Kelemen Hunor: sem a választásokat, sem a tanévkezdést nem kell elhalasztani
Vissza

Kelemen Hunor: sem a választásokat, sem a tanévkezdést nem kell elhalasztani

Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke úgy véli, hogy sem a választásokat, sem a tanévkezdést nem kell elhalasztani a jelenlegi járványhelyzetben.

Szerinte mindig lesznek kockázatok, amelyeket azonban csökkenteni lehetne, ha a kormány „azt tenné, amit kell”.

Az Agerpres hírügynökségnek adott interjúban Kelement többek között a választások megszervezéséről és a választási kampányról kérdezték az újságírók. Az RMDSZ elnöke úgy nyilatkozott, hogy, bár a kampány nem a megszokott körülmények között zajlik, mindenkinek alkalmazkodnia kell, védelmezni kell egymást, és odafigyeléssel ez sikerül. Így a kampány inkább az online térbe tevődött át és a hangsúly a kisebb csoportokkal való találkozásokon van, amely emberközelibb párbeszédet tesz lehetővé, és ez jó.

Kelemen rámutatott, hogy az RMDSZ már június és július folyamán is javasolta a kormánynak, hogy növelje a szavazókörzetek számát, hogy a zsúfoltságot elkerüljék, de ez nem történt meg. Véleménye szerint azonban ilyen körülmények között is, ha a hatóságok és az emberek betartják a szavazás napján is a megfelelő egészségügyi óvintézkedéseket, a voksolás semmivel sem jár nagyobb kockázattal, mintha vásárolni mennénk.
"Ennyire magasfokú vágyakozás a helyi autonómia iránt 30 éve nem volt tapasztalható”Ami a tanévkezdést illeti, Kelemen kifejtette, véleménye szerint jobb lett volna, ha valakinek februárban-márciusban eszébe jut, hogy a 2019-2020-as tanévet lerövidítse, mivel úgyse lehetett hónapokig iskolába menni, és elkezdeni az új tanévet szeptember elsején. Rámutatott, a kormánynak hat hónapja volt, hogy az új tanévet előkészítse. Úgy tűnik azonban, hogy a kormány áthárította a döntési felelősséget a helyi hatóságokra, és „ennyire magasfokú vágyakozás a helyi autonómia iránt 30 éve nem volt tapasztalható”.

„Meggyőződésem azonban, hogy a tanintézmények nagy többsége képes lesz a helyzet adta körülmények között a normalitás keretei között megnyitni az új tanévet” - szögezte le Kelemen, hozzátéve, hogy az ő kislánya is most kezdi a nulladik osztályt, és látja, milyen erőfeszítéseket tesz az iskola, a tanítónő, a szülők, hogy minden rendben legyen.

Az RMDSZ-elnök szerint az online tanítás nem megoldás, nem csak azért, mert a romániai tanügyi rendszer nincs felkészülve rá, nincs meg a szükséges infrastruktúra, hanem azért is, mert a gyerekeknek szocializációra van szükségük, arra, hogy közösségben legyenek.

A helyhatósági választásokon várt eredményeket illetően Kelemen kifejtette, hogy ha az RMDSZ megszerez körülbelül 200 polgármesteri tisztséget és négy megyei tanácselnöki tisztséget, azt jó eredménynek könyvelik majd el. Kérdésre válaszolva kifejtette, az RMDSZ nyitott a választásokat követő, a tanácsi többségek kialakítására irányuló politikai szövetségekre is.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Camerimage-díj – Tizenkét film ...
Elmaradhatnak a félévi dolgozatok
Tanulópénz

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ