Keserédes operettel zárja az évadot a magyar opera
Az eredi szövegkönyv alapján játsszák a Viktóriát
Az eredi szövegkönyv alapján játsszák a Viktóriát
Vissza

Keserédes operettel zárja az évadot a magyar opera

Az ősbemutató eredeti szövegkönyve alapján állítja újra színpadra Ábrahám Pál Viktória című operettjét a Kolozsvári Magyar Opera társulata, Bori Tamás rendezésében, derült ki az intézmény előadást megelőző sajtótájékoztatóján ma délben. „A Viktóriát megközelítőleg 30 évvel ezelőtt is játszodtuk, akkor mindig teltházzal ment, nagyon közkedvelt volt a közönség körében”, mondta el a sajtó képviselőinek Szép Gyula, az opera igazgatója, igaz akkor, a politikai okok miatt az előadás első felvonását teljesen kihagyták. A produkciót ezelőtt 9 évvel is műrorra tűzte az intézmény.

Az előadás új formáját Szép Gyula és Bori Tamás dolgozta ki közösen, derült ki az eseményen. Bori Tamás és Kulcsár Szabolcs karmester a sajtó képviselőinek elmondta: egyáltalán nem volt könnyű ebben a formában színpadra állítani az előadást.

– A Viktória című operett nagyon népszerű, főleg az ismert dalok miatt. Ám a produkciót annyiszor átírták, átalakították, hogy az utóbbi évtizedekben játszott változataira Ábrahám Pál talán nem is ismert volna rá. A dalok többnyire megmaradtak, de a közöttük levő történet nagyon sokat alakult. Mi ezért megkerestük az 1930-as ősbemutató szövegkönyvét, és abból kezdtünk el dolgozni – mondta a rendező.

Az adaptálás során megtartották a vidám hangulatát az előadásnak, viszont az eredeti szövegkönyv jóval borúsabb, keserédesebb, mint ahogy a Viktóriát általában játszani szokták, és mint kiderült, ezt az elemet is megőrizték. „Egyes részek után reméljük sírva fog nevetni a közönség, de közben érzi a keserédes oldalát is a történetnek”, fogalmazott Bori Tamás.

Arról, hogy miért változtatták meg annyiszor a szövegkönyvet, a rendező elmondta: az előadás 1930-as ősbemutatóját követően a produkciót elvitték Németországba is, ám az első világháborút követő akkori német közönségnek, a gazdasági válság idéjén nem „tetszettek” a posztháborús kiszólások, így vidámabb előadást faragtak belőle.

„Ábrahám Pál zseniális zeneszerző volt, de nem jó hangszerelő. Emiatt a zenének számos hangszerelése alakult ki az évek során”, sorolta a nehézségeket Bori Tamás. Ezt kellett Kulcsár Szabolccsal, az előadás karmesterével közösen összefésüljék és egységesítsék.

Kulcsár Szabolcs a zene kapcsán kiemelte: Ábrahám Pálra nagy hatással volt a 20-as évek zenéje, a szalontáncok, ez érződik az operettben is. A hangszerelés kialakítása során arra törekedett, hogy aktuális legyen, de mégis korhű, tette hozzá.

A sajtótájékoztatón Szép Gyula az elmúlt évadot is értékelte, kiemelve: rendkívül gazdag és színes évet zárt az opera, hiszen bemutatták az első, Kolozsváron írt magyar operát, a repertoárjukban pedig a klasszikus operák, hagyományos magyar operák, operettek, gyermekelőadások és a balett is helyet kaptak.

– Én 30 éve veszek részt az opera műsorrendjének, programjának összeállításában, viszont ilyen kaotikus, tervezhetetlen évadot még nem éltem meg. Ez elsősorban az opera költségvetésének alakulása miatt történt. Ennyire előreláthatatlan, kiszámíthatatlan költségvetésünk még nem volt – közölte az opera igazgatója.

A Viktória című előadás bemutatója június 16-án, szombaton, este 6 órától lesz, az operett június 17-én, vasárnap este 6 órától is látható.

(Borítókép: Jelenez az előadásból. Fotó forrása: Facebook/Kolozsvári Magyar Opera)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„Az ember nem arra született, hogy ...
A kárpátaljai magyar képviselőjelöltek ...
Dăncilă nem bízik Kövesiben

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ