Kalotaszentkirályt népszerűsítő tippek az Örökségünk őrei táborban
Vissza

Kalotaszentkirályt népszerűsítő tippek az Örökségünk őrei táborban

Harmadik alkalommal szervezett Örökségünk őrei tábort az RMDSZ Ügyvezető Elnökségének kulturális főosztálya Kalotaszentkirályon. Amint arról beszámoltunk, a június 24-27-e között lezajlott rendezvényre közel 80 diák és tanár érkezett Kolozsvárról, Szamosújvárról, Nagyenyedről, Déváról és Szászrégenből. Az örökségvédelemmel, településük helytörténetével már komolyan foglalkozó középiskolás diákok a táborban tovább mélyíthették tudásukat kommunikációból, rendezvényszervezésből, fotó- és videózásból, de jutott idő ismerkedésre, szórakozásra is. Kedden délután a települést népszerűsítő elképzeléseiket mutatták be a csapatok, majd este tábortűzzel zárult a program.

 

Ismerkedés a településsel

Kolozs megye egyik kivételesen szép és rendezett településén, a Kalotaszentkirályon megszervezett tábor egyrészt jó alkalom arra, hogy a szervező kulturális főosztály megköszönje az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket mozgalomban egy éven át résztvevő diákok munkáját és kitartását, a pedagógusok segítségét, de másrészt a tábor olyan hely is, ahol a diákok megismerkedhetnek egymással, tovább tervezhetnek, gondolkozhatnak – erről nyilatkozott Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke még hétfőn, a tábor megnyitóján. Úgyszintén akkor beszélt a diákoknak az Európai Unió működéséről, felépítéséről, fiatalokat érintő programokról Winkler Gyula EP-képviselő, az örökségvédelmi mozgalom támogatója is, hangsúlyozva, hogy mennyire fontos ez az örökségvédelmi munka, amit már hét éve végeznek.

A képző-csapat

A tábori program részét képezte továbbá több előadás valamint műhelymunkák: Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke a kampányokról mesélt a fiataloknak, Bagaméri Noémi, Burján Kinga, Ferencz Blanka, Kiss Gábor, Lepedüs-Siskó Péter és Tamás Ágnes képzők bemutatták, hogyan lehet a különböző multimédiás és rendezvényszervezői eszközökkel egy várost, falut vagy egy épületet népszerűsíteni, megtölteni élettel. Mindezt azzal a céllal, hogy a fiatalok felismerjék: az örökségvédelem nem öncélú, hanem mindig annak a közösségnek kell hasznot hoznia, amelyik azt megteremtette. Ehhez az elképzeléshez kapcsolódott az is, hogy a diákoknak kampánytervet kellett bemutatniuk a település, Kalotaszentkirály népszerűsítéséről. Ennek kidolgozása is komolyan, szakszerűen történt, hiszen előbb bejárták a települést, elbeszélgettek a helybéliekkel. Az úgynevezett swot-elemzés alapján dolgoztak a csapatok, tehát feltérképezték a helyet, a tervüket pedig annak erőssége, gyengesége, lehetősége valamint veszélye ismertetésével építették fel.   

Póka András György polgármester jegyzetelt is a bemutatón

A jó hangulatú kampányterv-bemutatóra, amelyet Póka András György, Kalotaszentkirály polgármester is érdeklődéssel hallgatott, kedden délután került sor, a helyi kultúrotthonban. A változatos ötletek között volt népmesei kalandpark, töltöttkáposzta fesztivál, motoros találkozó népviseletben, extrémsport-fesztivál fáramászással népviseletben, jövendőmondó maraton. A tábor este zárult, tábortűzzel.

(Borítókép: Kampányterv-bemutató a kultúrotthonban. Fotók: ÚJVÁRI DOROTTYA)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Nem sikerült a feljutás a Dési Szamosnak
A parlementbe hívták Ludovic Orban ...
BL-selejtezők: kisorsolták a második ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ