Kelemen: Iohannis kijelentései a politikai csatározás része
Vissza

Kelemen: Iohannis kijelentései a politikai csatározás része

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) közötti „politikai csatározás részét” képezték Klaus Iohannis államelnöknek a 2020 áprilisában az RMDSZ-re és Erdélyre vonatkozó kijelentései – véli Kelemen Hunor kormányfő-helyettes, az RMDSZ-elnöke, aki szerint az államfő tudta, hogy „semmiféle titkos szövetkezés nem létezett”.

Elmondta: tárgyalt Klaus Iohannis elnökkel, és abba maradtak, hogy „a jövőbe nézünk”. Ez nem jelenti azt, hogy a múlt elfelejtődik, mintha mi sem történt volna, de jelenleg az a fontos, hogy tehetnek együtt az ország érdekében.

„Tavaly még dilemmában voltam azt illetően, hogy Iohannis kijelentése a PNL és a PSD között zajló politikai harc részét képezte-e, vagy pedig paradigmaváltás volt. Ma már elmondhatom, hogy véleményem szerint a politikai harc része volt, semmi több” – jelentette ki vasárnap Kelemen Hunor a Prima TV műsorában az Agerpres hírügynökség alapján.

Hozzátette: az általa vezetett alakulat nem akar részt venni a román pártok között zajló háborúban, és bízik abban, hogy a jövőben hasonló dolgok nem fognak megismétlődni.

„Az elmúlt harminc évben, ahányszor csak bevetették ezeket a témákat, mi mindig hangsúlyoztuk, hogy ez óriási tévedés, és senki nem akarja Erdélyt elszakítani. (...) Mindig kértük politikus kollégáinkat, hogy ne vigyenek bele minket a köztük zajló belső háborúba. A tavaly ez mégis újra bekövetkezett. Hinni szeretném, hogy ez soha nem fog újra megtörténni, a politikai csatározásoknak is bizonyos normális és elfogadható határokon belül kell zajlaniuk” – fejtette ki Kelemen Hunor.

Tavaly április 29-én Klaus Iohannis a következő nyilatkozatot tette: „Jó napot kívánok, PSD! Hihetetlen, kedves románok, hogy mi zajlik Románia Parlamentjében. A PSD segített az RMDSZ-nek, hogy elfogadjanak a képviselőházban egy olyan törvényt, amely széles körű autonómiát biztosít Székelyföldnek. Hihetetlen, hova jutottunk a PSD-vel. Hihetetlen, milyen egyezségek köttetnek a parlamentben. Miközben jómagam, a kormány és a többi hatóság az emberek életéért küzdünk, és azért harcolunk, hogy szabaduljunk meg a járványtól, a nagy PSD azért harcol a parlamenti titkos irodáiban, hogy odaadja Erdélyt a magyaroknak. Jó napot, Ciolacu! Vajon mit ígért nektek Orbán Viktor Budapestről e megállapodásért cserében. Talán ezek után világosabbá válik, hogy miért akartam előre hozott választásokat tartani. Nem szeretném, hogy a PSD döntsön a nemzet fontos ügyeiről. (...) Ez megengedhetetlen, és amíg én vagyok Románia elnöke, egy ilyen törvény nem fog létezni.” 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Gheorghiţă: jövő héttől mozgó ...
Fogadj örökbe egy új kolozsvári ...
Különleges adatbázist hoztak létre ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ