Kelemen Hunor: növeltük polgármestereink számát
Vissza

Kelemen Hunor: növeltük polgármestereink számát

Növelte polgármesterei számát az önkormányzati választásokon az RMDSZ –jelentette be hétfő délutáni kolozsvári sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor, a szövetség elnöke.

A politikus elmondta: még nincsenek ugyan végleges eredmények, de a részeredmények alapján az RMDSZ 199 polgármesteri mandátumot már megszerzett, néggyel többet, mint négy évvel ezelőtt. Ehhez adódik hozzá az a nyolc-tíz polgármesteri tisztség, amelyet az RMDSZ által támogatott függetlenek, köztük a marosvásárhelyi Soós Zoltán nyert el. A polgármesteri tisztségek mellett az RMDSZ önkormányzati képviselői mandátumainak számát is növelte több településen.

Kelemen Hunor fontos eredménynek minősítette, hogy az RMDSZ megyei tanácselnök-jelöltjei Hargita, Kovászna, Maros és Szatmár megyében is mandátumot szereztek. Győzelemként könyvelte el azt is, hogy az RMDSZ jelöltje, Márk Endre nyerte a szászrégeni polgármester-választást. A Maros megyei városban ugyanis 26 százalékos a magyarok aránya. Úgy vélte: Soós Zoltán, Marosvásárhely független polgármesterjelöltje is kapott román szavazatokat, többen támogatták, mint az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) listáját összesen. Kelemen Hunor szerint jó stratégiának bizonyult, hogy Marosvásárhelyen az önkormányzati képviselői testületbe teljesen új jelöltlistát állítottak.
A politikus megemlítette: első ízben nyert polgármesteri tisztséget az RMDSZ jelöltje a moldvai Bákó megyéhez tartozó Gyimesbükkön. Azt is a nyereségek közé sorolta, hogy 12 év ellenzéki városvezetés után visszanyerték Gyergyószentmiklós polgármesteri tisztségét. A politikus elmondta: minden választáson vannak győzelmek és vereségek is. Ezek sorában Székelykeresztúr és Barót, a Partiumban Margitta elvesztését említette.

Az RMDSZ-elnök szerint azonnal elkezdődik az RMDSZ felkészülése a december 6-i parlamenti választásokra. Kijelentette, a vegyes lakosságú településeken és megyékben, ahol küszöbön áll a helyi koalíciók kialakítása, az RMDSZ elve az, hogy a kormányozhatóság érdekében a győztes polgármester vagy tanácselnök köré kell többséget kialakítani. Hozzátette: Kolozsváron és Kolozs megyében az RMDSZ szívesen folytatná a több ciklus óta gyakorolt együttműködést a Nemzeti Liberális Párttal (PNL).Kelemen Hunor összességében jónak értékelte a szövetség választási szereplését. Megjegyezte: az RMDSZ magyar ellenzékeként működő Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) kevesebb polgármesteri mandátumot szerzett, mint a szövetséget alkotó Magyar Polgári Párt (MPP) és Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) négy évvel ezelőtt együtt.

(Fotó: RMDSZ.ro)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Bukarestben és az erdélyi megyékben ...
Felmentette első fokon a bukaresti ...
Koronavírusos beteg Medgyesen – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ