Keresi a kiutat a PSD a kialakult válsághelyzetből
Vissza

Keresi a kiutat a PSD a kialakult válsághelyzetből

A Szociáldemokrata Párt (PSD) országos állandó tanácsa Paul Stănescut nevezte ki az alakulat ügyvezető elnökévé – jelentette be kedden Viorica Dăncilă, a PSD ügyvivő elnöke. A PSD-ben válsághelyzet alakult ki Liviu Dragnea pártelnök hétfői bebörtönzése nyomán, valamint a politikai alakulatnak a vasárnapi európai parlamenti választásokon való gyenge szereplése miatt. A PSD irányítását már hétfőn Viorica Dancila kormányfő, a párt ügyvezető elnöke vette át, aki keddre összehívta a PSD végrehajtó bizottságát, hogy kiutat keressenek ebből a helyzetből.

A PSD vezetősége kedden arról is döntött, hogy a párt állandó tanácsa minden hétfőn ülésezni fog, a politikai alakulat végrehajtó bizottsága pedig havonta összeül. Dăncilă kifejtette: az utóbbi ülésén ezentúl a miniszterek is részt vesznek, hogy „minél jobb legyen a kommunikáció a kormány és a PSD között”. 

Bukarest főpolgármestere, Gabriela Firea kedden kijelentette: támogatja azt, hogy Viorica Dancila töltse be ideiglenesen az elnöki tisztséget és Paul Stanescu legyen a párt ügyvezető elnöke. Ugyanakkor azt is közölte, hogy nem száll harcba a PSD elnöki tisztségéért, és az elnökválasztáson sem indul. „Én egy újabb főpolgármesteri mandátumért akarok indulni” –mondta. Mint ismeretes, Liviu Dragnea vasárnap este annak a véleményének adott hangot, hogy a PSD részéről Gabirela Fireát tartaná a legmegfelőbb államelnökjelöltnek, míg az ALDE-től Calin Popescu Tariceanut.  Firea továbbá úgy vélekedett, hogy vissza kellene hozni Victor Pontát, illetve a PSD-ből távozó egykori társaikat a politikai alakulatba, vagy együttműködési megállapodást kellene kötni Ponta pártájval, a Pro Romániával.  

Közben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban kedden közölte: ha a kormány nem mond le, még ebben a parlamenti ülésszakban bizalmatlansági indítványt nyújt be. A liberális párvezér szerint a hétvégi választások eredménye azt mutatja: „a románok nem akarják, hogy a PSD vezesse az országot”, ezért ismét felszólítják a Dăncilă-kabinetet, hogy mondjon le. Hozzátette: megkezdték a tárgyalásokat a többi parlamenti párttal és valamennyi képviselővel, hogy meggyőzzék őket, csatlakozzanak a kezdeményezéshez. Orban úgy fogalmazott: a PNL „bármikor készen áll a kormányzás átvételére”. 

Viorica Dăncilă egyébként már hétfőn bejelentette, hogy kormánya nem mond le, és csak akkor távozik posztjáról, ha a parlament megvonja tőle a bizalmat. A kisebbik kormánypárt elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu hétfői sajtónyilatkozatában közölte, hogy a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) nem lép ki a koalícióból.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Sporthírek röviden
A kormány a mandátumát kockáztatva akar ...
Mintagyűjtemény Kalotaszegről

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ