Képviselőházi igen a marosvásárhelyi katolikus iskola újraalapítására
Vissza

Képviselőházi igen a marosvásárhelyi katolikus iskola újraalapítására

Elfogadta csütörtökön a képviselőház az RMDSZ marosvásárhelyi római katolikus iskola megalapítására vonatkozó törvénytervezetét – tájékoztatott a hírről az RMDSZ hírlevele. Ez azt jelenti, ha az RMDSZ törvénytervezetét döntőházként a szenátus is elfogadja, az államelnök pedig kihirdeti azt, véget lehet vetni a több mint egy éve zajló kálváriának, újra lehet alapítani a római katolikus iskolát.

Az RMDSZ kezdeményezésére a tanügyi törvényt módosító javaslatot december 5-én döntőházként fogadta el az szenátus. Ennek értelmében lehetőség nyílt arra, hogy törvénnyel is létre lehessen hozni kisebbségi oktatási intézményeket. A jogszabály-módosítás tehát jogalapot teremtett arra, hogy törvény útján lehessen újraalapítani a marosvásárhelyi római katolikus iskolát – áll az RMDSZ képviselőházi frakciójának közleményében.

„A marosvásárhelyi római katolikus iskola esete annak példája, milyen aljas módon élhet vissza jogkörével egy önkormányzat, ha magyar iskoláról van szó. A képviselőház mai döntése jó hír közösségünknek, s azt üzeni: ha nehéz körülmények között is, de lehet alkotni, építkezni, szövetségünk pedig tudja, mit akar, merre kell haladnia” – nyomatékosított a frakció.

Leszögezik: az RMDSZ minden eddigi helyi szintű megoldási javaslatától elzárkóztak az illetékesek, vagy megtámadták azokat. A törvény általi iskolaalapítás azért bizonyul a legjobb megoldásnak, mert ezt nem lehet közigazgatási perrel megtámadni – összegzett a frakció.

Az elfogadott törvénytervezet a katolikus iskola jogi státuszát rendezné, az áthelyezett osztályok visszavételét, az új osztályokba történő beiratkozást tenné lehetővé, valamint a tanárok és az adminisztratív személyzet helyzetére nyújtana megoldást.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Nyolcan a vádlottak padján – ...
Megkapják a románórákért járó ...
Ivan Wernisch cseh költő kapta az idén ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ