Kelemen: az RMDSZ nem ideológiai döntőbíró a belpolitikában
Vissza

Kelemen: az RMDSZ nem ideológiai döntőbíró a belpolitikában

Az RMDSZ nem akar ideológiai kérdések döntőbírája lenni a román belpolitikában, hanem a közös jövőépítéshez keres partnereket, hogy a magyarság erős és versenyképes közösségként maradhasson meg Romániában - hangoztatta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

A politikus, a 16. Bukaresti Magyar Napokon rendezett "Ha a múlton nem is tudunk osztozni, a jövőt tervezni kötelességünk" című fórumon beszélt kedden az RMDSZ célkitűzésekről, és a Nagy Románia létrejöttének centenáriumi évében is képviselt, őszinte többség-kisebbség párbeszédet szorgalmazó álláspontjáról.

Úgy vélekedett: a múltról kialakult eltérő értelmezést nem lehet megváltoztatni, a centenáriumi évnek inkább a jövőről kellene szólnia. Az RMDSZ Románia következő évtizedeinek megtervezéséről szeretne párbeszédet folytatni a többséggel, mivel egy olyan országot akar, ahol a magyar közösség is otthon érezheti magát, s garantálják az etnikai identitás megőrzésének intézményes kereteit.

Kelemen Hunor szerint azonban a párbeszédfelhívás nem talált a remélt nyitottságra, a román pártok a politikai "iszapbirkózással", most például a DNA-főügyész leváltásával vannak elfoglalva.

Az európai néppárti tagsággal rendelkező RMDSZ vezetője elmondta: nincs ideológiai váltás az RMDSZ-ben, azért kötöttek parlamenti együttműködési megállapodást a szociálliberális koalíció pártjaival, mert ők voltak az egyedüliek, akik valamilyen együttműködést felajánlottak.

Kelemen Hunor okfejtéséből kiderült: a bizalmatlansági indítványra készülő Nemzeti Liberális Párt (PNL) aligha számíthat arra, hogy az RMDSZ segít megbuktatni a Dancila-kormányt, és nemcsak az utóbbi időben felerősödött magyarellenes retorikája, vagy a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításának elgáncsolása miatt, hanem azért sem, mert nem tudnak alternatív kormánynévsort és politikai programot felmutatni.

Az RMDSZ-nek is fontos a jogállamiság, ebben a törvénytiszteletre fekteti a hangsúlyt, például az oktatási törvény kisebbségvédelmi rendelkezéseinek betartására, a kisebbségi jogok, az emberi jogok tiszteletben tartására.

„Az RMDSZ az elmúlt 28 évben párbeszédet akart a román társadalommal, parlamentáris eszközöket használt, a jogállamiság mellett tette le voksát, és stabilitási tényező volt, amikor Romániának nagyon fontos volt, hogy társadalmi béke legyen az uniós csatlakozás előtt, és 1990-től kezdve elkötelezett volt az integráció tekintetében (.) Ilyen szempontból nálunk következetesebb politikai alakulat nincs Romániában” – zárta előadását az RMDSZ elnöke.

Tiszteletben kell tartani az Alkotmánybíróság döntését 

Az alkotmánybíróságnak a DNA főügyészének, Laura Codruta Kövesinek a leváltására vonatkozó döntésével kapcsolatban a Radió France Internationale adásában Kelemen Hunor kifejtette: tiszteletben kell tartani a taláros testület döntéseit függetlenül attól, hogy éppen tetszik vagy nem számunkra annak határozata.  Ugyanakkor úgy vélte: mindenekelőtt a politikusoknak nincs joga az állam intézményeinek – beleértve az alkotmánybíróságot is – hiteltelenítésére, mivel adott esetben nem értünk egyet a meghozott döntésssel.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Oltean Csongor: Románia nem tartja ...
Borboly Csabát is megbírságolta a ...
Nézőpontok

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ