Karácsonyra hangolódtak Szamosújváron
Vissza

Karácsonyra hangolódtak Szamosújváron

A szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum udvarán összegyűlt az iskola apraja-nagyja és Sükösd Ildikó vallástanár irányításával, imával és dallal kísérve meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját advent első vasárnapját követő hétfőn. Ez alkalommal gratuláltak az Ördöngös zenekarnak is, akik az iskola diákjai, és kis ajándékkal kívántak sikeres továbbjutást a népzenei tehetségkutató műsorban. Este a Téka Szórványkollégiumban is meggyúlt az első gyertyaláng.

A második Mikulásfutást december 6-án szervezték. A tavalyi Petőfi-ösztöndíjas, Tóth Borbála és Deák Zsombor triatlonista által kezdeményzett rendezvényt idén is jótékonykonysági céllal szervezték. A futóversenyre benevező diákok szimbolikus részvételi díjként a Mikulás zsákjába csempésztek édességet és tisztálkodási eszközöket, amiket másnap az iskola mellett lakó roma gyerekeknek, a gyermekkórház kis betegeinek, az ortodox egyház által működtetett nappali foglalkoztatóba és a válaszúti Kallós Alapítvány kisiskolásaihoz juttattak el.

A Mikulásfutásra piros sapkát vagy valami Mikulásra utaló kelléket is előírtak, a 200 résztvevő diák, pedagógus, szülő ennek megfelelően indult neki a futóversenynek. A bemelegítést az iskola tornatanárai, Virág Csilla és Bucsi Szilárd vezették, illetve ők szaladtak a sok apró Mikulás előtt is, Paróczi Ákos idei Petőfi-ösztöndíjassal együtt.

A Téka Alapítvány téli nagyrendezvényét, a XVII. Betlehemes Találkozóját december 7-én szervezték, az esemény a Mezőség hagyományos betlehemeseit hivatott tovább éltetni. Délelőtt a meghívottak számára kézműves foglalkozást tartottak a Téka Alapítvány illetve a Szamosújvári Kézművesek Egyesületének bevonásával. Ugyancsak a Téka Ház volt a helyszíne a bibliaismereti vetélkedőnek is, melyet a helyi református egyházzal közösen szerveztek, Antal Enikő gyakornok lelkipásztor segítségével. Délben az ördöngösfüzesi Hideg Anna régi karácsonyokról mesélt a magyar iskola aulájában összegyűlt elemiseknek, majd kántát és ünnepi köszöntőt tanított nekik. A helyi művelődési házban szervezett gálaműsorral folytatódott a program. A Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum előkészítősei – Felszegi Melinda és Vigh Emese tanítványai – kántákat adtak elő, majd a válaszúti szakiskolások a hagyományos buzai betlehemest mutattak be Eszenyei Farkas Gábor és Hrágyel Dóra irányításával. Őket a Puskás Etelka és Liszicsán Enikő által felkészített elsősök kántái illetve a Filep Klára által betanított széki általános iskolások hagyományos széki betlehemese követte. A válaszúti kisiskolások kántáit Major Melinda és Szabó Gábor tanították. Ők is Kallós Zoltán mezőségi gyűjtéséből merítettek, akárcsak a szamosújvári másodikosok, Filep Ildikó és Kaszián Etelka diákjai. A buzai betlehemest a buzai általános iskolások is a hagyományokhoz híven adták elő, akárcsak társaik az előző években Coprean Edit vezetésével. A helyi harmadikosok györgyfalvi újévi pattogtatással készültek, őket Juhos Helga és Fodor Emőke készítette fel. Az előadást Dániel Melinda és Kis Angéla negyedikesei zárták Betlehemesükkel.   

Az adventi gyertyák meggyújtásával a szamosújváriak szívébe is egyre inkább belopja magát a fény, a Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum 20-án tartandó karácsonyi sokadalmán pedig újra lehet gyönyörködni a gyerekekben.  


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Korunk kulcs Deréky Pál ...
Aranytájoló, ötvenkettedszer
Szombaton nyit a kolozsvári Andrenalin ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ