Katalán politikus: Spanyolország az Erdogan-modellt követi
Vissza

Katalán politikus: Spanyolország az Erdogan-modellt követi

Spanyolország Recep Tayyip Erdogan török államfő modelljét alkalmazza a katalán függetlenségpártiakkal való leszámolásban, ami nem vet jó fényt a spanyolországi demokráciára – nyilatkozta ma Kolozsváron Marc Gafarot i Monjó, az Európai Katalán Demokrata Párt (PdeCAT) külügyi kabinetvezetője.

Marc Gafarot i Monjó az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) kolozsvári székházában tartott sajtótájékoztatót a katalán helyzetről. Elmondta: Spanyolország úgy járhatott volna el a függetlenségi népszavazás kapcsán, mint az Egyesült Királyság a skót függetlenedési törekvések ügyében. Hagyhatta volna, hogy az emberek demokratikus módon fejezzék ki akaratukat, és érvelhetett volna az unió megőrzése mellett. Madrid azonban karhatalmi erőket vetett be a szavazók ellen, újabban pedig a katalán kormány tagjainak a bebörtönzésén dolgozik. „Ez azt mutatja, hogy Spanyolországnak nemcsak a katalánokkal, de a polgári jogok tiszteletben tartásával is baja van” – fogalmazott. 

Hangsúlyozta, a katalánok nem a spanyol emberekkel szállnak szembe, hanem a „demokráciaellenes, és erőszakos spanyol kormánnyal szemben harcolnak”, hogy katalánokként részesei lehessenek egy valóban európai szellemiséget képviselő, nemzeti sokszínűséget elfogadó, többnyelvű országnak. „Európa sajnos csak akkor figyel fel a nemzetek különböző problémáira, ha vér folyik az utcán. Mi nem erőszakot akarunk, hanem demokratikus megoldást, amellyel megadhatjuk a katalán népnek azt, amit kér: a függetlenséget” – emelte ki a politikus.

Az erdélyi helyzet kapcsán megjegyezte: a nemzeti- és nyelvi sokszínűség nem csak Románia, hanem Európa számára is értéket jelent.

Marc Gafarot i Monjó kijelentette: a népszavazás és az azt követő fejlemények egyre több katalán polgárnak a Franco-diktatúrát juttatják eszébe. Hozzátette, jelenleg nincs diktatúra Spanyolországban, de az Erdogan-modell érvényesülését tapasztalják. Megjegyezte: a katalánokat reménységgel töltötte el az elmúlt évtizedek spanyol demokratikus átalakulása, és most nagy a csalódottság a tartományban. „A katalánok ma úgy érzik, hogy katalánként nincs jövőjük Spanyolországban” – jelentette ki a politikus.

Kérdésre válaszolva kifejtette, a közvélemény-kutatások a függetlenségpártiak erősödését jelzik, de erre a kérdésre a december 21-re kiírt katalóniai választások adnak majd egyértelmű választ. Hozzátette: Katalóniában mind a függetlenségpárti, mind az uniópárti politikai tömb erős; a kérdés az, hogy a kettő között lévő politikai mozgalmak merre húznak majd. Emlékeztetett, ezt a választást immár a katalóniai hatalmat is magához ragadó Madrid szervezi, és reményét fejezte ki, hogy korrekt választások lesznek. 

Marc Gafarot i Monjó elmondta: ha az egységpártiak nyerik a választást, a függetlenségpártiak elfogadják az eredményt. Elvárják azonban Madridtól és Európa országaitól, hogy függetlenségpárti győzelem esetén ők is ugyanígy járjanak el. Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy erdélyi magyar barátai meghívására érkezett Kolozsvárra, akárcsak a korábbi számtalan alkalommal, amikor a székelyföldi autonómiapárti rendezvényekre hívták, amelyeken több esetben fel is szólalt.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Úzvölgyi katonatemető - Csíkszeredában ...
„ Együtt vagyunk, boldogok vagyunk!” - ...
Szecessziós sétára hív a Korzo Egyesület

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Évet zártak Kalotaszeg táncosai
  • Ellehetetlenítik a kolozsvári repteret?
  • „Egymás nélkül sötétben vagyunk…”
  • Nézőpontok
  • Maradt a sötétség