Együttműködne a Néppárt az RMDSZ-szel a választásokon (Frissítve Csoma Botond nyilatkozatával)
Vissza

Együttműködne a Néppárt az RMDSZ-szel a választásokon (Frissítve Csoma Botond nyilatkozatával)

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a Kolozs megyében és Kolozsváron nyitott az RMDSZ-szel való együttműködésre, ugyanakkor célként jelölik meg a tiszta és átlátható közigazgatás megvalósítását – hangzott el a szerdai sajtótájékoztatón, amelyen Mihály Ágnes Kolozs megyei elnök és Fancsali Ernő ügyvezető elnök vett részt (képünkön).

A Néppártnak 2016-ban Kolozs megyében 11 településen 15 önkormányzati képviselője nyert mandátumot. Jelenleg az EMNP Ördöngösfüzesen rendelkezik egy alpolgármesteri/tanácsosi tisztséggel, továbbá Körösfő községben négy, Bánffyhunyadon két, Magyarkapus, Tordaszentlászló, Magyargorbó, Egeres, Szék, Bálványosváralja, Kolozs és Esküllő községben pedig egy-egy mandátummal.  Az idei helyhatósági választásokon 2020-ban elsődleges céljuk, hogy a magyar közösség képviselete biztosított legyen, így azokon a helyen, ahol veszélyeztetve lenne ez, készek az RMDSZ-el való együttműködésre, és a szövetség jelöltjeinek támogatására. Azokon a településeken viszont, ahol a magyarság számaránya azt lehetővé teszi, semmi nem indokolja a magyar–magyar verseny elutasítását, és szándékukban áll saját jelölteket indítani – hangzott el.

„A Kolozs megyei szórványtelepülések, valamint a Kolozs megyei és a kolozsvári listaállítás esetében is újra kinyújtjuk kezünket az RMDSZ irányába. Ahol a versenynek nincs helye, ott meggyőződésünk, hogy együttműködésre van szükség, hiszen nekünk is célunk, hogy legyen magyar alpolgármester, például Kolozsváron. Az előző választásokon az RMDSZ ugyan elutasította az együttműködésre vonatkozó megkeresésünket, de bízunk benne, hogy idén ők is belátják, ahol az együttműködés jelentheti a szavazatok maximalizálását, ott mindent meg kell tennünk ennek érdekében” – mondta Fancsali Ernő.  

„Az etnikai alapú politizálásnak egyelőre nem látjuk az alternatíváját, s bár lesznek olyan román pártok, akik magyar jelölteket is indítanak, ezek még nem építettek fel egy megbízható kisebbségpolitikát. Összegzésként tehát elmondható: kinyújtottuk kezünket az RMDSZ felé, s készek vagyunk az együttműködésre a Kolozs megyei tanácsosi, a kolozsvári lista, valamint a szórványtelepülések esetében is” – mondta a Néppárt Kolozs megyei ügyvezetője. 

A sajtótájékoztatón elhangzott: a Néppárt ismét Kolozs megyei konzultációba kezd annak érdekében, hogy feltérképezzék a választók elvárásait, valamint ennek alapján alkotják majd meg a megye problématérképét is, melynek legfontosabb elemeit – a hozzárendelt megoldási tervekkel – programjukba is beillesztik.

Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei elnöke lapunknak elmondta: az elmúlt évek tapasztalatai óvatosságra intik, fenntartásai vannak az EMNP „kinyújtott baráti jobbját” illeti. Csoma mindenekelőtt azt kifogásolja, hogy Fancsali Ernő, még azelőtt bejelentette a sajtóban szándékait, hogy erről az RMDSZ-szel egyeztetett volna, a két párt közti tárgyalások ugyanis jövő hétre tervezték. Az RMDSZ megyei elnöke szerint a Néppárt részéről ez afféle PR-mutatvány. Ha az együttműködést komolyan gondolnák, akkor Körösfőn például, ahol több képviselőjük is van a helyi önkormányzatban, nem szavazták volna le sorozatosan az RMDSZ kezdeményezéseit az elmúlt négy évben.

Fotó: EMNP/Facebook


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tanügyminiszter: nem beszélhetünk még ...
Megkezdődött a Magyar Zene Fesztivál ...
Ismét színpadra lép az operában Szabó ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Tízezrek untoldoztak hétvégén ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • JZSUK: évkezdés tükre előtt állva