Kelemen Hunor: gyorsan véget kellene vetni a belpolitikai válságnak
Vissza

Kelemen Hunor: gyorsan véget kellene vetni a belpolitikai válságnak

Nagyon gyorsan véget kellene vetni ennek a belpolitikai válságnak, nyilatkozta Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke szombaton, Homoródfürdőn megismételte: amennyiben az ellenzék bizalmatlansági indítványt terjesztene elő, azt a szövetség megszavazza.

Kelemen Hunor szerint ezzel a véget nem érő belpolitikai válsággal Románia azt kockáztatja, hogy tovább romlik külföldi megítélése, nem csak politikai, hanem pénzügy körökben is. A politikus emlékeztetett, Románia jelenleg sokkal nagyobb kamat mellett vehetett fel kölcsönt más államokhoz viszonyítva, mindez pedig az ország iránt táplált bizalmatlanságra vezethető vissza.

Véleménye szerint a kormányfőnek a parlament elé kellene állnia és bizalmi szavazást kérnie, ha pedig nem kapja meg, akkor nincs más választása, mint távozni.

„Ez lenne az normális, az alkotmányos, a demokratikus út. Ha megszűnt a parlamenti többség és a kormánynak nem sikerül a 233 támogató voksot megszereznie, akkor mennie kell. Bizalmatlansági indítvánnyal, vagy anélkül, de ezt a helyzetet rövid úton meg kellene oldani, lehetőleg még ebben az évben, hiszen előttünk áll a jövő évi költségvetés megtervezése, a költségvetés-kiegészítés. Persze nem könnyű a kampány kellős közepén, az elnökválasztások előtt ezt meglépni, de ha állandóan csak azt latolgatjuk, hogy kinek mi az érdeke, milyen hátsószándékok húzódnak meg a különböző szövetségekre vonatkozó ajánlatok mögött, melyik párt mennyit ér, milyen a támogatottsága, akkor a végén mindannyian csak veszíteni fogunk”, idézi Kelemen Hunort a Hotnews hírportál.

Hozzátette, ha ő lenne az ellenzék vezetője, arra törekedne, hogy két hét alatt véget vessen ennek a válsághelyzetnek. A bizalmatlansági indítványt még ezen (a múlt – szerk. megj.) héten be kellett volna nyújtani. „Ha még húzzuk sokat az időt, hogy ilyen meg olyan szövetségeket létrehozzunk, vagy azt várjuk, hogy az elnökválasztás lejárjon, a válság csak jobban elmérgesedik”, fogalmazott.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Romániában várhatóan kétszer gyorsabb ...
A suceavai kórház újabb hat páciense ...
Monspart Saroltát jelölték a Nemzet ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ