Kelemen Hunort javasolja az RMDSZ a képviselőház élére
Vissza

Kelemen Hunort javasolja az RMDSZ a képviselőház élére

Tekintettel arra, hogy Liviu Dragnea a képviselőház elnöki tisztségét is betöltötte, az ellene kirótt ítélettel ezt automatikusan elveszítette, ezért most új személyt kell választaniuk annak élére.

Călin Popescu-Tăriceanu közölte, hogy a PSD-nek és az ALDE-nak egy közös jelöltje lesz, az ellenzéki pártok – PNL USR és PMP – bejelentették: a PNL képviselőházi frakciójának vezetőjét, Raluca Turcant javasolják a tisztségre.

Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor úgy nyilatkozott: megvizsgálták a képviselőházi elnöki tisztség megüresedése nyomán előállt helyzetet, és egyöntetűen úgy döntöttek, hogy az RMDSZ is saját jelöltet állít. Az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetője, Korodi Attila hozzátette: egyöntetűen a frakció úgy döntött, hogy Kelemen Hunort javasolják a tisztségre. „Ebben a versenyben olyan embereknek kell indulniuk, akiknek kellő tapasztalatuk van intézményvezetés terén, Kelemen Hunornak pedig van tapasztalata” – nyomatékosította.

Az RMDSZ képviselőházi és szenátusi parlamenti frakciójának együttes ülése után Kelemen Hunor megerősítette: a magyar érdekképviselet beszüntette parlamenti együttműködését a szociálliberális koalícióval, mivel a kormányt tartja felelősnek az úzvölgyi katonatemető körüli feszültségek elmérgesedéséért.

Arra a kérdésére, hogy támogatna-e az RMDSZ egy esetleges bizalmatlansági indítványt a Viorica Dăncilă vezette kormány ellen, az RMDSZ elnöke jelezte: egyelőre nincs egyetértés a folytatásról a jobbközép ellenzéki pártok között sem, például a Nemzeti Liberális Párt (PNL) át akarja venni a kormányzást, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) viszont elzárkózik ettől. Az RMDSZ azzal a feltétellel támogatná a kormány megbuktatását, ha prioritásait az ellenzéki pártok is felvállalják.

„Ha valamit támogatunk, hozzá is akarunk járulni. Ha megkeresnek, konkrét javaslatunk lesz, hogy a szövegnek (bizalmatlansági indítványnak) mit kell tartalmaznia ahhoz, hogy szóba jöhessen a támogatása” - mondta Kelemen Hunor.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A szenátus elutasította a gyermekpénz ...
Román városnak akarják láttatni ...
Rollerezőket és bringásokat ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ