Kelemen Hunor a bizalmatlansági indítványról: az RMDSZ valószínűleg tartózkodik
Vissza

Kelemen Hunor a bizalmatlansági indítványról: az RMDSZ valószínűleg tartózkodik

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke ma azt nyilatkozta, az érdekvédelmi szövetség nem támogatja a Tudose-kormány elleni bizalmatlansági indítványt. A képviselőházi és szenátusi frakciók együttes ülését követően kijelentette: az RMDSZ-es honatyák tartózkodni fognak a szavazáson.

„Sok mindent lehet bírálni, ezeket el is fogjuk mondani. Egyelőre nem tudjuk, mikor lesz a vita, amely során jelen leszünk, mert a bizalmatlansági indítvány rendkívül fontos eszköz, függetlenül attól, hogy melyik oldalon állunk – a kormányt bírálók pártján vagy a koalíció mellett. Nem támogathatjuk a bizalmatlansági indítványt, éppúgy, ahogyan a kormányt sem támogathatjuk maradéktalanul. Valószínűleg tartózkodni fogunk a szavazáson, ez azt jelenti, hogy mindkét golyót a fekete urnába tesszük. Ha időközben, az indítvány vitájáig valami változni fog, nem tudjuk, mikor, azt be fogjuk jelenteni” – mondta ma Kelemen Hunor.

Hozzátette: az indítvány szövegének elemzéséből kiderült, hogy azt az RMDSZ számára lehetetlen támogatni.

„Elemeztük az bizalmatlansági indítvány szövegét, mert minden döntést a szöveg függvényében kell meghozni. Tájékoztattam a kollégámat a Raluca Turcannal és Iulian Dumitrescuval folytatott tárgyalásról. Mindent elemeztünk, ami az indítvánnyal és a szavazással kapcsolatos. Megállapítottuk, hogy a konklúzióknál semmi egyéb nincs, mint a 3 százalékos deficit, az átláthatóság szükségessége, és a bürokrácia csökkentése, de miniszterelnök nem szerepel benne, és az sem, hogy milyen irányba kell elvinni az országot, milyen politikákra van szükség a legfontosabb szektorokban, nincsenek benne a kormányprogram elemei, legalább az alap, amire egy kormányprogramot fel lehet építeni. Ilyen körülmények között nehéz egy bizalmatlansági indítványt támogatni, szinte lehetetlen” – magyarázta az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor ugyanakkor azt mondta, hogy a frakcióülés előtt nem tárgyalt a Szociáldemokrata Párttal (PSD).

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) által benyújtott bizalmatlansági indítványt hétfőn olvasták fel a parlament két házának plénuma előtt. A liberálisok kérték a bizalom megvonását a Tudose-kormánytól, a gazdaság tönkretételének és a Romániának az Európai Unióból való kiszakításának megakadályozása érdekében.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Sporthírek röviden
Svájc, ahol a vonat asztalán nem borul ...
Segítsünk Gál Antóniának!

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ