Katalán népszavazás - várnak még a függetlenség kikiáltásával
Vissza

Katalán népszavazás - várnak még a függetlenség kikiáltásával

A barcelonai parlament esti rendkívüli ülésén elhangzott beszédében az elnök úgy vélte: a tartomány elnyerte a jogot arra, hogy függetlenné váljon. “Vállalom a Katalónia népe ál

A barcelonai parlament esti  rendkívüli ülésén elhangzott beszédében az elnök úgy vélte: a tartomány elnyerte a jogot arra, hogy függetlenné váljon. “Vállalom a Katalónia népe által rám ruházott felhatalmazást, hogy (a tartomány) független állammá váljon” – mondta az elnök az október elsején lezajlott – erőszakos cselekményekbe torkollott – népszavazás eredményére utalva.

Mindennek ellenére kijelentette: javasolni fogja a parlamentnek a függetlenség kinyilvánításának felfüggesztését néhány hétre, hogy esélyt adjanak a párbeszédre, tárgyalásokat folytathassanak Spanyolországgal.

Puigdemont a kialakult feszültség csökkentésére szólított fel.

“Szélsőséges helyzetnek voltunk tanúi, az európai demokrácia történetében először fordult elő  hogy egy szavazás rendőrségi erőszak közepette zajlott” – jelentette ki Carles Puigdemont, aki szerint Katalóniát megalázták, amikor megpróbálta módosítani saját státusát az alkotmány tiszteletben tartása mellett. Emlékeztetett: mindenféle formában szorgalmazták a párbeszédet egy olyan referendum megrendezéséért, mint amilyent Skóciában tartottak 2014-ben. Hozzátette, hogy a válasz nemleges volt, ezzel párhuzamosan a spanyol hatóságok üldözésének lett kitéve a tartomány.

Katalónia ügye európai ügy, ez kritikus és komoly pillanat, “felelősséget kell vállalnunk azért, hogy kiküszöböljük és ne fokozzuk a feszültséget sem szavakkal, sem tettekkel” – fogalmazott az elnök.

Puigdemont beszéde közben a katalánról hirtelen spanyol nyelvre váltott át, hogy az ország egész lakossága értse azt, amit mond. Leszögezte, hogy a katalánoknak nincs semmi bajuk Spanyolországgal és a spanyolokkal, de a helyzet tarthatatlanná vált a spanyol hatóságok súlyosbító magatartása következtében.

A függetlenséget tehát nem mondták ki.

Inés Arrimadas, az ellenzék vezére felszólalásában élesen bírálta az elnököt. “Ami ma itt történt, nem más, mint egy előre bejelentett államcsíny krónikája” – mondta. “Maguk Európa legrosszabb nacionalistái” – tette hozzá az ellenzéki politikus, aki szerint Puidgemont egyáltalán nem élvezi a katalánok többségének támogatását.

Nem késett a madridi kormány reagálása sem. A kabinet környezetéből származó, az EFE spanyol hírügynökség által idézett vélemény szerint Puigdemont beszéde lényegében a függetlenség kikiáltásának burkolt kikiáltása, amit ráadásul utána felfüggesztett. (hirado.hu, MTI)


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tüntetéseket szervez a Magyar Szülők ...
Kormányfőtitkár lett a korrupcióval ...
Kijelölt túraútvonalat adtak át a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ