Karácsonyra elkészült a kalotaszentkirályi uszoda, a megnyitóra várni kell
Vissza

Karácsonyra elkészült a kalotaszentkirályi uszoda, a megnyitóra várni kell

Nem sok hazai falu büszkélkedhet uszodával, ám Kalotaszentkirály ezek közé tartozik: szenteste előtti napon az utolsó munkamozdulatot is elvégezték a község félolimpiai fedett uszodáján. A megnyitóra azonban még várni kell, a majdani célközönség minél nagyobb számban való részvételével tervezett ünnepséget szeretnének amint a járványhelyzet megengedi, remények szerint mielőbb.

A mintegy 750 ezer eurós létesítményt a helyi önkormányzat saját pénzforrások ráfordításával, megyei és kormánytámogatásokkal valósította meg. Póka András György polgármester így summázta a pénzügyi hátteret: „Ahogy az egyszerű ember mondaná: kirendelte az Isten”. De igazság szerint körültekintő gazdálkodással kiügyeskedték, hiszen amikor az uszoda még csak papíron létezett, 2017 és 2018 végén is előre vásároltak bizonyos szükséges rendszereket.

Parkolókról is gondoskodtak a sportlétesítmények mellettMár nem csodálkozunk, ha Kalotaszentkirály-Zentelkéről bámulatos híreket hallunk. Az utóbbi évtizedekben lassan megszoktuk, hogy a Bánffyhunyad közeli község önkormányzati csapata sokszor a lehetetlennel kacérkodik, s ha évekbe is telik, fáradhatatlanul követik céljaikat a megvalósításig. Tudták, hogy uszodát fognak építeni, így hát előre terveztek, és 2017 végén, 2018 végén az elköltetlenül maradt költségvetési pénzekből – amelyeket egyébként visszavett volna a kormány – az akkor még csak tervezett uszodához szükséges több rendszert (pl. fűtés, gőzelszívó stb.) megvásároltak. Különösebben nem foglalkoztatta őket, ha olykor kifutottak a költségvetési keretből, inkább előteremtették a fedezethez szükséges pénzt, de tartós, minőségi anyagokkal dolgoztak, így igyekezve megelőzni a gyatra hozzávalók esetén a használatba vétel után hamarosan szükségessé váló folyamatos javításokat.

A járványhelyzet függvényében nyitják majd meg a 25x10 méteres medencétA 25x10 méteres, félolimpiai nagyságú uszodát iskolaidőben a kisrégió iskoláiban tanuló gyerekek használnák, de azon kívül a nagyközönség számára is nyitva lenne. A környéken legközelebb Jósikafalván van úszómedence, korábban oda jártak az iskolások.

– Bánffyhunyad kistérségben a kisiskolásoknak nem sok lehetőségük volt úszni tanulni, hisz a közelben egyetlen panziónál van úszómedence. Reméljük, hogy a félolimpiai uszoda befejezésével új lehetőségeket nyitunk meg az úszásoktatás terén – mondta Póka András György, Kalotaszentkirály polgármestere.

A kalotaszegi uszodánál még nem állapítottak meg belépődíjakat, de kedvezményes ajánlatot terveznek a helybeli lakosoknak. Az uszoda környékét is rendezték, az uszoda és a sportcsarnok szomszédos épületegyüttesek környékét térkövezték, parkolókat alakítottak ki a majdani vendégek részére. Az uszoda belterét dísznövényekkel díszítették, ehhez közösségi kezdeményezést indítottak, arra kérve az adakozó kedvűeket, hogy lakásaikban már túl nagyra nőtt dísznövényeiket adományozzák az uszodának. Még Kolozsvárról is kaptak dísznövényt.

A kalotaszentkirályi uszoda női, férfi és mozgássérült öltözővel is rendelkezik, zuhanyozókkal, uniós minőségi előírásoknak is megfelelő víztisztító rendszerrel. Vizét fával melegítik, bár már most is van néhány napelem a fedélen. És több is lesz, hiszen pályázni készülnek a környezetvédelmi alaphoz, és az iskolák, önkormányzatok számára meghirdetett pályázatnak köszönhetően reményeik szerint az uszoda melletti sportcsarnok tetejét is megtöltenék a létesítmények ellátásához szükséges napelemekkel.

Fával fűtik az uszoda vizét, de napelemekre pályáznak


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tőkés László: az RMDSZ nem használta ki ...
Új szakmai egyesületet alapítottak a ...
KÓTA-életműdíjat kapott Szép Gyula

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Fejetlenség az oltási platformon, ...
  • Körvonalazódik a vakcinaútlevél: ...
  • Egy tonna bronz emléke
  • Egy tonna bronz emléke
  • VIDEÓRIPORT – Így zajlik az ...