmi helyzetéből fakadó ellentéteket, a romániai szociális rétegek közti eltéréseket, és mindeközben dokumentálva a Ferentari-ban élő szegény emberek mindennapjait, szokásait, értékrendjét.

Nézői kérdésre Ivana Mladenovic elmondta: elég nehéz volt megtalálni a megfelelő színészeket a különböző szerepekre, és a forgatás sem volt könnyű munka, hiszen a statisztákat, kisebb szerepeket alakító amatőr színészek –, akiknek nagyrésze Ferentari-negyedi lakos – gyakran nem jelentek meg a forgatásokon.

– Majdnem másfél éven keresztül tartott a válogatás: először Albertot kerestünk. A casting cég, amellyel dolgoztam, azt mondta, soha nem fogom megtalálni a megfelelő Albertot. Aztán öt hónap keresgélés után felfedeztük Pavel Vasile-Digudait. Akkor nem is gondoltam volna, hogy Adi szerepére sokkal nehezebb lesz színészt találni: egy év casting után sem találtam senkit, egy színész sem győzőtt meg arról, hogy érdekli Alberto élete – mesélt a rendezőnő a színészválogatásról.

Miután egy év keresgélés után sem találták meg a megfelelő személyt Adi szerepére, megkérte Adrian Schiopot, a könyv szerzőjét és a film társforgatókönyvíróját, hogy vállalja el a szerepet.

– Ő persze ezt egyből visszautasította, majd mégis eljött a castingra, és végül elvállalta – tette hozzá Ivana Mladenovic rendező.

Ám a többi szereplővel sem volt könnyű dolga, vallotta be a beszélgetésen: sokan elvállalták a szerepeket, majd nem jelentek meg a forgatáson, de arra is volt példa, hogy megrészegedtek a forgatások alatt.

– A kisebb, de fontos szerepekre válogatott szereplőkkel is akadt probléma. Ilyen volt az Alberto rokonát, Borcant alakító személy is, aki ismerte a forgatókönyvet és nem akart homoszexuálisokat prezentáló filmben játszani. Sokszor felhívott a forgatások alatt, hogy nem válallja mégsem a szerepet, majd mégiscsak megjelent. De levágta a bajuszát. Azóta sem tudom, hogy azért, mert azt hitte, így jobban néz ki, vagy azért, hogy az emberek ne ismerjék fel – mesélte Ivana Mladenovic.

A rendező nézői kérdésre elmondta, úgy tapasztalta, volt hatása a filmjének a szegénynegyedben élő emberekre, például a forgatások megkezdésekor a negyed lakóinak jórésze sepregetett, és összeszedték a szemetet a parkokban. A Ferentari-ban lakó, filmben feltűnő személyek egy része látta már a filmet, és mint Ivana Mladenovic elmondta, azt lehetett érezni, tetszett nekik a végeredmény.

A produkció, amely a San Sebastian-i Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjának Sebastiane nevű különdíját is elnyerte, pénteken került forgalmazásba a romániai mozikban.

(Borítókép: Adrian Schiop, a film egyik főszereplője és forgatókönyvírója és Ivana Mladenovic rendező. Fotó forrása: Vlad Cupşa)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Júliusban kezdik a Békási út ...
Rendezvényajánló
Az amerikai filmakadémia kiáll korábbi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ