Két év szükséges a Redut felújítására
Vissza

Két év szükséges a Redut felújítására

A Redut palota, jelenleg Erdélyi Néprajzi Múzeum burkolatának felújítására vonatkozó rendeletről döntött tegnap a Kolozs Megyei Tanács soros ülésén. A tavaly február 28-án elfogadott, 16-os számú rendeletet módosították a megyei tanácsosok, hogy folytathassák az épület felújítását.

A 2014-2020-as Regionális Operatív Program keretében uniós támogatást elnyert munkálat költségeit növeli az a kolozsvári önkormányzat által kiadott rendelet, amely homlokzataik felújítására kötelezi a műemléképületek tulajdonosait, és amely egybevág a belváros műemlékeinek építészeti szempontból megfelelő kivilágítására hozott határozattal. A Redut renoválásának összkiadása jelenleg pontosan közel 6,630 millió lejre rúg. Ebből 85 százalékot kell, vissza nem térítendő forrásként, az Európai Regionális Fejlesztési Alaptól megkapni, 13 százalékot állami költségvetésből, 2 százalékot (132,6 ezer lejt) pedig önrészből fedeznének. A be nem fejezett beruházások anyagi hátterének pótlására a kérelmek benyújtási határideje 2018. július 16.

Lapunk kérdésére Tudor Sălăgean, az Erdélyi Néprajzi Múzeum igazgatója elmondta, hogy a munkálatok során nemcsak az utcai homlokzatot hozzák rendbe, hanem az udvart is, és a pince lecsapolása, szigetelése szintén beletartozik a tervbe. – Ha minden zökkenőmentesen zajlik, két év alatt teljesen befejezhetik a Redut felújítását – ígérte az intézmény vezetője.

A megyei tanácsülésen emlékeztették a nemzetközi repülőtér vezetőségét arra a néhány éve elfogadott határozatra, amely szerint az utas-ellátási díjba bevezették a 0,2 euró/fő taksát a testileg fogyatékos személyek ellátására, és az 5 euró/fő díjpótlékot a fejlesztés 

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Bajnokok Ligája: Szerdán zárul a ...
Virtuális próbafülke, kínai bocskai ...
Sürgősségi rendelettel módosították az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A vádlottak padján
  • VIDEÓK - Magánház égett le Szászfenesen
  • A diplomátlan elit
  • Megnövelték a gyermekpénzt az RMDSZ ...
  • Szülő numeró 3