Kész tények elé állítottak! – a Kisebbségi Oktatásért Felelős Államtitkári Kabinet állásfoglalása
Vissza

Kész tények elé állítottak! – a Kisebbségi Oktatásért Felelős Államtitkári Kabinet állásfoglalása

“A jelenlegi helyzet, miszerint a román nyelv oktatása elemi osztályokban, román szaktanárok feladata lenne, nagyon elkeserítő, ezért jogosnak tartjuk a pedagógusok és a szülők felháborodását. A Kisebbségi Oktatásért Felelős Államtitkári Kabinet egyetért a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével, illetve a magyar pedagógusok és szülők véleményével, hogy a rendeletben található románórák tanítására vonatkozó cikkely a jelenlegi formában elfogadhatatlan, alkalmazhatatlan, átgondolatlan és szakmaiatlan.

Véleményünk szerint:

1. Nagyon jó szakembereink vannak (felkészült tanítók, tanterv és tankönyvírók). Nem lehet kétségbe vonni a tanítóink román nyelv tudását, amelyről szert tettek különböző vizsgák alkalmával, és amit diplomákkal is bizonyítanak. Legtöbb tanítónk felsőfokú végzettséggel rendelkezik. 

2. Ezenkívül, a kormányrendelet által előírt román szaktanároknak nincs képesítésük ahhoz, hogy az elemi osztályokban taníthassanak, ellenben a magyar tagozaton oktató tanítóinkkal, akik a román nyelv tanításának módszertanából is képesítést szereztek az egyetemen/főiskolán.

3. Mivel a döntést, miszerint román szaktanárok tanítsák a román nyelvet a kisebbségi osztályokban, elemi szinten nem előzte meg semmiféle konzultáció, vagy tanulmány, ezért nem lehet tudni, hogy lélektanilag milyen hatással lehet a gyermekek érzelmi világára, tanulási teljesítményeire és nem utolsósorban a román nyelv ismeretére.

Figyelembe véve a felsorolt érveket, minden további nélkül támogatjuk azt a törvénytervezetet, amellyel módosítanák vagy törölnék az oktatási törvény erre vonatkozó cikkelyét. 

A rendelettel kapcsolatosan több ízben egyeztettünk a tanügyminiszterrel, szakmai érveket hoztunk fel, amelyben megindokoltuk, hogy a románórák tanítására vonatkozó cikkely jelenlegi formájában elfogadhatatlan. Meg szeretnénk jegyezni, hogy semmilyen konzultáció nem előzte meg ezt a döntést! Kész tények elé állítottak minket. Az RMDSZ is azt kérte a tanügyminisztertől, hogy vonja vissza a román oktatásra vonatkozó cikkelyt, de a miniszter ismételten elutasította ezt.

A miniszter azzal indokolta döntését, hogy a nyár folyamán nagyon sokan bírálták az oktatási minisztériumot, többek között azzal is, hogy az országos vizsgákon a magyar diákok gyengébben szerepeltek román nyelv és irodalomból, a magyar diákoknak hiányos a román nyelvtudása, illetve a román nyelv oktatásának stratégiáját is kifogásolták. Számos beadvány érkezett a miniszteri kabinetbe ezekkel kapcsolatban. A tanügyminiszter ellen feljelentés is érkezett az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál. Ezek együttese váltotta ki a tanügyminiszter augusztus végi válaszlépését.

Sokszor akadályba ütközünk, sokszor rögös az út, de minden nap azért dolgozunk az államtitkári kabinetben, hogy mindent megtegyünk, ami tőlünk telhető, hogy se diákjainkat, se tanárainkat ne érje olyan hatás, amelyik megakadályozná a tanulás és a tanítás jogát. 
Reméljük, hogy rövid időn belül szakpolitikusainknak sikerül módosítani vagy törölni az oktatási törvény erre vonatkozó cikkelyét” – áll a Kisebbségi Oktatásért Felelős Államtitkári Kabinet állásfoglalásában.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Paul McCartney musicalt ír egy ...
A világ tetején
A köztes lét földjén

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ