Kényszervakáció Kolozs megyében, forgalmi fennakadás országszerte
Húszcentis hóréteg nehezíti a közlekedést Kolozsvár perifériáján
Húszcentis hóréteg nehezíti a közlekedést Kolozsvár perifériáján
Vissza

Kényszervakáció Kolozs megyében, forgalmi fennakadás országszerte

Kolozsváron és Kolozs megyében is megnehezítette a hétkezdést az elmúlt napokban lehullott hómennyiség, hiszen kényszervakációt, vagy éppen nehézkes közúti közlekedést eredményezett. A kincses város perifériájának lakónegyedeiben a lakosság nehezményezte az utak takarításának hiányát, holott néhol 20 centiméteres hóréteg nehezítette a haladást. A kerekdombi lakosok is elégedetlenkedtek az utak járhatatlansága miatt, de a Borháncs negyedben lakók is kérték az önkormányzat közbelépését az utak tisztítása érdekében. A belvárosban az épületek tetejéről lezúduló nagy mennyiségű hó okozott fejtörést Kolozsvár hatóságainak, a tűzoltók több alkalommal is közbeléptek, megelőzve az esetleges baleseteket. A jelentős csapadék öt Kolozs megyei falu iskolásainak oktatását is akadályozta: Gesztrágy (Kolozs község), Plophavas, Macskakő (Járavize község), Viság falu (Székelyjó község) és Kakova (Alsójára község) rekedtek otthon a hó miatt.

 

A Kolozs Megyei Tanács közleményéből megtudhattuk: hétfőn reggel minden út járható volt, és a közlekedés a téli útviszonyoknak megfelelően zajlott, azaz kissé megnehezítette az utóbbi 24 órában lehullott hó. A nulla foknál alacsonyabb hőmérséklet miatt több megyei úton is jégréteg képződött. Vasárnap 62 megyei úton 35 hókotró takarította a havat Bánffyhunyad, Gyalu és Szamosújvár környékén.  Hétfő reggel 31 megyei úton 20 munkagép működött. Vasárnap és hétfőn 507 tonna csúszásgátló anyagot szórtak le.  Ami Tordát és környékét illeti, vasárnap 23 megyei úton dolgoztak nyolc munkagéppel. Hétfőn kora délután 14 megyei úton 8 munkagép dolgozott: összesen 300 tonna csúszásgátlót szórtak az utakra.  A Dés környéki 13 úton vasárnap 7 munkagép dolgozott, tegnap kora délután pedig két megyei úton kettő. Összesen 105 tonna csúszásgátlót szórtak.

Tizennégy megyében okozott károkat a kedvezőtlen időjárás az elmúlt 24 órában, és tizenegy országúton okozott forgalmi fennakadást a havazás – tájékoztatott hétfőn az országos katasztrófavédelmi felügyelőség (IGSU). Argeş, Arad, Bihar, Krassó-Szörény, Gorj, Hunyad, Mehedinţi, Prahova, Szeben, Szilágy, Temes, Teleorman, Vâlcea és Vrancea megyében, valamint a 66-os, a 66C, a 67C, a 65-ös, a 65C, a 6-os, a 7-es, a 7A, a 7C, az 1A és az 1C jelzésű országúton volt szükség a katonai tűzoltók közbelépésére.

Országszerte 260 fa dőlt ki az erős szél és a nagy mennyiségű hó miatt, megrongálva 36 járművet, négy villanyoszlopot és két háztetőt.

Hétfő reggel 7 órakor 320 településen voltak még fennakadások az áramszolgáltatás terén – derült még ki az IGSU közleményéből, amely szerint Krassó-Szörény és Temes megyében összesen tizenkét nagy teljesítményű generátort állítottak működésbe, hogy biztosítsák a kórházak, a vízüzemek áramellátását. A Mehedinţi megyei Baia de Aramă településen egy hóban elakadt mentőhöz hívták ki a katonai tűzoltókat vasárnap, a Hunyad megyei Strâmbuţa vasútállomása közelében pedig a sínekre dőlt fák miatt akadt el egy vonat. Az utasokat végül kisbuszokkal szállították Petrozsénybe. Temes és Krassó-Szörény megyében több helyen folyamatban van még az úttisztítás és a kárelhárítás az úttestre dőlt fák miatt. Országszerte több mint 4900 katonai tűzoltó áll továbbra is készenlétben, hogy közbelépjenek szükség esetén – mutatott még rá az IGSU közleménye.

Havazásra, hóviharokra és jégképződésre vonatkozó figyelmeztetést bocsátott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország egész területére. A szakemberek előrejelzései szerint ma délig Erdélyben, Máramarosban, Olténia északi és keleti részén, Muntenia nyugati részén, valamint a Déli- és a Keleti-Kárpátok térségében havazásra kell számítani, 10-20 centiméter közötti vastagságú friss hóréteg alakul ki. 

Hétfőn a Déli-Kárpátokban, 1700 méteres magasság fölött megerősödik a szél, 70-80 km/órás széllökések várhatók. A keleti, a központi és a délkeleti országrészben helyenként jegesedéssel kell számolni – figyelmeztetett az ANM.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„ Együtt vagyunk, boldogok vagyunk!” - ...
Szecessziós sétára hív a Korzo Egyesület
Tizenhárom óra keresés után találtak rá ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ