Kerekes Péter filmje nyerte az Anonimul filmfesztivál fődíját
Vissza

Kerekes Péter filmje nyerte az Anonimul filmfesztivál fődíját

A kassai Kerekes Péter Cenzorka (107 Mothers) című börtönfilmje nyert a Duna-deltában megszervezett 19. Anonimul Nemzetközi Független Filmfesztiválon, így a felvidéki rendező és alkotócsapata kapta meg az Anonimul-trófea mellett a 3 ezer eurós fődíjat is – közölték a szervezők.

A független filmesek támogatására alapított nemzetközi seregszemlét augusztus 8. és 14 között szervezték meg a Duna-delta és a Fekete-tenger torkolatánál található Szentgyörgy (Sfântu Gheorghe) településen. Az eseményen a kassai születésű rendező szlovák-cseh-ukrán koprodukcióban forgatott első fikciós nagyjátékfilmje bizonyult a legjobbnak.

A film az odesszai női börtönben játszódik, ahova Kerekes Péter, valamint Ivan Ostrochovsky társ-forgatókönyvíró és producer hat éven át járt forgatni. A Cenzorka számos dokumentarista elemet tartalmazó fikciós történet a börtönben raboskodó anyák életéről. A börtönben az elítéltek újszülött gyerekeit is fogságban tartják, és a nők hetente csak kétszer láthatják őket. Ha a gyerekek hároméves koráig édesanyjuk nem talál helyet nekik a családban, állami gondozásba kerülnek. Az alkotásban az elítéltek önmagukat alakítják, és csak a három főszerepet játsszák színészek.

A Cenzorkát tavaly a Velencei Filmfesztivál Orizzonti szekciójában mutatták be, ahol elnyerte a legjobb forgatókönyvnek járó díjat, versenyzett San Sebastianban és képviselte Szlovákiát az idei Oscar-versenyben. Az Anonimul fesztivál nagydíjáért a Cenzorkán kívül a kínai I’m So Sorry (r. Zhao Liang), a spanyol Destello bravío (r. Ainhoa Rodríguez), a német Talking About the Weather (r. Annika Pinske) és a török Zuhal (r. Nazlı Elif) volt versenyben.

A fesztiválon a legjobb román rövidfilmnek járó díjat a zsűri Miruna Minculescunak ítélte oda Fragmentări (Törések) című alkotásáért, a legjobb külföldi rövidfilmnek járó díjat pedig a brazil Leonardo Martinelli kapta a Fantasma Neon című filmjéért.

(Borítókép: Jelenet Kerekes Péter Cenzorka című filmjéből) 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Újabb bölcsődéket építenek
Évadújranéző Nemzetközi Találkozások ...
Elvetették a parlamenti képviselők ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ