Karácsonyi álom
Vissza

Karácsonyi álom

Gyermekkori békés karácsonyok emléke kering bennem, amikor szüleinknek köszönhetően számunkra minden tökéletesnek tűnt. Hatalmas hóban, mára már talán szegényesnek tűnő csomagjait vonszolta felénk a láthatatlan angyal. A lázas készülődésben öcsémmel rendszeresen összekaptunk. Mégis olyan volt minden, mint egy álom, igazi karácsonyi álom.

Mára se hó, se meghitt hangulat, csak a hajsza és a hideg maradt, szüleink is megöregedtek, s az öcsém is messze innen ünnepel, helyi szokások szerint kis családja körében. A nagyvilág is hazajön hozzánk a lét számos csatornáján keresztül minden jó és kevésbé jó hatásával.

A mi feladatunk lenne, szülőkké vált gyermekeknek, a világunkat ismét megélhető álommá tenni környezetünk, családtagjaink számára. Hol kezdődik mindez el? A készülésben, a kosárban vagy a szokásokban?

Szüleink a maguk zárt világában hatalmas erőfeszítéssel álombeli állapotokat varázsoltak körénk. Ezt kellene tennünk nekünk is gyermekeinkért, közösségünkért, meséssé téve környezetünket. Emberileg ez szinte lehetetlennek tűnik. Manapság a legjobb játékfilmben is a varázsló csak belehalhat az emberszórakoztató erőfeszítésébe.

A karácsony lényegéhez kellene visszatérnünk. Oda, ahol minden elkezdődött. A betlehemi jászolhoz. A karácsonyi álom lényege, hogy Isten közénk jött Jézus Krisztus által. Ez az isteni közelség teszi az ünnepet ma is igazán rendkívülivé. Ebből a felismerésből táplálkozott szüleink hite, mikor a legfagyosabb lelkiállapotban is békés karácsonyt vontak szeretetből körénk, s mindazoké, akiket a történelem során megérintett a karácsonyi álom.

Ha mindenkit megérintene az álom, akkor jobb lenne a világunk, nemcsak így karácsonykor.

A Szabadság mellékleteként megjelenő Református Híradó legfrissebb, karácsonyi számát itt olvashatja.A Református Híradó korábbi cikkeit ide kattintva olvashatja.


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Illegális párbajok és majdnem ...
Vendéglátás és lekvárfőzés közt ...
Tengerészgyőzelem a vasutasok ellenében

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ