Képmutatás
Vissza

Képmutatás

Képmutatással álcázni lehet sok mindent, például a hozzá nem értést. Általában akkor szoktunk valakit képmutatással vádolni, amikor másnak akar tűnni, mint ami valójában. A kormánytagoknak, illetve kormánypárti vezető politikusoknak az elmúlt hetekben több ilyen megnyilvánulásuk volt. Felix Stroe közlekedési miniszter különösen élenjárt ebben. Már az október közepi beiktatását követően az első kormányülésen azzal a képtelenséggel tűnt ki, hogy kijelentette: a minisztériumban harminc napot, megállás nélkül fognak dolgozni.

A harminc napos munkaprogram úgy ostobaság, ahogy van. Nem találták fel még azt az embert, aki megállás nélkül harminc napon képes legyen dolgozni. Ezt robotnak nevezik, de a minisztériumokban tudomásunk szerint emberek vannak. Ez a klasszikus nagyotmondás példája, amikor a cél a lényeg elfedése. A miniszter éppen ezt tette, hiszen egy: senki nem fogja ellenőrizni, ha valóban minden hétvégén dolgoznak a minisztériumban, ami meglehetősen valószerűtlen, kettő: a valós probléma nem a munka mennyiségével, hanem főleg a minőségével van. Szinte biztos, hogy senki nem válik hatékonyabbá, ha halálra dolgoztatják, ettől biztosan csak még rosszabban fog teljesíteni.

Sokat nem kellett várni a miniszter második gyöngyszemére, hiszen alig egy hét után leváltotta a Román Államvasutak infrastruktúráját kezelő állami vállalat vezetőjét. A döntés nem lett volna meglepő, mert a vasút háza táján évtizedek óta nem mennek jól a dolgok. A leváltás indoklása azonban minden elképzelést felülmúlt. A tárcavezető arra hivatkozott, hogy Dévára utazott egy szokványos októberi őszi napon, amikor sem a fagy, sem a kánikula nem okozott nehézséget a vasúti közlekedésben, a szerelvény, amely a minisztert is szállította, mégis késett majdnem egy órát. Mondhatnánk, hogy teljesen szokványos eset, hiszen a vonatok már legalább tíz éve naponta késéssel közlekednek a lepusztult vasúti pálya miatt. Akár tapsolhatnánk is a döntésnek, hogy végre, valami változni fog, de hamar rájövünk, hogy ez hiú ábránd, a minisztert újfent nem a megoldás érdekelte, hanem a látszatra koncentrált.

{Tovább olvasható még 277 szó.}
A CFR igazgatójának a leváltásával az a gond, hogy a menesztés következtében a miniszter éppen arról nem ejtett egy szót sem, mit tesz, hogy a késés nem ismétlődjön meg és a vonatok menetrend szerint közlekedjenek. A probléma okáról nem beszélt, viszont bejelentette a jól hangzó leváltást. Arra alapozott, hogy könnyebb kiszolgálni a közvélemény zsi
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
  • (Idő)utazás
    (Idő)utazás
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Magyarellenes óriásplakátok jelentek ...
Az Egy nap nyerte a luxemburgi CinEast ...
A Fehér Házat "szomorúsággal tölti ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ