Kelemen Hunor: Az RMDSZ támogatná a 15 százalékos küszöb elfogadását (FRISSÍTVE A PNL ÉS CSOMA BOTOND ÁLLÁSPONTJÁVAL)
Vissza

Kelemen Hunor: Az RMDSZ támogatná a 15 százalékos küszöb elfogadását (FRISSÍTVE A PNL ÉS CSOMA BOTOND ÁLLÁSPONTJÁVAL)

Az RMDSZ egyet tudna érteni azzal, hogy 15 százalékban állapítsák meg az anyanyelvhasználati küszöbértéket – nyilatkozta hétfő este Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke. Jelenleg a törvény húsz százalékos küszöbértéket ír elő, amely fölött egy kisebbség tagjait anyanyelvhasználati jog illeti meg a helyi közigazgatásban. Az RMDSZ által előterjesztett módosító indítvány húszról tízre csökkentené a küszöböt, Liviu Dragnea, a szociáldemokraták elnöke azonban múlt héten bejelentette: pártja nem támogatja a tíz százalékot, kompromisszumos megoldásnak a 15 százalékot javasolta.

„Semmilyen megbeszélés nem volt ebben a témában, de mi, a küszöbérték csökkentésének kezdeményezői egyet tudnánk érteni a 15 százalékkall”, jelentette be Kelemen Hunor. „Ha létrejönne ez a kompromisszum, akkor további 73-74-gyel bővülne azon települések száma, ahol a magyarokat megilleti az anyanyelvhasználati jog a közigazgatásban, tehát szó sincs 2.000 településről, ahogy azzal egyesek riogatnak. Azt gondolom, senki nem veszítene. Ebben a törvényben nincs szó arról, hogy a magyar hivatalos nyelvvé váljon, csak arról, hogy a közigazgatásban használni lehessen a magyar nyelvet is ott, ahol teljesülnek ezek a feltételek”, nyilatkozta Kelemen hozzátéve: a 15 százalék mindenki számára hasznos és korrekt kompromisszumot jelentene”.

A PNL nem támogatja a 15 százalékos küszöböt, összeesküvést gyanít

A szakbizottságok sürgős összehívását kéri a házbizottságól a Nemzeti Liberális Párt (PNL), hogy utasítsák el az RMDSZ javaslatát, amellyel a közigazgatási anyanyelvhasználati küszöböt csökkentetnék – mondta el kedden Florin Roman liberális képviselő, miután az ülést elnapolták.

„A PNL felszólítja a házbizottságot, hogy azonnal, sürgősséggel, még ma hívja össze a három bizottságot, hogy megadhassuk a visszautasításról szóló jelentést. Továbbra is hiszek Dragnea úr jóhiszeműségében, aki múlt héten azt mondta, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) és ő maga nem támogatja ezt a tervezetet. Itt a megfelelő pillanat, hogy a bizottságok elé terjesszük azt, elfogadjuk a visszautasításról szóló jelentést, és szavazáson megbuktathassuk ezt a tervezetet, amely sajnos feszültségeket generál, és nem tudom, kinek áll az érdekében feszültségeket generálni a centenáriumi év előtt” – nyilatkozta Florin Roman PNL-s parlamenti képviselő.

Kijelentette: a PNL nem támogatja a nyelvhasználati küszöb 15 százalékra való csökkentését, amit Kelemen Hunor javasolt (a javaslat mellesleg Liviu Dragneától származik – szerk.megj.), aki szerint ez egy „korrekt és hasznos kompromisszum lenne”, miután az eredeti javaslatban 10 százalék szerepelt.

„A PNL támogatja azt, ami jelenleg érvényes, a 20 százalékot, és a mi szempontunkból ebben a témában semmilyen alkudozásnak nincs értelme a centenáriumi év előtt” – mondta Roman. A képviselő szerint a parlamenti többség ellehetetleníti a tervezet vitáját. Roman ugyanakkor bírálta, hogy az emberjogi, vallási és kisebbségügyi, illetve a jogi és a közigazgatási bizottságok együttes ülését, amelyet eredetileg kedd reggel 9 órára terveztek, elnapolták, holott a tagok jelen voltak.

„Tegnap megszavazták a házbizottságban a három bizottság összehívását ma reggel 9-re. A kollégák többsége jelen volt, Nicolicea úr pedig azt mondta, hogy nem érkezett meg a papír a házbizottságtól az ülés megtartásának jóváhagyására. A házbizottságot és a ház titkárságát okolták ezért” – mondta Roman. Hozzátette: a halasztás azt jelenti, hogy a tervezetet a hallgatólagos elfogadás felé tolják, hiszen a határidő október 16.

„Gyakorlatilag ezzel a halasztással a törvénytervezetet a hallgatólagos elfogadás felé tolják, amire már pár napja próbáljuk felhívni a figyelmet. Mindenáron el akarják halasztani a helyi közigazgatásról szóló törvény módosításának vitáját, éppen azért, hogy ez a törvény, amely az RMDSZ vezetői számára jelent előnyt, tehát a magyar nyelv kötelezővé tételét, a székely zászlót és a kétnyelvű feliratokat tartalmazza, hallgatólagosan kerüljön elfogadásra. Egy ilyen törvény nem lehet alkotmányos, hiszen Románia Alkotmányának 12. és 13. cikkelye leszögezi, hogy a trikolór piros-sárga-kék, a hivatalos nyelv pedig a román” – mondta a képviselő.

Csoma Botond Kolozs megyei képviselő a Szabadságnak megerősítette: a közigazgatásban való anyanyelvhasználatot szabályozó 215-ös jogszabály módosítása körüli torzsalkodás kedd délután is folytatódott, ezúttal a képviselőház közigazgatási bizottságának rendes ülésén. Csoma arra kérte a bizottság PSD-s alelnökét, halassza el a tervezet vitáját jövő hétre, az RMDSZ-nek időre van szüksége további egyeztetésekre. Jóllehet a liberálisok és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) Csoma javaslatát ellenezte, a bizottság megszavazta a halasztást. A vita alkalmával a liberális Florin Roman, aki szintén tagja a bizottságnak, pártja nevében ismét kifejtette aggályait, miszerint az RMDSZ kezdeményezte anyanyelvhasználati küszöb csökkentése alkotmányellenes. Szeretné látni, mondta, mikor lesz hasonló törvény Magyarországon? Válaszában Csoma Botond biztosította Romant afelől: ha Magyarországon az erdélyi magyarokhoz hasonló számarányú kisebbség élne, biztosítva lenne számára az anyanyelvhasználathoz való jog. Emlékeztetett arra is: az Európa Tanács már 2012-ben ajánlást fogalmazott meg Románia számára a kisebbségi nyelvi jogok terén úgy értékelve, hogy a jelenlegi anyanyelvhasználati küszöb magas. 

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kétnapos lesz az alkotmánymódosító ...
Kémer: a szilágysági település, ahol ...
Három Péter lett a Digitális Irodalmi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Az indulás fontosságáról
  • Csak az a mosoly…
  • A NEMZETI OPERETT GÁLA KOLOZSVÁRRA ...
  • Székelykocsárd: beindult a délutáni ...
  • Mi van a mosolyon túl?