Kelemen: nem lehet kötelezővé tenni az energiával való takarékoskodást
Vissza

Kelemen: nem lehet kötelezővé tenni az energiával való takarékoskodást

Az energiafogyasztás, a közjogi méltóságok és a helyi választott tisztségviselők fizetésének emeléséről szóló tervezetről faggatták Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét, miniszterelnök-helyettest az Euronews Romániának adott interjúban, amelyet az Agerpres hírügynökség ismertetett.

„A fogyasztókat nem lehet kötelezni arra, hogy otthonukban takarékoskodjanak az energiával, legfeljebb javasolni lehet ezt nekik” – nyilatkozta szerda este Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes. Rámutatott: az Európai Bizottság (EB) bejelentése az energiafogyasztás csökkentéséről egyelőre csak javaslat, a tagállamokra vonatkozó végleges döntés még nem született erről, az energiaügyi miniszterek szeptember végére összehívott rendkívüli ülésén ez is téma lesz.

„Vannak dolgok, amelyek kivitelezhetők, de vannak olyanok, amelyek nem. Javasolni lehet, kötelezni azonban nehéz, mert ki fogja ellenőrizni a szabály betartását? Létrehozzuk a hőmérő-rendőrséget, amely ellenőrzi, hány fok van a lakásban?” – fogalmazott Kelemen Hunor.

A miniszterelnök-helyettes hozzátette, nem lehet összehasonlítani az egyes tagállamokban élők fogyasztását sem. Tudomása szerint Romániában 3,5 - 4 millióra tehető azoknak a háztartásoknak a száma, amelyekben a havi fogyasztás nem haladja meg a 100 kilowattórát.

„Ebből még mit lehetne csökkenteni?” – tette fel a kérdést, hozzátéve: senkit nem lehet kötelezni arra, hogy legtöbb 18-19 fokos hőmérséklet legyen a lakásában.

Kelemen ugyanakkor rámutatott: azt is világossá kell tenni, ha takarékoskodunk a fogyasztással, azt nem az EB kedvéért tesszük, hanem a saját érdekünkben.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tizennégy százalékkal nőtt a ...
Iohannis a Schengen-csatlakozásról: a ...
Janovics Jenő 150 – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ