Katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Zágrábot a polgármester
Vissza

Katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Zágrábot a polgármester

Katasztrófa sújtotta területté nyilvánította a földregés után Zágrábot Milan Bandic, a város polgármestere. A döntés azt jelenti, hogy a földrengés áldozatai külön pénzügyi segítséget igényelhetnek a várostól házaik és lakásiak felújítására. Miközben az ország az új koronavírus-járvánnyal küzd, újabb súlyos csapással kell szembenézniük.

A vasárnap reggel fél óra különbséggel bekövetkezett 5,6-os, majd 5,1-es erősségű földmozgásban számos épület megrongálódott, és több ember is megsérült. A károk nagyságáról egyelőre csak becslések állnak rendelkezésre. Davor Bozinovic belügyminiszter, a horvát nemzeti válságstáb vezetője sajtótájékoztatóján elmondta: a földrengésben 27 ember sérült meg, 18-an súlyosabban. Beszámolt arról is, hogy egy összeomlott épületből kimentett, fejsérüléseket szenvedett 15 éves gyermek állapota válságos. Goran Roic, a zágrábi gyermekkórház igazgatója utóbb a sajtóval közölte: erőfeszítéseik ellenére az orvosok nem tudták megmenteni a fiatal lány életét, aki hétfőn délután elhunyt.
Zágráb szűk belvárosában 250 épületben okozott kárt a földrengés. Megrongálódott a főváros jelképének számító katedrális, a horvát parlament (szábor) és a kormány épülete, valamint több templom és más a kulturális örökség körébe tartozó építmény.
Több kórházból is evakuálni kellett az embereket vasárnap. Zágrábban 17 kórház működik, van, amelyeket teljesen le kellett zárni, mint például a szülészeti és nőgyógyászati klinikát.

Biztonsági okok miatt közel hatvan ember töltötte az éjszakát egy zágrábi diákotthonban, ugyanakkor sokkal többen is vannak, akik nem térhettek vissza otthonaikban, ők rokonoknál, ismerősöknél húzták meg magukat.
Vasárnap reggel óta 57 utórengést jegyeztek fel Zágrábban. Kettő közülük – hétfőn hajnali 3 órakor, majd délelőtt 11 óra 12 perckor – jól érzéklehető volt, és újabb pánikot keltett az emberekben. Az első rengés 3,1-es, a második 3,7-es erősségű volt.Szakemberek szerint az utórengések akár hónapokig is eltarthatnak. Bár lehet erősebb vagy ugyanakkora földrengés is, mint vasárnap reggel volt, ennek valószínűsége kicsi – hangoztatták, hozzátéve, hogy mindenki legyen elővigyázatos és tanuljon meg együtt élni a jelenséggel.


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Porcelánboltban
Szilágy megye: végzetes előzés négy ...
Szombaton kezdődik a Csíkszeredai ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Telesulis pedagógusokat díjaztak ...
  • Kolozsi Levendula Napok: a lényeg az ...
  • Összeomlott a Bay-kastély Ördögkúton
  • Ne vigy minket a kísértésbe!
  • Megvezetés