Kelemen Hunor: Nincs alternatívája a jelenlegi koalíciónak
Vissza

Kelemen Hunor: Nincs alternatívája a jelenlegi koalíciónak

Nincs alternatívája a jelenlegi koalíciónak, ezért közös felelősségünk, hogy kisegítsük egymást ebből a válságból – fogalmazott Kelemen Hunor a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) kolozsvári ülésén tartott politikai beszámolójában. Az RMDSZ elnöke reményét fejezte ki, hogy a másik két koalíciós pártot feszítő belső konfliktusok lecsengésével normalizálódik a helyzet a kormányban. Az USR PLUS által kifogásolt, az RMDSZ kezdeményezte Anghel Saligny fejlesztési programról elmondta: szemléletbeli különbségek vannak a kormánypártok között a vidékfejlesztéssel kapcsolatban. A péntekre összehívott ülés az Ezüstfenyő-díjak átadásával kezdődött, 28 személy vehette át a közösség érdekében kifejtett munkáért járó elismerést. Az SZKT megvitatta és elfogadta azokat az alapszabály-módosító javaslatokat, amelyek végső szavazására az RMDSZ két hét múlva tartandó marosszentgyörgyi kongresszusán kerül sor.

N.-H. D., Sz. K.

- Vannak jelentős világnézeti különbségek a koalíciós partnerek között, de továbbra is azt gondoljuk, hogy ennek a koalíciónak sem most, sem a következő években nincs alternatívája, ezért közös felelősségünk, hogy kisegítsük egymást ebből a válságból. Mindenki felelősséggel tartozik a többiekért, a közös érdekeket, az ország érdekeit kell szem előtt tartanunk. Tanácsokat nem fogunk adni koalíciós partnereinknek, nem is kértek rá, de van néhány tapasztalat, amit megosztanánk velük. Az első, hogy se partnereidet, se ellenségeidet ne szorítsd sarokba, soha ne hozd olyan helyzetbe őket, hogy ne legyen választásuk. Másrészt: ne szabj teljesíthetetlen feltételeket a partnerek számára, ha meg akarsz egyezni velük. Utolsó sorban pedig: abba kellene hagyni ezt a harcias-nindzsás, facebook-üzengetős magartást, meg kell várni, amíg lehiggadnak a kedélyek, akkor remélhetőleg sikerül megteremteni azt az együttműködést, amely biztosítja a koalíció számára a kormányzáshoz szükséges légkört – mondta.

Úgy értékelte: az RMDSZ-nek jó a kormányzati csapata, mindenki végzi a rá mért feladatot, eddigi döntéseikkel befolyásolni tudták a dolgok menetét.

Véleménye szerint szükség van arra, hogy a koalíciós partnerek leüljenek és tisztázzák végre, mit is értenek reformokon, hogy mire van szüksége a társadalomnak, mi teszi kiszámíthatóbbá az emberek életét, és mi az, ami jól hangzik ugyan, de nem visz előre. Az RMDSZ által kezdeményezett Anghel Saligny programnak is ez a célja: javítani az életminőségen, felzárkóztatni a leszakadó vidékeket, visszaadni a polgároknak a reményt, hogy itthon is érdemes jövőt tervezni. Az RMDSZ kéri partnereit, hogy ilyen szempontok szerint tekintsenek erre a programra. A kormányzás nem politikai versenyfutás a koalíciós pártok közt, hanem versenyfutás az idővel – vélekedett Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök szólt a koalíciót megosztó másik témáról, az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket vizsgáló ügyészség SIIJ felszámolásának kérdéséről. Ezúttal is elmondta: egyetértés van a koalícióban arról, hogy a különleges ügyosztályt meg kell szüntetni, a kérdés a hogyan. Az RMDSZ – mondta a szövetségi elnök – rugalmas e tekintetben, amennyiben felmerül jobb megoldás, mint az általa kínált, elfogadja. A cél: az ügyészek és bírák függetlenségének a szavatolása. „Nem térhetünk oda vissza, hogy a bírák rettegjenek, hogy különböző mondvacsinált okokkal befolyást gyakorolnak rájuk egy-egy ítélet meghozatala előtt”, fogalmazott.

Elmondta: több nagy téma is van, ami az RMDSZ számára kiemelten fontos az elkövetkezőkben: az egyik a decentralizáció, amely terén az elmúlt nyolc hónapban semmi nem történt, a partnerek mintha megfeledkeztek volna erről, sőt újabb központosító kezdeményezések jönnek elő. Az elmúlt hónapokban előkerült a helyi címerek és zászlók kérdése is, amelyet éveken keresztül azért nem tűzték napirendre, nehogy el kelljen fogadni néhány székelyföldi település és megye címerét, zászlóját. A kormányprogramba szerepel a nemzeti kisebbségekről szóló törvény is, erről a vitát elsősorban az RMDSZ-ben fogják megejteni, majd aztán a partnerekkel. Az RMDSZ új családtámogatási rendszer kidolgozását tervezi, mivel a mostani rendszer eredménytelen, eleve elhibázott, új megközelítése van szükség. Úgy kell a közpolitikákat kormányzati eszközökkel kialakítani, hogy a családok képesek legyenek tervezni, terveiket valóra váltani. A közösség jövője nem pusztán demográfiai kérdés– nyomatékosította.

Salignyi-terv - az USR PLUS-nak nem fontos a vidék

A koalíciós viszályt kiváltó Anghel Saligny-terv, amelyet az RMDSZ kezdeményezett, a helyi önkormányzatokat támogatná.  Kérdésünkre, hogy van-e alapja az USR PLUS kifogásainak, amikre hivatkozva ilyen megveszekedetten igyekeznek megakadályozni a fejlesztési projekt elfogadását, Kelemen Hunor emlékeztetett: Romániától Brüsszel állandóan számon kéri a fejletlen infrastruktúrát, érthetetlen tehát, hogy az USR PLUS pont egy olyan projektnek tesz keresztbe, amely az utak, ivóvíz, csatorna- és gázhálózat fejlesztéséről szól.

Megtudtuk ugyanakkor azt is: kezdettől fogva létezett egy szemléletbeli különbség az USR PLUS, illetve a koalíció másik két pártja, az RMDSZ és a hozzá ilyen szempontból közelebb álló PNL közt. Az RMDSZ a leszakadó vidéki közösségek felzárkózását fontosnak tartja, a (szavazóbázisát tekintve nagyvárosokban sikeres – szerk. megj.) USR PLUS szerint viszont fölösleges pénzt verni kisszámú, kiöregedő településekre, inkább a városokba, a periurbánus területekre kell vinni a támogatást. Kelemen szerint a városfejlesztési terveket európai forrásokból is lehet finanszírozni, az egyensúly tehát meglenne. Az RMDSZ nem arra vállalkozott, hogy elnézi a vidék további sorvadását, tette hozzá a szövetségi elnök hangsúlyozva: a terv biztosítja a teljes transzparenciát. Csak digitálisan lehet pályázni, és bárki követheti, hogy a beruházások milyen szakaszban tartanak.

Az elnöki beszámolót követő vitában a felszólalók többsége arról beszélt, mennyire fontos a vidék fejlesztése, a Saligny-terv pedig épp ezt szolgálja.

Hegedüs Csilla, az európai uniós alapokért felelős államtitkár kifejtette: szeptember végéig alá is írhatják azt a dokumentumot, amely 29,7 milliárd eurót hoz az országnak. Ebből az összegből több ezer osztálytermet, háziorvosi rendelőt korszerűsítenek, erdőtelepítést végeznek.  Elmondta: a Saligny-terv többek között azért is fontos, mert olyan projekteket lehet ennek során támogatni, amelyeket uniós alapokból nem lehet finanszírozni.

Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős alelnöke felháborítónak minősítette, ahogy az USR PLUS megpróbálja hitelteleníteni a Saligny–tervet csalást, korrupciót kiáltva, ezt valamennyi önkormányzati képviselő nevében visszautasítja! Egy olyan centralizált országban, mint Románia, azt sugallni különböző politikai játszmák részeként, hogy csak az a helyes, amit Bukarestben költenek el veszélyes és perverz érvelési rendszer, mondta.

.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Emil Boc: Kolozsváron 56 százalékos az ...
Árkossy István kapta a Magyar ...
Elhunyt Venczel Vera színművész

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Io rëggëlt, Iohannis!
  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd ...
  • A bili esete a Hóstáttal
  • Arábia Európában: egy hét a napsütötte ...
  • Tíz év tükre