Kényes helyzetben a PSD, felbomolhat a kormánykoalíció
Viorica Dăncilă 24 százalékos bizalmi indexével mindent akar
Viorica Dăncilă 24 százalékos bizalmi indexével mindent akar
Vissza

Kényes helyzetben a PSD, felbomolhat a kormánykoalíció

Elkezdődtek a találgatások, értelmezések a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) esélyeit illetően a novemberi elnökválasztási megmérettetésen, tekintve, hogy Viorica Dăncilă pártelnök a napokban bejelentette: a PSD saját jelölttel indul. A kormányfő gyakorlatilag kizárta annak lehetőségét, hogy a kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnökjelöltjét, a bizalmi indexeket egyébként magasan vezető Călin-Popescu Tăriceanut támogassák. Amennyiben viszont a PSD nem egy választási szövetség tagjaként lép be a választási versenybe, valószínűleg még a második fordulóba sem fogja tudni jelöltjét bejuttatni.

ÖSSZEFOGLALÓ

Adrian Năstase volt kormányfő például szerdai nyilatkozatában kifejtette: a helyzet az, hogy a PSD nem nyerheti meg egy saját jelölttel az elnökválasztást. A második fordulóban csak akkor lehet sikeres, ha a párt szövetséget köt az ALDE és a Pro Románia párttal is, hogy a jelölt azok támogatását is elnyerhesse. „A PSD jelenleg elég kényes helyzetben van, s nem fogja tudni mozgósítani erőforrásait az elnökválasztás időpontjáig” – állapította meg Năstase az Antena 3 televízió műsorában. Mint mondta, egy elbukott államfőválasztás egyébként a honatyák migrációját, s ez által a parlamenti többség elvesztését is eredményezheti.

A volt miniszterelnök szerint a szociáldemokratáknak már a tavaly tartott rendkívüli kongresszuson meg kellett volna határozniuk az elnökválasztást illető stratégiájukat. „Mivel ez nem történt meg, mostanra nem egy, hanem három alapvető célt is teljesíteni kell: helytállni az elnökválasztási versenyben, megtartani a kormányzást a parlamenti választásokig, s megerősíteni a párt politikai erejét.

Năstase szerint a PSD-nek a kormányzati pozíció megtartására, a parlamenti többség megőrzésére, és megerősítésére kellene törekednie. Ehhez viszont már nem elegendő csak az ALDE-val kötött koalíciója: a politikus szerint a PSD-ALDE együttműködés erősítése mellett egy szélesebb körű parlamenti szövetséget kellene kötni, és a “kiterjesztett baloldalnak egy közös államfő-jelölttel kellene versenybe lépnie.”

Miután Viorica Dăncilă bejelentette, hogy a PSD saját államfőjelöltet állít, Varujan Vosganian közölte, az ALDE saját vezetőjét, Călin-Popescu Tăriceanut támogatja elnökjelöltként, Adrian Ţuţuianu, a Pro Románia alelnöke pedig bejelentette: az ő pártja is saját jelölttel indul.

Az Adevărul szerdai számában azt írta, „meglehetősen komoly” a veszélye annak, hogy felbomlik a PSD-ALDE kormánykoalíció. Az ellenzéki újság a PSD végrehajtó bizottságának hétfői döntését kommentálta, amellyel a PSD gyakorlatilag megüzente koalíciós partnerének, nem fogadja el Călin Popescu Tăriceanu szenátusi házelnököt közös államfőjelöltként.

Az ALDE szerint ez a döntés a megállapodások felrúgásának és a közvélemény-kutatások által tükrözött valóság semmibevételének számít. A kormánykoalíció politikusai közül ugyanis egyedül a harminc százalék feletti bizalmi indexszel rendelkező Tăriceanunak volna valós esélye legyőzni a tisztségben lévő, újrázni készülő jobboldali Klaus Iohannis államfőt, ráadásul a – PSD-ből kizárt – Victor Ponta vezette Pro Románia is támogatná, hogy Tăriceanu legyen a baloldal közös államfőjelöltje. 

„A PSD eladta a meccset, miért kapnánk további pofonokat miattuk?” – idézte az ALDE egyik, neve elhallgatását kérő tisztségviselőjét az Adevărul. A lap szerint a szociáldemokraták számára elfogadhatatlan lenne egy olyan párt jelöltje mögé felsorakozni, amely 4 százalékos eredményével az Európai Parlamentbe sem jutott be.

A PSD végrehajtó bizottsági ülése után egyébként Dăncilă is elismerte: nagyobb esélyük lenne Iohanisszal szemben, ha az ALDE-val és a Pro Románia párttal közös államfőjelöltjük lenne, de a területi szervezetek állítólag ragaszkodtak ahhoz, hogy a PSD saját jelöltet állítson. A PSD-n belüli hatalmi harcokról tudósító román média szerint Dăncilă hajlik arra, hogy maga induljon Iohannis ellen, s meg akarja előzni, hogy a párt legnépszerűbb politikusának számító Gabriela Firea bukaresti főpolgármester legyen a PSD jelöltje, és igényt formáljon a pártelnöki tisztségre. 

Dăncilă jelenlegi 24 százalékos bizalmi indexével abban sem lehet biztos, egyáltalán bejutna az elnökválasztás második fordulójába, de arra hivatkozik, hogy pártelnökként neki kell majd viselnie a felelősséget a választáson elért eredményért.

LUDOVIC ORBAN: JOBB LETT VOLNA, HA AZ USR-PLUS NEM ÁLLÍT ÁLLAMFŐJELÖLTET

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) alkotta szövetségnek nem kellene államfőjelöltet állítania – jelentette ki a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban a közszolgálati televízió műsorában. Szerinte ez a PSD-ellenes, ellenzéki szavazótábor feldarabolódásához vezet. Az államfőválasztáson a PNL továbbra is a PSD elleni harcra fókuszálva dolgozza ki stratégiáját – mondta Orban. A PSD népszerűsége ugyan felére csökkent a legutóbbi parlamenti választások óta, de „a párt nem csak az országos vezetőiből áll”, továbbra is rendelkezik csaknem 1700 polgármesterrel, kormányoz, és ellenőrzése alatt tartja a közigazgatást, ezért „maximális komolysággal kell kezelni”. 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Megviseli az albérletpiacot az ...
Simona Halep római diadala
Pármai Filmzenei Fesztivál: legjobb ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ