Kalotaszegi népviseleti mustra Bánffyhunyadon
Vissza

Kalotaszegi népviseleti mustra Bánffyhunyadon

Népviseleti mustrán mutatták be vasárnap Kalotszeg településeinek képviselői a szülőhelyükre jellemző cifra vagy kevésbé díszes ünnepi viseletüket, amelyben büszkén vonultak végig Bánffyhunyad utcáin, a július 13-14-én harmadik alkalommal megszervezett Kalotaszegi Magyar Napok alkalmával. A rendezvény második napján, vasárnap a Barcsay-kerti színpadhoz vonultak fel a résztvevő 24 kalotaszegi település képviselői.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség bánffyhunyadi szervezete által rendezett magyar napok célja, hogy lehetőséget nyújtson a kalotaszegi magyaroknak hagyományaik, valamint településük bemutatására, és közös szórakozási lehetőséget is biztosítson. Szombaton kulturális és szórakoztató programok várták az érdeklődőket, vasárnap pedig megtartották a nagy sikernek örvendő népviseleti mustrát.  Kalotaszeg 24 településének hagyományőrzői vonultak fel büszkén népviseletben Bánffyhunyad utcáin, a Barcsay-kerti színpadhoz. Ezúttal sem maradhatott el a református templom szomszédságában található szoborkparkban való fotózkodás, mint ahogyan az Ady-flashmob sem, amelyen a Barcsay kert népes közönsége közösen mondta el a Kalotaszeghez is kötődő költő Karácsony – Harang csendül című versének egy részletét.

Buzás-Fekete Mária bánffyhunyadi alpolgármester köszöntötte elsőként az egybegyűlteket, és amint megjegyezte, nem győzte a színpadról csodálni a szeme elé táruló változatos kalotaszegi népviseletbe öltözötteket. Szilágyi Péter, a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa beszédében rámutatott: a Kalotaszeg szó hallatán minden magyar ember szívét melegség járja át. - Olyan tájék ez, ahol az ember úgy érezheti, valami titkot ismernek az itt élők. Kalotaszeg önmagában kincs, különlegessége megismételhetetlen, olyan művészeti alkotás, ami példaként szolgál – fogalmazott a miniszteri biztos. Kós Károlyt idézve jelentette ki: "Kalotaszeg olyan, mint minden igazi nagy művészi alkotás: nem kirakatba való, tömeget vonzó reklámáru, de csak a hozzáértőnek és csak egy idő múlva leplezi le a maga igazi, nagy szépségeit. És csak annak, aki e szépségek forrásához, lelkéhez tud hozzáférni, aki megérti annak harmóniáját, logikus szervezettségét, következetes összefüggéseit. És ez a szépség sajátságosan magyar". A miniszteri biztos megemlítette: Kalotaszeg olyan kincs, amely a világon bárhol a magyar szinonimájaként ismert. Példaként hozta fel, hogy a 2012-es olimpia nyitóünnepségén a magyar csapat kalotaszegi motívumokkal dísztett nemzeti öltözetben vonult fel. 
Vákár Isván, a Kolozs Megyei Tanács elnöke is üdvözölte a jelenlevőket, majd Vincze Minya István esperes köszöntött mindenkit. Elmondta: a térségben élők gyakorolják a hitet, és ápolják a világ legszebb nyelvét, a magyart, akárcsak néphagyományaikat. - Kalotaszeg Erdély Tündérkertje, a szépség, a nyár, a nyugalom helye – fogalmazott az  esperes, aki Isten áldását kérte az összegyűltekre egy szebb, boldogabb és igazabb jövő reményében.

Ezt követően színpadra léptek a környék néptáncosai, néptánccsoportjai és énekesei, este pedig a Knock out és a Beatrice zenekar zárta a Kalotaszegi Magyar Napokat. 

Borítókép és fotók: a szerző felvételei


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Nyári túrákon: Árnyas erdők, kék tó és ...
Csalogató a Szászsebes melletti ...
Októberi bakancslista Mátyás- és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ