Katonai légitámaszponton fogadták Romániában a Dél-Afrikából érkező Tarom-gépet
Vissza

Katonai légitámaszponton fogadták Romániában a Dél-Afrikából érkező Tarom-gépet

A fertőzésveszély csökkentése érdekében a Bukarest melletti katonai légitámaszpont fogadta kedden a Tarom légitársaság Johannesburgból érkező utasszállító repülőgépét, amelyet a kormány küldött a dél-afrikai térségben rekedt román állampolgárokért.

A különjárat indítását vasárnapi rendkívüli ülésén hagyta jóvá a kormány, miután a legtöbb európai ország felfüggesztette a térségből érkező járatokat a koronavírus eddigieknél fertőzőképesebbnek tartott, omikronnak nevezett dél-afrikai változatának megjelenése miatt. A térségben több mint 40 román állampolgár - köztük a bajnok nagybányai rögbicsapat - kért segítséget a hazatéréshez a pretoriai román külképviselettől.

A külügyminisztérium tájékoztatása szerint a Taromtól bérelt utasszállítón 46 román, 18 más európai (tíz bolgár, négy spanyol, három lengyel és egy magyar), illetve hat harmadik országbeli állampolgár (a nagybányai rögbiklub 4 georgiai, egy ausztrál és egy új-zélandi, román tartózkodási engedéllyel rendelkező játékosa) tért vissza Európába. Bár számukra a bukaresti Henri Coanda nemzetközi repülőtér elkülönített folyosókat készített elő, a közegészségügyi szervek úgy döntöttek: biztonságosabb, ha - a civilek és katonák által közösen használt kifutópályáról - a katonai támaszpontra irányítják a gépet, és a dél-afrikai térségéből érkezők egyáltalán nem haladnak át a nemzetközi repülőtér utasterminálján.
A sportküldöttség tagjai egy kisebb repülővel folytatták útjukat Nagybányára, a többi utast pedig a tisztiorvosi szolgálat veszi át, hogy letesztelje és karanténba helyezze őket.

Korábban írtuk: Romániában a járványügyi operatív törzs (CNSU) szombaton döntött arról, hogy a dél-afrikai térségből érkezők közül kizárólag az Európai Unió és Svájc állampolgárai léphetnek be az ország területére, számukra pedig tesztelési és 14 napos karanténkötelezettséget írtak elő, függetlenül attól, hogy be vannak-e oltva a koronavírus ellen.

A CNSU kedden jóváhagyta, hogy a Tarom egyik különjárata Marokkóból is hazahozza azt a 72 román turistát, aki az - omikron-variáns megjelenése miatt légterét a kereskedelmi légiközlekedés előtt lezáró - észak-afrikai országban kért konzuli segítséget. A második kimenekítési akció költségeit is a kormány tartalékalapjából fedezik.

Nicolae Ciuca miniszterelnök bejelentése szerint a humanitárius különjárat indításával még várnak két napot, hogy az érintettek el tudjanak intézni minden szükséges formaságot, a külképviselet pedig ellenőrizhesse, hogy nincsenek-e még további bajbajutott román állampolgárok a térségben. A dél-afrikai különjárathoz hasonlóan a gépen rendelkezésre álló szabad helyeket Románia felajánlja a többi európai uniós országnak az európai polgári védelmi mechanizmuson keresztül. A Tarom gépe a tervek szerint csütörtökön indul Marokkóba.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Megdőlt a napi rekord: közel 35 ezer új ...
Prefektus: Kolozsváron a 22,1 ezrelékes ...
Emancipáció húsz lejre

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ