Kelemen Hunor: az RMDSZ nem érdemel néppárti bírálatot
Vissza

Kelemen Hunor: az RMDSZ nem érdemel néppárti bírálatot

Az RMDSZ nem érdemelte ki a bírálatot, amelyet az Európai Néppárt (EPP) elnökétől, Joseph Daultól kapott csütörtökön az igazságszolgáltatási reformok megszavazásáért – nyilatkozta az MTI-nek Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor a médiában is közzétett nyilatkozatra reagált, amelyben az EPP elnöke az igazságszolgáltatás függetlensége elleni támadásként értékelte a törvénycsomagot, és sajnálkozását fejezte ki, hogy annak megszavazásában az európai néppárti tagsággal rendelkező RMDSZ is segítette a szociálliberális kormánytöbbséget.

Az RMDSZ elnöke szerint az elfogadott korrekciókra szükség volt, azok nem csorbítják a korrupcióellenes harcot, és a kérdést nem szabad a jobb- és baloldal ideológiai szembenállása alapján kezelni. Úgy értékelte, Daul állásfoglalása az EPP Romániában ellenzékben lévő tagszervezeteit – a Nemzeti Liberális Pártot és a Népi Mozgalom Pártját – hivatott támogatni.

Kelemen Hunor sajnálatát fejezte ki, hogy Daulnak nem volt a kisebbségi jogokról is hasonló állásfoglalása, amikor a magyar közösséget érte támadás, jogait csorbították, vagy éppen az igazságszolgáltatás részéről érte súlyos támadás a tulajdonjogot. Elmondta: az RMDSZ támogatása az igazságszolgáltatás átszervezésének szólt, a büntető törvénykönyv és büntető eljárás módosítását célzó javaslatokkal kapcsolatban azonban „óriási fenntartásaik” vannak.

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Nyolcan a vádlottak padján – ...
Megkapják a románórákért járó ...
Ivan Wernisch cseh költő kapta az idén ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ