Kelemen Hunor: Ideje lenne kipróbálni egy magyar államfőt is
Vissza

Kelemen Hunor: Ideje lenne kipróbálni egy magyar államfőt is

Klaus Iohannis államfővé választásával úgymond megtört a jég, hiszen első alkalommal választottak személyében nem román, hanem szász etnikumú elnököt – állapította meg az RMDSZ elnöke és államfőjelöltje, Kelemen Hunor szombaton Homoródfürdőn. „Román elnökökre volt már bőven példa, az elmúlt öt évben láthattuk, milyen a szász, most már ideje lenne kipróbálni azt is, milyen lenne egy magyar államfő. Biztosíthatok mindenkit arról, hogy jobb lenne, mint az eddigiek” – fejtette ki a Mediafax hírügynökség által idézett politikus, aki az RMDSZ-MIÉRT háromnapos Edzőtáborában beszélt a novemberi elnökválasztással kapcsolatos különböző szempontokról.

Kelemen Hunor felhívta többek között a figyelmet arra, hogy Klaus Iohannis volt az első államfő, aki mandátumának öt éve alatt egyszer sem továbbított semmiféle üzenetet a magyar közösségnek a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából. „Ion Iliescu második mandátumának idején megtette ezt, akárcsak Emil Constantinescu, sőt Traian Băsescu is, aki – attól függetlenül, hogy őszinte volt-e vagy sem – mindkét elnöki mandátuma során elküldte üzenetét a magyaroknak” – emlékeztetett Kelemen Hunor.

Hozzátette: 2014-ben a romániai magyarok 82–83%-a Iohannisra szavazott az elnökválasztás második fordulójában, ezt mindenki tudta, és senki nem lepődött meg különösebben. Ellenben, az RMDSZ által májusban végzett felmérések azt mutatják, hogy azok között, akik biztosan elmennek majd szavazni a novemberi államfőválasztáson, felére csökkent azoknak az embereknek az aránya, akik Iohannist támogatnák a második fordulóban.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„Mindenki hagyja békén a másikat”
A rendőrség megbüntette Ludovic Orban ...
Előrejelzés: Esőzések, viharok. Hol és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ