Kelemen Hunor: az RMDSZ megszavazza a Cîţu-kormány beiktatását
Vissza

Kelemen Hunor: az RMDSZ megszavazza a Cîţu-kormány beiktatását

Az RMDSZ megszavazza a Cîţu-kormány beiktatását, jelentette ki ma Kelemen Hunor.

„Megvitattuk frakcióinkban a kérdést, megvizsgáltuk a jelenlegi társadalmi helyzetet, és arra a következtetésre jutottunk, hogy az érvek a Cîţu-kormány beiktatása mellett szólnak. Más helyzetben nem támogattuk volna ezt a kormányt, jelenleg azonban a legnagyobb prioritást a közegészségügy jelenti, illetve minden intézményben a koronavírus-fertőzés elterjedésének visszaszorítása. Ezért döntöttünk úgy, hogy megszavazzuk a kormányt. Lesz két igazolt hiányzónk : egyik kollégánk külföldön van hivatalos ügyben, a másik pedig beteg - nyilatkozta Kelemen a szövetség frakcióinak együttes ülése után.

Ami pedig az alkotmánybíróság döntését illeti, amely szerint a 2020/26-os, az előre hozott választások kiírásáról szóló sürgősségi kormányrendelet alkotmányba ütközik, Kelemen leszögezte: ez az ítélet lezárt minden lehetséges és lehetetlen vitát, spekulációt az előre hozott választásról, arról, hogy választási évben módosítsuk a választási törvényt.

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint Florin Cîţu jó kormányfő lesz-e, Kelemen így válaszolt: „Valószínűleg, hiszen ezért jelölték. Ameddig azonban nem lesz tényleg kormányfő, nincs honnan tudnunk ezt, azonban meggyőződésem, hogy ezért jelölték pont őt” - mondta.

Rámutatott még, hogy amennyiben Cîţu nem akar miniszterelnök lenni a kinevezése óta megváltozott helyzetben, jelentkezhet 16 óráig a Cotroceni-palotában, és visszaadhatja mandátumát.

„Ez azonban az ő saját döntése, és senki nem fog megharagudni sem a PNL-re, sem rá, ha erre a következtetésre jut” - vélte Kelemen.

Nem kizárt, hogy el kell halasztani a helyhatósági választásokatUgyanakkor Kelemen Hunor nem tartja kizártnak, hogy a koronavírus-járvány miatt el kelljen halasztani a júniusban esedékes helyhatósági választásokat.

Kifejtette, hogy a politikai vezetők két hét múlva egyeztetnek erről, és lehetségesnek tartja, hogy ezt követően kidolgozzanak egy törvénytervezetet - nem kormányrendeletet -, amelyet mindenki elfogad, és amellyel későbbi időpontra halasztják a választásokat.A szövetségi elnök hozzátette: jelen pillanatban nincs ilyen tervezet.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tengerparti járatokat indít júliusban a ...
Koronavírus – Újabb 187 ...
Négyen a nagyágyon: Keresztelünk ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ